Θ. Χρυσανθίδης για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού: Ήμασταν προετοιμασμένοι

Θ. Χρυσανθίδης για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού: Ήμασταν προετοιμασμένοι

Μέρες του Φλεβάρη του 2020, και ο πλανήτης ήδη έχει αρχίσει να περνάει τις μέρες του με τον φόβο του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα οι αρμόδιοι προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τον ιό όταν αυτός περάσει τα σύνορα της χώρας. Το πρώτο θετικό περιστατικό εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και ο λοιμωξιολόγος στο Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ Θεόφιλος Χρυσανθίδης είναι ο πρώτος Έλληνας γιατρός που ανακοινώνει σε ασθενή του αυτό το δυσάρεστο νέο. Ο κ. Χρυσανθίδης περιγράφει στο GRTimes.gr την ημέρα που πήρε τα αποτελέσματα στα χέρια του αλλά και όσα ακολούθησαν.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη, Μίνα Αφεντούλη

“Κάποια στιγμή προέκυψε η πρώτη ασθενής. Αυτό που ακολούθησε ήταν κάτι που ασφαλώς συγκέντρωσε τα βλέμματα όλου του ιατρικού κόσμου της Ελλάδας. Yπήρχε η ανησυχία του προσωπικού για το τι σημαίνει να νοσηλεύω έναν άνθρωπο με αυτό το πρόβλημα και υπήρχε και η δική μας αγωνία, από την πλευρά των γιατρών και για την εξέλιξη της ασθενούς διότι ήταν κάτι το άγνωστο” τονίζει ο γιατρός που μεταξύ άλλων ανέλαβε την νοσηλεία του αποκαλούμενου ασθενούς 0. “Ασφαλώς δεν μπορείς να μείνεις ανεπηρέαστος. Όσα διαθέταμε ως πληροφορία ήταν από βιβλιογραφία κυρίως από το εξωτερικό, με περιπτώσεις οι οποίες είχαν καταγραφεί κυρίως στην Κίνα, με ερωτηματικά για την πληροφορία που διοχετευόταν στα επιστημονικά συγγράμματα σχετικά με τις περιπτώσεις που είχαν αντιμετωπιστεί στην Κίνα” αναφέρει και προσθέτει εμφατικά “υπήρχε η αγωνία”.

Ο κ. Χρυσανθίδης, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Επιμελητής Α΄ΕΣΥ Α΄ Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, εκτιμά ότι πρώτο διάστημα είχε υποεκτιμηθεί από την πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου, η έκταση που θα είχε το  πρόβλημα. “ Η πλειοψηφία θεωρούσε ότι ήταν κάτι που θα είχε πολύ μικρότερη έκταση και κατά συνέπεια να μην επηρεάσει στο βαθμό που επηρέασε τις ζωές μας. Ακόμα κι εμείς που προετοιμαζόμασταν για μία τέτοια κατάσταση, εδώ στο νοσοκομείο και στο συγκεκριμένο τμήμα, είχαμε μπει στη διαδικασία να προετοιμαστούμε λίγο πιο καλά, για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια περίπτωση. Είχαμε ήδη σκρινάρει κάποια αρκετά ύποπτα περιστατικά, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν αρνητικά” υπενθυμίζει.

Ήμασταν προετοιμασμένοι για τα πάντα

Ο λοιμωξιολόγος Θεόφιλος Χρυσανθίδης μιλώντας στο GRTimes.gr αναφέρεται στο τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση της πανδημίας από το προσωπικό του νοσοκομείου και τα στάδια μέσα από τα οποία, πέρασε η διαδικασία όλο το διάστημα κατά την εξέλιξη της πανδημίας. “Πέρασε το στάδιο του φόβου και της άρνησης πολλών γιατρών, αλλά όταν άρχισε το πρόβλημα να μεγεθύνεται, ήταν αδύνατον να το διαχειριστούν μόνο τρεις λοιμωξιολόγοι του ΑΧΕΠΑ. Οι νεότεροι γιατροί, οι ειδικευόμενοι, ήταν αυτοί που βοήθησαν πολύ στο κομμάτι της νοσηλείας και της περίθαλψης των ασθενών με κορωνοϊό” τονίζει και υπενθυμίζει ότι “ όλα αυτά συνέβαιναν σε ένα νοσοκομείο που θα έπρεπε να λειτουργήσει και για ασθενείς με άλλα προβλήματα”.

Ανάμεσα στα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κατάστασης εντός του νοσοκομείου ήταν το κλείσιμο των τμημάτων για να διατεθούν σε ανθρώπους με κορωνοϊό, αλλά και σε πτέρυγες που έκλεισαν για να υπάρξει ασφάλεια.  “Είναι μεγάλο πρόβλημα ακόμα και σήμερα, το ότι μπήκαν στην άκρη περιστατικά καθημερινής νοσηρότητας και ασθενείς με σοβαρά προβλήματα” αναφέρει ο γιατρός, ο οποίος έζησε από την πρώτη μέρα την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Σε αυτό το διάστημα που έχει μεσολαβήσει υπήρχαν περίοδοι μεγαλύτερης έντασης στη νοσηλεία των COVID και περίοδοι πιο χαλαρές. Για τον κ. Χρυσανθίδη το δύσκολο κομμάτι  ήταν να πειστεί η πλειοψηφία ότι δεν τελείωσε αυτή η ιστορία. “Ο σκληρός πυρήνας που ασχολείτο με τον κορωνοϊό, ποτέ δεν πίστεψε ότι είχαμε τελειώσει. Ήταν δύσκολο όμως να πείσουμε τον υπόλοιπο κόσμο ότι μετά το πρώτο κύμα και το πρώτο lockdown, θα έρθει κάτι μεγαλύτερο. Το συζητούσαμε με τους συναδέλφους ότι τα 60 άτομα, τότε, στις κλινικές COVID ήταν ένας μεγάλος αριθμός. Όντως ήταν. Στην κορύφωση όμως του δεύτερου κύματος είχαμε φτάσει τους 280. Πολλαπλάσιο νούμερο. Εκεί θυμηθήκαμε ότι παραπονιόμασταν στους 60”αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει με νόημα ότι “δεν έχουμε πέσει έξω γιατί ήμασταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και πορευόμασταν βήμα βήμα. Ήμασταν προετοιμασμένοι για τα πάντα”.

Το πιο επικίνδυνο πράγμα είναι η κόπωση

“Με ρωτούσαν ποιο είναι το πιο επικίνδυνο από εδώ και πέρα. Θεωρώ η κόπωση. Όχι η σωματική. Αναφέρομαι στην κόπωση  τόσο των εργαζομένων και όλων των πολιτών από έξω. Η ψυχολογική κόπωση κυρίως” σημειώνει ο κ. Χρυσανθίδης. Όπως τονίζει, αυτό που φοβάται είναι ότι κάποια στιγμή ο άνθρωπος θα πει: “ως εδώ δεν μπορώ άλλο” και εν τέλει θα ακολουθήσει μία συμπεριφορά που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Κλείνοντας αποφεύγει ευγενικά να κάνει μία πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας και ειδικά για την επιστροφή στην κανονικότητα. “Μπορεί να διαψευσθούμε” λέει και τονίζει ότι μία  ρεαλιστική λύση είναι τα εμβόλια. “Να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και να αποκτήσουμε τέτοια ανοσία που θα εμποδίσει είτε την μετάδοση, είτε τη νοσηρότητά του. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα φάρμακο θαυματουργό. Όσα έχουν εμφανισθεί φαίνεται ότι βοηθούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ένας συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να είναι βοηθητικός, αλλά αυτό εν τέλει που θα βοηθήσει είναι να μην νοσήσει κάποιος”.

Στέλνει το μήνυμα του για το “εισιτήριο” από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία. “Εγώ θα έλεγα μπορούμε να εμβολιαστούμε το συντομότερο, να εφαρμόζουμε πιστά τα μέτρα, και θα είμαστε πιο κοντά” .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού – Ο «ασθενής 0» μιλά στο GRTimes

Δρόσος Τσαβλής στο GRTimes: Πως βρήκε τον Δήμο Θεσσαλονίκης το πρώτο κρούσμα (VIDEO)

Μεταλλίδης: Ύποπτα κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στο ΑΧΕΠΑ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ