ΤΕΕ/ΤΚΜ: Πανελλήνιο συνέδριο Αρχιτεκτονικής για «Τα Κάστρα της Βιομηχανίας»

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Πανελλήνιο συνέδριο Αρχιτεκτονικής για «Τα Κάστρα της Βιομηχανίας»

Περισσότερες από 50 εισηγήσεις, που θα παρουσιαστούν στην Αποθήκη Δ΄ στο λιμάνι, στις 12, 13 και 14 Μαΐου, περιλαμβάνει το Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής με τίτλο “Τα Κάστρα της Βιομηχανίας – Αποκατάσταση, Επανένταξη, Αξιοποίηση”, που οργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ στη Θεσσαλονίκη, φιλοδοξώντας να επαναφέρει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την αναξιοποίητη βιομηχανική κληρονομιά της Ελλάδας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ υπάρχει και δυνατότητα παρακολούθησης μέσω livestreaming που θα αναρτάται καθημερινά στο site του συνεδρίου (https://castlesofindustry.wordpress.com/).

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η βιομηχανική κληρονομιά ως αναπόσπαστο μέρος του αστικού πολιτισμικού τοπίου, διοργανώνει το συγκεκριμένο Πανελλήνιο Συνέδριο με στόχο τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν στην καταγραφή, τεκμηρίωση και διαχείριση σημαντικών ανενεργών βιομηχανικών συγκροτημάτων και κτιρίων που σήμερα αποτελούν στοιχεία μνήμης.

Σημαντική είναι και η παράλληλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Παραλία, με 66 συμμετοχές, 30 μελετών βραβευμένων σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και 36 διπλωματικών εργασιών από 5 πανεπιστήμια της χώρας, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Πολυτεχνική Σχολή Πατρών. Τα εγκαίνια της παράλληλης έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15 Μαΐου.

Με το Πανελλήνιο Συνέδριο “Τα Κάστρα της Βιομηχανίας” το ΤΕΕ/ΤΚΜ επιδιώκει να αναδείξει το συσχετισμό με ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας και να αναζητήσει συνέργειες, τρόπους και μεθόδους που θα επαναφέρουν αυτά τα συγκροτήματα στην καθημερινή μας ζωή. Η διοργάνωση του συνεδρίου επιθυμεί, παράλληλα με την προβολή ζητημάτων αποκατάστασης και επανάχρησης του υλοποιημένου ή προγραμματιζόμενου έργου που αφορά σε ανενεργά βιομηχανικά κτίρια, να ενθαρρύνει το επιστημονικό έργο που μέσα από την έρευνα και τις προτάσεις του μπορεί να φωτίσει τον συσχετισμό του θέματος με ζητήματα εκπαίδευσης καθώς και με το κοινωνικό πεδίο μέσω πρωτοβουλιών και δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Για την προετοιμασία του συνεδρίου εργάστηκε 14μελής Οργανωτική Επιτροπή με Πρόεδρο τον επικεφαλής της Μ.Ε. Αρχιτεκτονικής του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη, ενώ Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής (46 μέλη), είναι ο ομότιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Νομικός.

Ειδικός προσκεκλημένος και ομιλητής θα είναι ο καταξιωμένος Γάλλος Αρχιτέκτονας Jacques Pajot, ως εκπρόσωπος του φημισμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Atelier Novembre, του οποίου το πολυσχιδές έργο θα παρουσιάσει στο τέλος του συνεδρίου.

Θεματικοί άξονες του συνεδρίου και επιμέρους ενότητες:

Πρώτος άξονας: Καταγραφή και αξιολόγηση των άυλων και υλικών τεκμηρίων της προβιομηχανικής και βιομηχανικής κληρονομιάς.
• Ιστορικές προσεγγίσεις
• Ανάλυση, τεκμηρίωση και αξιολόγηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων,
• Καταγραφή και αξιολόγηση μηχανολογικού εξοπλισμού,
• Καταγραφή γραπτών και προφορικών μαρτυριών

Δεύτερος άξονας: Διαχείριση της αρχιτεκτονικής βιομηχανικής κληρονομιάς
• Πολιτικές προστασίας
• Θεσμικό πλαίσιο
• Πολιτικές διαχείρισης
• Ζητήματα βιωσιμότητας
• Ζητήματα ανθεκτικότητας

Τρίτος άξονας: Αποκατάσταση, επανάχρηση και επανένταξη κτιρίων στο σύγχρονο πλαίσιο (case studies).
• Μελέτες και έρευνες που αφορούν στην αστική και κτιριακή κλίμακα μεμονωμένων κτιρίων ή συγκροτημάτων.

Τέταρτος άξονας: Εκπαίδευση και κοινωνική ευαισθητοποίηση
• Εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
• Κινήματα πολιτών
• Πρωτοβουλίες φορέων

Το πρόγραμμα καθώς και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του συνεδρίου https://castlesofindustry.wordpress.com/ .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κ. Μητσοτάκης: Πυξίδα μας η ευημερία του πολίτη (LIVE)

Οικονόμου: Από τον Ιούλιο έως 90% μικρότερες αυξήσεις στο ρεύμα, οριζόντια για όλους (VIDEO)

Reuters: Ο Πούτιν στις 9 Μαΐου θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη «συντέλεια του κόσμου»

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την γυναικοκτονία στην Καβάλα

Δήμος Θεσσαλονίκης: Πρόσκληση σε εταιρείες τεχνολογίας για καινοτόμες λύσεις στον ήπιο τουρισμό

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top