Τέλος η προστασία της Α’ κατοικίας – Τι αλλάζει από σήμερα στο πτωχευτικό δίκαιο

Τέλος η προστασία της Α’ κατοικίας – Τι αλλάζει από σήμερα στο πτωχευτικό δίκαιο

Από σήμερα 1/6 τίθεται σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό δίκαιο – Ξεκινάνε οι ρυθμίσεις χρεών με 240 δόσεις για χρέη προς εφορία και ταμεία και 420 προς τράπεζες. Τέλος η προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ σε διαδικασία πτώχευσης θα μπορούν να οδηγηθούν και τα φυσικά πρόσωπα.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου νόμου, είναι ότι πλέον δεν υφίσταται η προστασίας για την πρώτη κατοικία. Αντίθετα όσοι έχασαν την πρώτη κατοικία τους πρόκειται να λάβουν ένα επίδομα στέγασης ώστε να παραμείνουν σε αυτή με ενοίκιο. Το μέτρο ωστόσο αφορά μόνο αυτούς που αποδεδειγμένα είναι εξαιρετικά ευάλωτοι οικονομικά, δηλαδή το ετήσιο εισόδημα τους δεν ξεπερνά τις 21.000 ευρώ. Παράλληλα ο νόμος προβλέπει την παραμονή με ενοίκιο για 12 χρόνια, ενώ δίνει τη δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται τα ενοίκια που θα έχουν καταβληθεί.

Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης είτε συνολική διευθέτηση όλων των οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης είτε πτώχευση. Στη συνολική διευθέτηση, οι ρυθμίσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι τις 240 δόσεις, όταν αυτές αφορούν οφειλές προς το Δημόσιο και μέχρι 420 δόσεις για οφειλές προς τις τράπεζες. Βασική προϋπόθεση για να ενεργοποιηθούν οι δόσεις είναι να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές.

Η πρόβλεψη του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών και με την υποβολή της σχετικής αίτησης ρύθμισης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους,  θα παρέχεται η δυνατότητα «κουρέματος» των προσαυξήσεων επί της οφειλής έως 85% στα ασφαλιστικά ταμεία, έως 95% στην εφορία και έως 100% στις τράπεζες και «κούρεμα» στο κεφάλαιο έως 75% στο Δημόσιο και 80% στις τράπεζες.

Πτωχευτικός νόμος

Βάση του νόμου 4738/2020 σε πτώχευση κηρύσσεται ο οφειλέτης που αδυνατεί να εκπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις του κατά τρόπο γενικό και μόνιμο. Αντίστοιχα, η επιλογή της πτώχευσης εφαρμόζεται για τα φυσικά πρόσωπα, είτε το επιλέξουν, είτε το επιβάλλουν οι πιστωτές.

Προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να μην καταβάλει τις χρηματικές υποχρεώσεις του προς το δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών του ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών, εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Η πτώχευση κηρύσσεται μετά από αίτηση ενός ή περισσοτέρων πιστωτών με έννομο συμφέρον, καθώς και μετά από αίτηση του εισαγγελέα πρωτοδικών, εφόσον τούτο δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, ή μετά από αίτηση του οφειλέτη.

Μόνη εξαίρεση για τα ετήσια εισοδήματα είναι εάν το πτωχευτικό δικαστήριο διαπιστώσει ότι η πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνει την κύρια κατοικία του οφειλέτη ή και άλλα πάγια περιουσιακά του στοιχεία που υπερβαίνουν σε αξία το 10% των συνολικών του υποχρεώσεων και η ελάχιστη αξία τους δεν υπολείπεται των 100.000 ευρώ, εξαιρουμένων όσων έχουν αποκτηθεί στην διάρκεια των δώδεκα μηνών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης πτώχευσης.

Πηγή: Dikaiologitika.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top