Τεράστια ερωτήματα για τις εκατοντάδες μεταγωγές ποινικών κρατουμένων σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Τεράστια ερωτήματα για τις εκατοντάδες μεταγωγές ποινικών κρατουμένων σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Τεράστια ερωτήματα προκύπτουν από τα στοιχεία που παρέθεσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σχετικά με τις μεταγωγές εκατοντάδων ποινικών κρατουμένων από τις φυλακές, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έχει πραγματοποιήσει 620 μεταγωγές ποινικών από τις φυλακές, σε νοσοκομειακά ιδρύματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταγωγών και συγκεκριμένα οι 454, αφορούν στις φυλακές Διαβατών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Τσαϊρίδης, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου στην οποία παρουσιάστηκε μεγάλη έρευνα για τα προβλήματα των αστυνομικών, οι 454 μεταγωγές που έγιναν μόνο από τις φυλακές Διαβατών, σημαίνει πως κατά μέσο όρο κάθε μέρα, τρία άτομα βγαίνουν και πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

Ο ίδιος έκανε λόγο για έναν απόλυτα παράλογο αριθμό, επισημαίνοντας πως εν μέσω Covid στήνονταν αστυνομικές επιχειρήσεις για να βγουν ακόμα και 25 και 30 κρατούμενοι, να πάνε να κάνουν ένα απλό τεστ, διότι το κράτος δεν προέβλεψε να πηγαίνει ένα συνεργείο του ΕΟΔΥ ή κάποιου άλλου φορέα, για να κάνει τεστ στους κρατούμενους.

Την ίδια… “αγάπη” για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν και οι κρατούμενοι των φυλακών Γρεβενών και κατά κύριο λόγο της Νιγρίτας, οι οποίοι μεταφέρονται από τα σωφρονιστικά ιδρύματα για να έρθουν να εξεταστούν για τακτικά νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, “επικαλούμενοι ότι τα τοπικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, δεν έχουν ραντεβού για να τους εξετάσουν”.

Ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, επισήμανε πως κάθε μεταγωγή δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς πρέπει να στήνεται ολόκληρη επιχείρηση που είναι και κοστοβόρα και απασχολεί ανθρώπινο δυναμικό που δεν περισσεύει. “Δηλαδή, αδιαφορούμε για τους κανόνες ασφαλείας, για τη δημόσια ασφάλεια και στήνεται ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση, απασχολείται αστυνομικό προσωπικό, ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ, γιατί κάποιοι δεν θέλουν να εξεταστούν οι κρατούμενοι στους κατά τόπους νομούς και στήνονται ολόκληρες επιχειρήσεις για να έρθουν Θεσσαλονίκη” είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως οι κίνδυνοι για το ενδεχόμενο κάποιος να δραπετεύσει ή να δημιουργηθεί πρόβλημα για τη δημόσια ασφάλεια, είναι πολλοί, καθώς τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τους ποινικούς κρατούμενους.

Τα ερωτήματα οπότε που προκύπτουν είναι πολλά. Πως γίνεται να αρρωσταίνουν κάθε μέρα τρία άτομα; Και αν αυτό ισχύει, γιατί δεν δημιουργείται κάποια ιατρική δομή εντός των φυλακών για να μη στήνεται ολόκληρη επιχείρηση για την κάθε μεταγωγή κρατουμένου;

Επίσης, για ποιον λόγο να υπάρχει τόσο μεγάλη προτίμηση για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και πως γίνεται να ικανοποιούνται τόσα πολλά αιτήματα κρατουμένων, κάποιοι από τους οποίους είναι βαρυποινίτες, καταδικασμένοι για βαριά κακουργήματα;

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε περίπτωση κρατούμενου από τις φυλακές Διαβατών που οδηγήθηκε τρεις φορές μέσα σε μια μέρα στο νοσοκομείο.

Παραμένουν τριτοκοσμικές οι συνθήκες στο Μεταγωγών

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο κ. Τσαϊρίδης, σοβαρότατο ζήτημα είναι και το τι συμβαίνει στο Μεταγωγών, στο οποίο πρόσφατα υπήρξε αυτοκτονία, σε μέρα που υπήρχαν 105 κρατούμενοι σε κρατητήρια 54 ατόμων.

Ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ δήλωσε πως οι συνθήκες κράτησης αλλά και οι συνθήκες εργασίας των αστυνομικών είναι τραγικές, όπως άλλωστε είχαν διαπιστώσει και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από το 2017 που έκαναν λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες, χωρίς από τότε να έχει αλλάξει το παραμικρό.

“Και η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων, συνεχίζει να λειτουργεί στα «κόκκινα». Μιλάμε για υπηρεσία με ένα ιδιαίτερο και από τα σημαντικότερα αντικείμενα της αστυνομίας… Και αντιλαμβάνεστε πως όταν συγκεντρώνονται μαζικά, σε τόσο μικρές εγκαταστάσεις, ποινικοί κρατούμενοι οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονίες, για ναρκωτικά, για ληστείες και για σοβαρά αδικήματα, το τι κίνδυνοι ελλοχεύουν και πόσο μάλλον όταν 100, φυλάσσονται από 3 και 4 αστυνομικούς. Είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να απασχολεί όλη την πόλη και όχι απλά να έχει μετατραπεί η συγκεκριμένη υποδιεύθυνση σαν τιμωρητική υπηρεσία. Διεύθυνση που έπρεπε να είναι υπέρστελεχωμένη γιατί ασχολείται με ένα τόσο σοβαρό αντικείμενο, είναι υπόστελεχωμένη από την ηγεσία” είπε ο κ. Τσαϊρίδης.

Έκανε τέλος γνωστό και ένα ακόμη πρόβλημα, κατά το οποίο μάλιστα παραβιάζεται και ο νόμος. Σημείωσε πως οι φυλακές Διαβατών εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, επειδή επικαλούνται μονίμως πληρότητα, όλοι οι κρατούμενοι που έρχονται από σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, είτε για νοσοκομεία, είτε για δικαστήρια, ενώ θα έπρεπε να φιλοξενούνται στις φυλακές, φιλοξενούνται παρανόμως στο Μεταγωγών, “το οποίο έχει μετατραπεί σε μια άτυπη φυλακή”.

(Κεντρική φωτό αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΑΥΘ: Παραλογισμοί και ερωτήματα για τις ΟΠΠΙ και τα όσα συμβαίνουν στο ΑΠΘ (VIDEO)

ΕΑΥΘ: Παραλογισμοί, αναξιοκρατία και αστυνομικοί σε απόγνωση, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top