Τέλος σε αυτοσχέδια καταλύματα αστέγων έβαλε ο Δήμος Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Τέλος σε αυτοσχέδια καταλύματα αστέγων έβαλε ο Δήμος Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη της Δημοτικής Αστυνομίας απομάκρυναν κλινοσκεπάσματα και ενδύματα αστέγων από τους αρχαιολογικούς χώρους της πλατείας Ναυαρίνου αλλά και από το περίπτερο όπου διέμενε ζευγάρι αστέγων, στην οδό Τσιμισκή 9. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος αναφέρει στο GRTimes ότι τα αντικείμενα απομακρύνθηκαν καθώς υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Άκης Λαζάρου τονίζει ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν εκκλήσεων του σωματείου.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη  

Ρούχα, κλινοσκεπάσματα και άλλα αντικείμενα αστέγων από διάφορα σημεία της πόλης, αφαίρεσαν υπηρεσίες του δήμου υπό την επίβλεψη της Δημοτικής Αστυνομίας, κατόπιν εκκλήσεων του Σωματείου Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος μιλώντας στο GRTimes, αναφέρει ότι τα αντικείμενα αυτά αποτελούσαν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς ήταν εστίες μικροβίων και μολύνσεων.

Άστεγοι συμπολίτες μας οι οποίοι για διάφορους λόγους αρνούνταν να διαμείνουν στο υπνωτήριο αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης, έβρισκαν καταφύγιο σε αυτοσχέδια καταλύματα σε διάφορα σημεία της πόλης. Πλησίον της πλατείας Ναυαρίνου, άστεγοι χρησιμοποιώντας μία ομπρέλα θαλάσσης, χαρτόκουτες, και παλέτες, είχαν δημιουργήσει ένα αυτοσχέδιο σπίτι.

Ζευγάρι αστέγων, στην οδό Τσιμισκή 9, είχε δημιουργήσει με διάφορα αντικείμενα, όπως ένα αυτοσχέδιο στρώμα από χαρτόκουτες και παλιές κουβέρτες, ένα “υπαίθριο” δωμάτιο αλλά και ένα πρόχειρο σαλονάκι, με μία καρέκλα και ένα τραπεζάκι σε ένα παρατημένο περίπτερο.

Όπως αναφέρει στο GRTimes ο κ. Αηδονόπουλος, παρουσία του ιδίου, της Δημοτικής Αστυνομίας και της καθαριότητας, έγινε άρση των σχολαζόντων κλινοσκεπασμάτων και των λοιπών ενδυμάτων αστέγων στην οδό Τσόπελα, στην Πλατεία Ναυαρίνου και στο περίπτερο της οδού Τσιμισκή 9, καθώς τα αντικείμενα αποτελούσαν εστία μόλυνσης.

“Στην πλατεία Ναυαρίνου, ένας άστεγος είχε μετατρέψει ένα σημείο σε σπίτι. Παρουσία 10 ατόμων, του προτάθηκε να μεταβεί στο υπνωτήριο του Δήμου και εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας ότι στο υπνωτήριο θα κολλήσει ψώρα, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει. Μάλιστα με απείλησε λέγοντας μου ότι “με έχει σταμπαρισμένο”. Το δε περίπτερο στην οδό Τσιμισκή 9, είχε αντικείμενα που αποτελούσαν εστία μόλυνσης. Ο άστεγος που διέμενε εκεί δεν ήταν στο σημείο ώστε να προταθεί και σε εκείνον να πάει στο υπνωτήριο. Αφαιρέσαμε ένα βρώμικο sleeping bag και γενικά έγινε άρση όλων των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία αντικειμένων”, αναφέρει ο κ. Αηδονόπουλος.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει όταν ο άστεγος επιστρέψει στην “φωλιά” του και δεν βρει τα αντικείμενά του, ο κ. Αηδονόπουλος απαντά ότι από τη στιγμή που ο δήμος έχει φροντίσει για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας αστέγων, “δεν είναι δυνατόν να καταλαμβάνονται δημόσιοι χώροι, δημιουργώντας εστίες μικροβίων και μολύνσεων. Υπάρχουν δομές που τους φιλοξενούν με ασφάλεια και που έχουν φυσικά διάφορους κανόνες που ισχύουν για όλους, όπως π.χ. ότι η πόρτα κλείνει στις 21:00, ότι απαγορεύεται η φασαρία ή ότι δεν μπορείς να μπεις εάν είσαι εν ενεργεία χρήστης ουσιών, στους οποίους πολλές φορές αρνούνται να υπακούν και έτσι δεν τις επιλέγουν”. Ο ίδιος αναφέρει ότι από το περίπτερο αφαιρέθηκε και ένα ποδήλατο. “Το ποδήλατο το φυλάξαμε και αν απευθυνθεί σε εμάς σε περίπτωση που το αναζητήσει, θα του το επιστρέψουμε”, αναφέρει.

Να σημειωθεί, ότι τις επόμενες ημέρες το περίπτερο στην οδό Τσιμισκή 9 πρόκειται να απομακρυνθεί.

Η επιχείρηση των υπηρεσιών του δήμου “στήθηκε” κατόπιν επανειλημμένων εκκλήσεων του σωματείου Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του σωματείου, Άκης Λαζάρου δηλώνει στο GRTimes:

“Ευχαριστούμε θερμά τις υπηρεσίες του δήμου για την ανταπόκριση στις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για απομάκρυνση αντικειμένων από το φυλάκιο του μνημείου του Γαλερίου στην Πλατεία Ναυαρίνου. Η συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών έχει πάντα αποτέλεσμα! Είθε να συνεχιστεί η συνεργασία”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ