Ταξιδεύοντας στις Λίμνες του Βορρά – Εκδρομή με τα «Μελένια Λεμόνια» και τον Θανάση Τριαρίδη

Ταξιδεύοντας στις Λίμνες του Βορρά – Εκδρομή με τα «Μελένια Λεμόνια» και τον Θανάση Τριαρίδη

Τα Μελένια Λεμόνια του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη, θα ταξιδέψουν στις Λίμνες του Βορρά της Ελλάδας, σε μία μαγευτική διαδρομή με συγκλονιστικά τοπία και ακόμα πιο συγκλονιστικά αφηγήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρώτο ΠΣΚ του Ιουνίου, στις 3 – 5 / 6 / 2022 τα Μελένια Λεμόνια με τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη, θα ταξιδέψουν στις Λίμνες του Βορρά της Ελλάδας, σε μια μαγευτική διαδρομή με συγκλονιστικά τοπία και ακόμα πιο συγκλονιστικά αφηγήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κάτω από την οροσειρά του Ορβήλου και του Μπέλες, στην κοιλάδα του Στρυμόνα, ανάμεσα στις λίμνες της Δοϊράνης και της Κερκίνης, θα εκτυλιχθούν μπροστά μας προϊστορικά τοπία και ιστορικοί χρόνοι, θα συναντηθούμε με θρακικά και πελασγικά φύλα, Λημναίους Σίντιους και αρχαίους Μακεδόνες, βυζαντινές στρατιές, Βούλγαρους και Νορμανδούς, Έλληνες, Οθωμανούς, καραβάνια Βλάχων, Μικρασιάτες πρόσφυγες, πληθυσμούς από το Βυζαντινό Μελένικο, Πόντιους από την Τραπεζούντα και τα Σούρμενα και Θρακιώτες, που στήσαν εδώ τις καινούργιες πατρίδες, Μακεδονομάχους αγωνιστές, Γερμανούς κατακτητές μέχρι τους σύγχρονους ταξιδευτές, παρατηρητές της άγριας ζωής, ορνιθολόγους και οικοπεριηγητές.

Ταξιδεύοντας στις Λίμνες του Βορρά

Αναζητώντας τη μυστική σιωπή και τους σκοτεινούς αέρηδες των Βαλκανίων.

Από τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο ως τον φονικό Εμφύλιο του 44, από τους θρύλους των Βαλκανίων ως το παγκόσμιο όραμα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η Γαλάζια Λίμνη του Σκρά, η Δοϊράνη της Μακεδονίας και των δύο χωρών, η Κερκίνη το σύνορο της φύσης και της ζωής.

Με τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη

Μια περιπλάνηση στην παλλόμενη, άλλοτε σκοτεινή και άλλοτε πολύχρωμη, ιστορία των Βαλκανίων. Αιώνες του αίματος και των σφαγών, αιώνες των μεταναστεύσεων, αιώνες ανθρώπων που αναζητούσαν να ξεφύγουν ή να στεριώσουν σε καινούργια χώματα. Η έννοια των συνόρων σε όλες της τις δραματικές εκφάνσεις. Μύθοι, θρύλοι, ιστορίες που πλέξαν πανω από τα κεφάλια των ανθρώπων στοιχειωμένα δίχτυα, παγίδες της μνήμης και της λήθης. Ένας ποταμός που αποτελεί τον δρόμο των ανθρώπων και των γεγονότων της ιστορίας. Γύρω γύρω οροσειρές μεγάλες, βαριές, θεριεμένες από ποτάμια αίματος. Το Νυμφαίο του Απόλλωνα και του Πάνα στον Μαύρο Βράχο, τα αρχαία μεταλλεία του σιδήρου, ο Ήφαιστος και το Σιδηρούν Κάστρο, το Ντεμίρ Ισάρ, το Σιδηρόκαστρο. Και στη μέση τρεις λίμνες, ένα μοναδικό θέαμα και μια συλλογική φαντασίωση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Και μετά η Ιστορία: Βυζαντινές στρατιές, φονικές μάχες, Βούλγαροι και Νορμανδοί και Οθωμανοί αλλά και Βαλκανικοί πόλεμοι, και μάχες των Οχυρών ενάντια στη Ναζιστική εισβολή και Εθνικη Αντίσταση και Εμφύλιος, όλα σε τούτα τα ματωμένα χώματα της Μακεδονίας. Νεκροταφεία και κοιμητήρια, Ηρώα και Οχυρά, πλατείες του αίματος και σκοτεινές γωνιές της μνήμης, η ιστορία της Βαλκανικής αλλά και η ιστορία της νεώτερης και σύγχρονης Ελλάδας.
Και τέλος η Τέχνη: Τα μακεδονικά τοπία και το βαλκανικό φως, τα παραμύθια και τα μυστικά των Βαλκανικών λαών, ο Αη Γιώργης, τα χάλκινα και οι τσιγγάνοι, οι μουσικές και οι ιστορίες, οι πρόσφυγες και οι άνθρωποι χωρίς πατρίδες, τα ποτάμια και οι λίμνες, μετατρέπονται σε συλλογικό φαντασιακό του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, κινηματογραφημένες από τους μεγάλους δημιουργούς των Βαλκανίων, από τον Αγγελόπουλο μέχρι τον Κουστουρίτσα και μέχρι τις μέρες μας.

Η εκδρομή θα αναχωρήσει Παρασκευή (3/6/22) πρωί από την Θεσσαλονίκη με πούλμαν και θα επιστρέψει την Κυριακή (5/6/22) το βράδυ.

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6937252007 ή στο email: [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Σταματάει το σχολείο για το υπόλοιπο της χρονιάς ο 11χρονος που έπεσε θύμα bullying στον Εύοσμο (VIDEO)

Δημοσκόπηση Marc: η πρόθεση ψήφου, οι εκλογές και οι μεγάλες ανησυχίες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Υψηλότερες αφίξεις από το 2019 και τον Μάιο σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Παναγιωτόπουλος: Άμεσα οι διαδικασίες απόκτησης των F-35 από την Ελλάδα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top