Τεστ κορωνοϊού στο σπίτι – Τι δείχνει έρευνα του GRTimes

Τεστ κορωνοϊού στο σπίτι – Τι δείχνει έρευνα του GRTimes
Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Τι είναι τα γρήγορα τεστ για τον κορωνοϊό; Προβλέπεται η χρήση τους από πολίτες; Μπορεί ο οποιοσδήποτε να παραγγείλει μέσω διαδικτύου και να το κάνει μόνος του και τι κινδύνους κρύβει αυτό; Το GRTimes.gr, στην έρευνα που έκανε, παρήγγειλε και εξασφάλισε ένα τέτοιο τεστ, ενώ μίλησε για το θέμα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτριο Φιλίππου, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα.

Rapid test κορωνοϊού. Πολλά είναι αυτά που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά και πολλά περισσότερα στις αγορές του εξωτερικού, με τιμές που έχουν αρκετά μεγάλη διακύμανση. Είτε είναι αντισωμάτων, είτε αντιγόνων – δύο διαφορετικά πράγματα που θα εξηγήσουμε παρακάτω – υπόσχονται αποτέλεσμα για το αν κάποιος είναι θετικός στον κορωνοϊό, μέσα σε 10-15 λεπτά.

Τα περισσότερα τεστ που κυκλοφορούν, τονίζουν κάπου μέσα στην περιγραφή προϊόντος ότι απευθύνονται «μόνο για Επαγγελματίες υγείας» ή «αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση» και ενώ σε γενικές γραμμές προδιαθέτουν τον ενδιαφερόμενο πως πρόκειται για μια απλή διαδικασία, μέσα στις οδηγίες περιλαμβάνουν ιατρικούς όρους ή προϋποθέσεις που η πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορεί να κατανοήσει, εφόσον δεν έχει στοιχειώδεις ιατρικές γνώσεις.

Το GRTimes.gr, στην έρευνα του, διαπίστωσε πως ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα ή περισσότερα τέτοια τεστ, κάνοντας μια απλή συναλλαγή μέσω διαδικτύου, γεγονός που όπως αναφέρεται παρακάτω στην έρευνα, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους. Το συγκεκριμένο τεστ που παραλάβαμε ταχυδρομικά, κόστισε μαζί με τα μεταφορικά περίπου 24 ευρώ, ενώ σε κανένα στάδιο της αγοράς ή της παραλαβής δεν ερωτηθήκαμε από κάποιον, εάν είμαστε επαγγελματίες υγείας ή κάτι σχετικό.

Το εν λόγω τεστ, έχει ονομασία Rapid Test αντισωμάτων IgG/IgM κορωνοϊού Covid-19 και συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά, στις οποίες αναφέρει ότι χρησιμοποιείται μόνο για in vitro διαγνωστική χρήση και μόνο για επαγγελματική χρήση. Στα υλικά που απαιτούνται αλλά δεν παρέχονται στη συσκευασία, περιλαμβάνονται δοχεία συλλογής δειγμάτων, χρονόμετρο, φυγοκεντρωτής, βαμβάκι αλκοόλης και αποστειρωμένο λανσετάκι ή βελόνα, ενώ μέσα στο κουτί του προϊόντος περιέχεται ένα τεστ, ένα μπουκαλάκι ως αραιωτικό δείγματος και μια πιπέτα μιας χρήσης.

Ο ενδιαφερόμενος που θα αγοράσει ένα τέτοιο τεστ, πρέπει να γνωρίζει όρους που περιέχονται στο φυλλάδιο οδηγιών το οποίο πρέπει να διαβάσει πριν χρησιμοποιήσει, όπως τριχοειδές ολικό αίμα, πλήρες αίμα, πλάσμα, ορός αίματος, φυγοκέντρηση, λιπαιμία, μεικτή αιμόλυση κτλ, ενώ η διαδικασία αυτή καθ` αυτή, περιγράφεται σε 3 βήματα:

  • Τοποθέτηση της συσκευής τεστ σε κατάλληλη επιφάνεια
  • Γέμισμα των πιπετών και μεταφορά στο συγκεκριμένο σημείο του τεστ 10ml τριχοειδούς ολικού αίματος ή δείγματος ολικού αίματος ή πλάσματος ή ορού αίματος, τοποθέτηση του αραιωτικού
  • Αναμονή 10-15 λεπτών και ανάγνωση του αποτελέσματος.

Στο φυλλάδιο τέλος, επισημαίνεται σαφέστατα ότι το προϊόν προορίζεται μόνο για in vitro διαγνωστική χρήση, μόνο για επαγγελματική χρήση, πως τα αποτελέσματα που λαμβάνονται πρέπει να ερμηνεύονται μόνο σε συνδυασμό με άλλες διαγνωστικές διαδικασίες και κλινικά ευρήματα και πως το συγκεκριμένο τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφοροποίηση εάν η λοίμωξη είναι πρωτογενής ή δευτερογενής κτλ.

Από όλα τα παραπάνω μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί πως τη στιγμή που η χρήση τέτοιων τεστ προϋποθέτει ιατρικές γνώσεις, η διάθεση τους στο ευρύ κοινό μπορεί όχι μόνο να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα – δηλαδή το να μάθει κάποιος έγκυρα αν είναι φορέας του κορωνοϊού ή όχι – αλλά αντίθετα να αποτελέσει την αιτία να μετατραπούν σε υγειονομικές «βόμβες» άτομα που ασθενούν από τον ιό και που μπορεί να πήραν ένα ψευδές αρνητικό αποτέλεσμα για κάποιον λόγο.

Σημειώνεται πως το GRTimes.gr δεν κάνει καμία αναφορά στην αποτελεσματικότητα, την επάρκεια και γενικότερα την ποιότητα του συγκεκριμένου τεστ που προμηθεύτηκε ή της εταιρείας που το εμπορεύεται, αλλά θέλει να καταδείξει τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από το γενικότερο φαινόμενο, που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι διεθνές.

«Υγειονομικό λάθος» αλλά δεν απαγορεύεται η διάθεση των rapid test στους πολίτες

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr o πρόεδρος του ΕΟΦ και επίκουρος Καθηγητής Ανατομίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Φιλίππου, με βάση την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και με βάση τις σχετικές οδηγίες που έχει ο ΕΟΦ, αυτά τα τεστ πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από επαγγελματίες υγείας και ειδικότερα από όσους έχουν πρόσβαση και μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμα, στο μητρώο του Covid, γεγονός που θα διευκολύνει και την ιχνηλάτηση και θα βοηθήσει στην ενημέρωση των δεδομένων για το πως εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας.

Αυτό ωστόσο όπως λέει, δεν μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα, γιατί τέτοια τεστ πωλούνται πλέον και στα φαρμακεία, ενώ είναι πάρα πολλά αυτά που διακινούνται μέσω διαδικτύου. «Νομικό πλαίσιο που να απαγορεύει τη διάθεση αυτών των τεστ δεν υπάρχει. Υπάρχουν οδηγίες μόνο και η σύσταση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων» δηλώνει, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο της αγοράς τους από απλούς πολίτες δεν είναι τόσο έντονο όσο στο εξωτερικό.

Ο κ. Φιλίππου χαρακτηρίζει ως υγειονομικό λάθος, την αγορά τους χωρίς περιορισμό και την αυτό-διάγνωση, καθώς κάποιος που θα μάθει ότι είναι θετικός, μπορεί να το κρύψει, δημιουργώντας κινδύνους για τον ίδιο και για τους ανθρώπους γύρω του.

Για τη δε περίπτωση, κάποιος που έχει συμπτώματα να κάνει το τεστ και να πάρει ένα ψευδές αρνητικό αποτέλεσμα, λέει ότι αυτό είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί, καθώς ο άνθρωπος αυτός δεν θα λαμβάνει πλέον καμία προφύλαξη – έχοντας πλέον και ανεβασμένη αυτοπεποίθηση μετά το αρνητικό τεστ – και θα είναι πλέον μια υγειονομική «βόμβα» κινούμενη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ επισημαίνει πως κανονικά το τεστ δεν πρέπει να γίνεται ούτε από τον φαρμακοποιό, ούτε από τον νοσοκόμο, αλλά από συγκεκριμένους γιατρούς που ξέρουν και τηρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας και πως ακόμη και από τη διενέργεια του, μπορεί να προκύψουν θέματα και να υπάρξει κίνδυνος επέκτασης της λοίμωξης.

Αναφέρει ακόμη ότι έχουν υποπέσει στην αντίληψη του ΕΟΦ αναφορές για παράτυπη διάθεση τεστ, ενώ υπάρχουν πολλά τα οποία έχουν ανακληθεί, κυρίως αυτά που εισάγονται μέσω διαδικτύου, χωρίς να είναι γνωστοποιημένα στην Ελλάδα.

«Για τα τεστ υπάρχει μια διαδικασία που γίνεται βάση Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Δηλαδή αν κάποιος πάρει μια έγκριση για μια χώρα της Ευρώπης, αυτομάτως, καταθέτοντας κάποια χαρτιά στον ΕΟΦ, μπορεί να το κυκλοφορήσει ελεύθερα. Δεν αδειοδοτείται, αλλά γίνεται γνωστοποίηση στον ΕΟΦ» λέει χαρακτηριστικά.

Διευκρινίζει πως ο ΕΟΦ ελέγχει τα τεστ και τα αξιολογεί με πραγματικά δεδομένα, ζητώντας κάποιες μελέτες εγκυρότητας, για να εξακριβωθούν και τα όσα αναφέρονται στα χαρτιά, πχ το πόσο ευαίσθητα είναι. «Υπάρχουν τεστ που αυτά που ανέφεραν, δεν ίσχυαν και τα οποία έχουν ανακληθεί. Αυτό δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι μια διαδικασία που γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οπότε ενημερώνονται οι βάσεις δεδομένων όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ταυτόχρονα».

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, εκτιμά ότι το υπάρχον καθεστώς διάθεσης των τεστ θα σταματήσει, πιθανολογώντας πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχει σχετική θεσμική παρέμβαση.

Διαφορές των rapid test αντισωμάτων και αντιγόνων

Μιλώντας για τις διαφορετικές κατηγορίες των τεστ, ο κ. Φιλίππου αναφέρει ότι υπάρχουν τρεις. Είναι τα PCR (εργαστηριακή τεχνική PCR – Polymerase Chain Reaction), τα αντιγονικά και τα αντισωματικά.

  • Τα PCR είναι αυτά τα οποία ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του ιού. Αν ανιχνευτεί, θεωρείται σχεδόν 100% σίγουρο ότι υπάρχει λοίμωξη από τον κορωνοϊό.
  • Υπάρχουν τα αντιγονικά τεστ, τα οποία ανιχνεύουν κάποια αντιγόνα, κάποιες πρωτεΐνες του ιού. Τα τεστ αυτά είναι πολύ πιο ευαίσθητα, όσον αφορά στην πρώιμη διάγνωση.
  • Υπάρχουν και τα τεστ των αντισωμάτων, τα οποία δεν είναι τόσο ευαίσθητα στην πρώιμη διάγνωση, αλλά γίνονται στην αξιολόγηση της επιδημίας εκ των υστέρων, γιατί για να δημιουργηθούν τα αντισώματα, χρειάζεται να περάσουν μέχρι και 10-12 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να νοσεί και το τεστ να βγει αρνητικό.

«Ψευδώς αρνητικά βγάζουν συνήθως τα αντισωμάτων, ενώ τα αντιγονικά δεν βγάζουν ψευδώς αρνητικό, αλλά μπορεί να βγάλουν ψευδώς θετικό, δηλαδή να γίνει υπερ-διάγνωση. Αυτό βέβαια δεν μας ενδιαφέρει τόσο, γιατί όταν κάποιος διαγνωστεί μια φορά, συνήθως επαναλαμβάνουμε το τεστ, κάνουμε PCR μετά για να διασφαλίσουμε τη διάγνωση» τονίζει.

Α. Εξαδάκτυλος: Τραγικό λάθος η αυτό-διάγνωση του κορωνοϊού

Τα τεστ που πωλούνται στο κοινό και τα οποία κάνουν οι πολίτες, δεν έχουν καμία απολύτως σημασία και η συμβουλή είναι να μην τα χρησιμοποιούν, δηλώνει στο GRTimes.gr, o Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, χαρακτηρίζοντας ως τραγικό λάθος την αυτό-διάγνωση ή την αυτό-θεραπεία.

Όπως λέει, ελάχιστα είναι αξιόπιστα και τα περισσότερα δεν είναι, ενώ ειδικά αυτά που μετρούν αντισώματα «δεν έχουν καμία σημασία για το αν είναι θετικά ή αρνητικά και πιο ειδικά, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα να βγάλει ένα τέτοιο τεστ, κάποιον αρνητικό».

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, όλα τα τεστ και κυρίως τα γρήγορα, πρέπει να γίνονται μετά από εντολή γιατρού και πρέπει μετά να «διαβάζονται» από γιατρό, ενώ κάποιος χρειάζεται και δεύτερο τεστ για να επιβεβαιώσει αν είναι ή δεν είναι θετικός. Γενικότερα, υπογραμμίζει, πως η υπόθεση του «testing» απαιτεί καλή γνώση και καλή εκτίμηση, γιατί ακόμη και σε περιπτώσεις που άτομα έχουν αρνητικό το μοριακό τεστ, μπορεί μετά από μια μέρα το τεστ να είναι θετικό. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει μεγάλη σημασία το πως γίνεται η λήψη και θυμίζει την περίπτωση του 35χρονου που κατέληξε στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος και ο οποίος είχε συμπτώματα, αλλά είχε και δύο αρνητικά μοριακά τεστ, πριν το τρίτο τον βγάλει θετικό.

«Υπάρχουν τεστ τα οποία μετρούν αντισώματα και τεστ που μετρούν αντιγόνα. Τα τεστ των αντισωμάτων δεν έχουν καμία πρακτική χρησιμότητα για οποιονδήποτε τα κάνει. Τα τεστ των αντιγόνων, τα rapid τεστ που κάνει η πολιτεία δηλαδή – τα οποία απαιτούν ειδική υποδομή, δεν είναι τεστ τα οποία τα παίρνεις και τα κάνεις έτσι απλά στο σπίτι σου- και όταν είναι θετικά ξαναελέγχονται. Τα αρνητικά δεν ελέγχονται» λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Τέλος, ο κ. Εξαδάκτυλος διαχωρίζει τα rapid test κορωνοϊού, από άλλες διαγνωστικές συσκευές, πχ τον μετρητή σακχάρου, τις οποίες οι ασθενείς προμηθεύονται ακολουθώντας συγκεκριμένες ιατρικές οδηγίες, λέγοντας ότι αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν.

Δ.Κούβελας: Θα έπρεπε να υπάρχει ένας σοβαρός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα

Μιλώντας στο GRTimes.gr, o Δημήτρης Κούβελας καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, εκτιμά πως Θα έπρεπε να υπάρχει ένας σοβαρός έλεγχος για τα τεστ και όχι μόνο, σε όλα τα επίπεδα.

Βάζοντας στο πλαίσιο και τα φάρμακα γενικότερα, αλλά και το πως λειτουργούν τα φαρμακεία, καυτηριάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει κατά κανόνα στο εξωτερικό, είναι η μόνη χώρα που όλα τα φάρμακα είναι μη συνταγογραφούμενα, με πρόσφατη εξαίρεση τα αντιβιοτικά, διαχωρισμός που κατά τον ίδιο, είναι παράνομος και απαράδεκτος.

Σε συνέχεια των παραπάνω και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επισήμανση που έχουν κάποια γρήγορα τεστ, ότι απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες υγείας, διερωτάται χαρακτηριστικά: «Τι θα πει «επαγγελματίες υγείας; αφού οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τον γιατρό;  Και αφού ο οποιοσδήποτε πουλάει φάρμακα μπορεί να κάνει τον γιατρό, για ποιον λόγο δεν μπορεί κάποιος να διαγνώσει τον εαυτό του, αφού μπορεί να πάρει και τα φάρμακα χωρίς γιατρό;».

Στην ερώτηση κατά πόσο είναι επικίνδυνο, το να κάνει κάποιος μόνος του το τεστ, να του βγει λανθασμένο αρνητικό και να διασπείρει τον κορωνοϊό, ο κ. Κούβελας αναφέρει ότι αυτό «κρύβει όσους κινδύνους κρύβει και κάποιος που οδηγεί αυτοκίνητο, έχοντας «λαδώσει» για να πάρει δίπλωμα. Και πολύ μεγαλύτερους μάλιστα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας,  υπάρχουν διάφορες εταιρείες που παράγουν αυτά τα τεστ και κάποιες είναι σοβαρές, ενώ άλλες όχι. «Ξέρω ότι μεγάλες εταιρείες έχουν βγάλει αξιοπρεπή «μηχανάκια», ξέρω και μια – δύο Ελληνικές εταιρίες που έχουν πολύ σοβαρές συσκευές, σοβαρότερες και από τις πολυεθνικές, αλλά από εκεί και πέρα θέλει ιδιαίτερο έλεγχο» τονίζει.

Ο κ. Κούβελας υπογραμμίζει πως τα rapid tests θα έπρεπε όλα να αναγράφουν δύο παραμέτρους, την ευαισθησία και την ειδικότητα, που καθορίζουν τον αριθμό των ψευδώς θετικών και των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Πρόσθεσε πως όλα κυκλοφορούν με τη λεγόμενη γνωστοποίηση στον ΕΟΦ, δηλαδή με ενημέρωση ότι θα κυκλοφορήσουν, όπως και κυκλοφορούν, χωρίς να έχουν ερευνηθεί προηγουμένως από κάποια υπηρεσία ή φορέα.

Εκτιμά πάντως ότι «λάθος» δεν μπορεί να κάνει κάποιος, καθώς τα τεστ αυτά είναι σαν τις συσκευές που μετρούν το ζάχαρο. «Κάθε ένας, τρυπάει με ένα βελονάκι το δάκτυλο του. Αν το τρυπήσει λάθος, τότε θα πονέσει το δάκτυλο του χωρίς να βγάλει αίμα, ρίχνει μια σταγόνα αίμα στη συσκευή και του λέει αν έχει αντισώματα. Αυτό είναι όλο. Από εκεί και πέρα αν του βγάλει ότι έχει ψευδώς αρνητικά ή ψευδώς θετικά, το ίδιο ακριβώς θα ακολουθήσει και αν του βγάλει γιατρός αντίστοιχο αποτέλεσμα».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16:0018/01

Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει τους πελάτες που πλήττονται από την πανδημία Οικονομία

15:5718/01

Κορωνοϊός: Αποσύρθηκε η δίκη με τους κατηγορούμενους αδελφούς Ελλάδα ,Κοινωνία

15:5018/01

Στα 18,2 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα στο 12μηνο Οικονομία

15:4818/01

8ο Δημ. Σχολείο Κορδελιού: «Πάγωσαν» τα μαθήματα λόγω βλάβης στα καλοριφέρ! Δήμοι ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

15:4318/01

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις πολιτικών συντακτών Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:3018/01

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία Θεσσαλονίκη

15:2318/01

Απολογισμός και παροτρύνσεις από τον Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της ΝΔ Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:2018/01

Μάας: Η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο Διεθνή

15:1918/01

Τρ. Πειραιώς: Το «step up» για τους πληττόμενους δανειολήπτες Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

15:1318/01

Η IDE επικεφαλής κοινοπραξίας του Κοινοτικού SMOTANET Επιχειρήσεις

15:1018/01

Σχοινάς: Η επιστήμη αποδεικνύεται ακόμη μία φορά η ελπίδα της ανθρωπότητας Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:0718/01

Στην ΕΥ Ελλάδος το συμβουλευτικό τμήμα της ConvertGroup Επιχειρήσεις

15:0618/01

Mητσοτάκης: Στέλνουμε το μήνυμα στην κοινωνία πως το εμβόλιο είναι ασφαλές Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:0518/01

ΑΠΘ: Σπάει τη σιωπή της η Ηρώ – «Άκουγα φήμες μέχρι να γίνω θύμα» Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

14:5018/01

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Έργο ενίσχυσης και αναβάθμισης στους δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Θέρμης Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

14:4718/01

Ο Γιάννης Μπούγας νέος γγ της ΚΟ της ΝΔ Πολιτική

14:4018/01

Φοιτητικοί Σύλλογοι: Την Πέμπτη (21/1) η κινητοποίηση ενάντια στο ν/σ Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Παιδεία

14:3018/01

Μανδαλιανός: Αναγκαία η στήριξη τοπικών καταστημάτων Δήμοι

14:2218/01

Τσιάρας: Πρέπει ενδεχομένως να θωρακίσουμε το δικαιικό μας σύστημα Πολιτική

14:1018/01

Κίνα: Πάνω από 100 covid για 6ο συνεχόμενο 24ωρο Διεθνή ,Κορωνοϊός

14:0018/01

Άνοιγμα καταστημάτων: Εντατικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

14:0018/01

Ενοίκια: Ξεκινά η καταβολή αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:5318/01

Αφιερωμένη στους εργαζομένους της η νέα καμπάνια της Lidl Ελλάς Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

13:4718/01

Φουντουλάκης: Η καραντίνα «εκτόξευσε» κατάθλιψη, στρες και αυτοκτονικές τάσεις (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:4518/01

Βραζιλία: Περίπου 210.000 οι θάνατοι λόγω Covid-19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

13:3018/01

Σε αυτοαπομόνωση Ευρωπαίοι Επίτροποι μετά το ταξίδι στην Πορτογαλία Διεθνή ,Κορωνοϊός

13:2218/01

Αυτοψία Γεωργιάδη – Παπαθανάση στην Ερμού (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός

13:1518/01

Κεραμέως σε πρύτανη ΑΠΘ: Να διερευνηθούν μέχρι τέλους οι καταγγελίες για σεξουαλική παρ... Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Παιδεία

13:1518/01

Γερμανία: Πάνω από 7.000 κρούσματα λόγω Covid σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

13:0018/01

ΗΠΑ-Ρωσία: Την απελευθέρωση Ναβάλνι ζητά ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν Διεθνή

12:5518/01

Ταραντίλης: Να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα για να αναπνεύσει η αγορά Κορωνοϊός ,Πολιτική

12:5018/01

Βαλιάνος: Έχει εκτονωθεί το ιικό φορτίο στη Χαλκιδική (ΗΧΗΤΙΚΟ) Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Θέματα GR Times

12:4518/01

Γαλλία: Πάνω από 16.000 κρούσματα covid σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

12:3318/01

ΑΠΘ: Κατάληψη στην πρυτανεία – Τι λένε οι φοιτητές (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

12:3018/01

Σιμόπουλος: Άνευ περιεχομένου η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

12:2618/01

Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη του Covid-19 Κορωνοϊός ,Πολιτική

12:1918/01

Εξετάζεται η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού Ελλάδα ,Κορωνοϊός

12:1518/01

Κορωνοϊός: Τεστ αίματος ανιχνεύει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο Διεθνή ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

12:0518/01

ΑΠΘ: Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο πρύτανης για καταγγελίες σεξουλικής παρενόχλησης Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:0318/01

Στεργιάδης: 120 οχήματα και 3.000 τόνοι αλατιού για τον «Λέανδρο» (ΗΧΗΤΙΚΟ) Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

12:0218/01

Έμποροι Θεσσαλονίκης: Ανοίξαμε στο «τσακ» πριν το οριστικό κλείσιμο Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

11:4518/01

Ελβετία: Εντοπίστηκε παραλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

11:3418/01

Πάτρα – Κορωνοϊός: Μεγάλη διασπορά σε παθολογική του «Αγίου Ανδρέα» Ειδήσεις ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

11:3018/01

Μόσιαλος: Αισιόδοξα νέα από τους εμβολιασμούς στο Ισραήλ Κοινωνία ,Κορωνοϊός

11:2718/01

Τσαμασλής: Χωρίς ρεύμα 360 μέρες ο δήμος Θερμαϊκού! (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:1718/01

Γεωργιάδης: Εξετάζεται το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων Επιχειρήσεις ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

11:1318/01

Απίστευτο θράσος από διαρρήκτες στα φυτώρια του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

11:0918/01

Καλαμαριά: Σύλληψη 30χρονου με κοκαΐνη και ζυγαριά Θεσσαλονίκη

11:0518/01

Σοφία Μπεκατώρου: Στον εισαγγελέα για κατάθεση το πρωί της Τετάρτης Κοινωνία

11:0018/01

Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση για τον υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

10:5818/01

Θεσ/νίκη: Ταυτοποιήθηκε δράστης ληστειών σε καταστήματα ψιλικών Θεσσαλονίκη

10:5318/01

Θεσσαλονίκη: Ουρές με το… «καλημέρα» σε καταστήματα (ΦΩΤΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:4718/01

Ποντάρισμα στην ταλαιπωρία των Παλμέιρας και Ερυθρού Αστέρα Αθλητισμός

10:4518/01

Χρυσοχοΐδης: Ισχυρή αστυνόμευση σε εμπορικούς δρόμους Κοινωνία

10:3518/01

Θεσ/νίκη: Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:3018/01

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Και στη Λήμνο χιόνια Κοινωνία

10:1518/01

Οβίδα εντοπίστηκε σε περιοχή της Πιερίας Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

10:0718/01

Τη δεύτερη δόση του εμβολίου έκανε ο Κ. Μητσοτάκης (ΦΩΤΟ) Κορωνοϊός ,Πολιτική

10:0518/01

Στ. Αγγελούδης για Σ. Μπεκατώρου: Καταγγελίες εφαλτήριο για να μιλήσουν και άλλοι αθλητές Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

10:0018/01

Μύρτιλα: Ποια είναι τα πολύτιμα οφέλη από την κατανάλωσή τους Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

09:5818/01

Άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

09:4518/01

Κατάληψη πρυτανείας ΑΠΘ από φοιτητές Κοινωνία

09:3818/01

Στερεά Ελλάδα: Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία Κοινωνία

09:3018/01

Σοφία Μπεκατώρου: Η προσωπική μου περιπέτεια δεν αφορά μόνο εμένα Κοινωνία

09:2818/01

Δυτική Μακεδονία: Πως διεξάγεται η κυκλοφορία Κοινωνία

09:2418/01

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Διεθνείς οίκοι κατά της πρότασης Reggeborgh Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

09:1518/01

Στη Μαδρίτη σήμερα ο Χ. Θεοχάρης Διεθνή ,Ελλάδα ,Οικονομία

09:0218/01

Ιστιοπλοϊα: Νέα καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από την Μαρίνα Ψυχογιού Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Κοινωνία

09:0018/01

Δένδιας: Ενημερώνει τα κόμματα για τις διερευνητικές επαφές Πολιτική

08:4518/01

Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Μπεκατώρου σήμερα Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Κοινωνία

08:4218/01

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Χιονίζει στα βόρεια προάστια της Αττικής Κοινωνία

08:3018/01

ΠΚΜ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων Κοινωνία ,Περιφέρειες

08:1518/01

Χωρίς ρεύμα δύο περιοχές της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

08:1518/01

Γώγος: Να τηρηθεί αυστηρά το δίωρο στο λιανεμπόριο Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:0018/01

Επιμελητήριο Κιλκίς: Το «e-λιανικό» θα αποκλείσει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

07:5718/01

Σχολεία: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά -Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Παιδεία

07:4518/01

«H.I.G. Capital»: Mετά τη «Μακιός» και άλλες επενδύσεις στα logistics Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

07:3018/01

Δήλωση του προέδρου του Γεωλογικού για καταγγελίες περί παρενόχλησης από καθηγητή Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

07:1518/01

Ανοίγει σήμερα με αυστηρούς κανόνες το λιανεμπόριο Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός

07:1018/01

Σε ποιους δρόμους εκτελούνται σήμερα εργασίες συντήρησης Β.Ελλάδα ,Κοινωνία ,Περιφέρειες

07:0518/01

Ντ. Μπακογιάννη: Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν σκέφτεται σήμερα εκλογές (VIDEO) SamTimes ,Web TV ,Ελλάδα

07:0018/01

Ο καιρός σήμερα, Δευτέρα Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

23:5917/01

Ολλανδία: Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Άμστερνταμ κατά του lockdown Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4517/01

Σαρώνει τον πλανήτη ο κορωνοϊός Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:3017/01

Βρετανία: Lockdown μέχρι τον Μάρτιο προβλέπει ο Ντόμινικ Ράαμπ Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:1517/01

Αυτό είναι το πρώτο εκσυγχρονισμένο F-16 στην έκδοση Viper Διεθνή ,Ελλάδα

23:0417/01

Κακλαμανάκης: «Απειλήθηκε δύο φορές η ζωή μου» (VIDEO) Ειδήσεις ,Επικαιρότητα ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ