Θάσος: Επιστροφή με…κατάληψη στο Γυμνάσιο – Λύκειο Λιμένα

Θάσος: Επιστροφή με…κατάληψη στο Γυμνάσιο – Λύκειο Λιμένα

Μπορεί από σήμερα να άνοιξαν εκ νέου οι πόρτες για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, όχι όμως και για τη σχολική μονάδα του Λιμένα Θάσου, η οποία επανήλθε με…κατάληψη. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα νεαρών εισήλθε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου περίπου στις 10 χθες το βράδυ και παραμένει σ’ αυτό μέχρι και τούτη την ώρα. 

Βασικό αίτημα -σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει – αποτελεί η συνέχιση των μαθημάτων εξ αποστάσεως, καθώς οι τάξεις του σχολείου είναι μικρές με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός, κάτι που συμβαίνει -όπως αναφέρουν – και στα λεωφορεία με τα οποία μετακινούνται από τα χωριά της Θάσου προς τη σχολική μονάδα. 

“Πράγματι, μια ομάδα νεαρών μπήκε χθες βράδυ στο σχολείο και μέχρι αυτή την ώρα κάνει κατάληψη. Δεν ξέρουμε αν είναι από το σχολείο, αν είναι εξωσχολικοί, ποιοι είναι και τι θέλουν, όμως έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι. Φυσικά οι διευθυντές του σχολείου, ο εισαγγελέας και η αστυνομία, θα δούμε τι θα γίνει”, τόνισε μιλώντας στο GRtimes.gr ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Απόστολος Βαγενάς.

Σε ερώτηση για το αν έπαιξε ρόλο στην κατάληψη η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ο κ. Βαγενάς απάντησε πως “οι Σύλλογοι Γονέων είναι απλοί φορείς. Δεν είναι δυνατόν με αφορμή μια ανακοίνωση να ακολουθεί μια κατάληψη” σημείωσε. 

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 

Στο μεταξύ ανακοίνωση για αναβολή της επανέναρξης των μαθημάτων στο χώρο του σχολείου, εξέδωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Λιμένα Θάσου. 

Στην ανακοίνωση ο Σύλλογος σημειώνει πως “είναι προφανές ότι οι Σύλλογοι Γονέων δεν έχουν λόγο ως προς την διοίκηση ή την λειτουργία των σχολείων και δεν θα μπορούσαν να έχουν. Όμως εδώ, δεν τίθεται θέμα εκπαιδευτικής διαδικασίας, κρίνεται η ίδια η υγεία (ή χειρότερα η ίδια η ζωή) είτε των μαθητών των ίδιων, είτε των μεγαλύτερων των οικογενειών τους”. 

Συμπληρώνεται δε στην ανακοίνωση πως “στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας του Λιμένα, συγκεντρώνονται μαθητές από τον Λιμένα, την Παναγία, την Ποταμιά – και για το ΓΕΛ – από το Ραχώνι και τον Πρίνο, περιοχές που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ως σήμερα άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο από την πανδημία. Θρηνήσαμε νεκρούς, ο ιός μπήκε σε αρκετά σπίτια. Τα παιδιά μας πηγαινοέρχονται στο σχολείο με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ με δρομολόγιο της γραμμής και με γεμάτα λεωφορεία. Αποστάσεις, μάσκες και προστασία, μηδενική. Ο απόλυτος συγχρωτισμός. Τι θα γίνει αν υπάρχουν μεταξύ τους θετικοί; Δεν το καταλαβαίνει κανείς αυτό;” 

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος και για άλλες ασθένειες τις εποχής. “Τώρα τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, εκτός από τον κορωνοϊό θα υπάρξουν και οι υπόλοιπες εποχικές ιώσεις. Τι θα γίνεται; Πανικός μετά από κάποια συμπτώματα. Σε κάθε τάξη μπαίνουν πολλοί καθηγητές, και μάλιστα ερχόμενοι ή μετακινούμενοι από διάφορες περιοχές της απέναντι ακτής. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί για την κατάσταση της υγείας αυτών των ανθρώπων σήμερα ή μετά από λίγες ημέρες; Όπως μπορούν να φέρουν, έτσι μπορούν και να “πάρουν” τον ιό, μετακινούμενοι σε διάφορα μέσα, χερσαία ή θαλάσσια”. 

Οι βόλτες και οι σχολικές ατέλειες

Εξάλλου τα μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, επισημαίνουν ότι “τα παιδιά μας θα είναι 20-25 σε αίθουσες μικρές, “κομμένες” από προηγούμενα χρόνια, δύο – δύο στο θρανίο, μηδαμινές αποστάσεις. Ποια προστασία; Και πως θα κάνουν μάθημα με παράθυρα ανοικτά ιδιαίτερα τώρα τον χειμώνα; Ή πως θα είναι υποχρεωμένοι στα διαλείμματα να βγουν έξω στο κρύο ή να πάνε στο κλειστό 200 ή και περισσότεροι μαθητές; Με ποια προστασία και ποιες αποστάσεις; Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας, λειτουργούν όπως οι ενήλικες κατά την μετάδοση του ιού, μην το ξεχνάμε”. 

Για τις ατέλειες του σχολικού συγκροτήματος οι γονείς τονίζουν ότι “οι τουαλέτες των μαθητών του Γυμνασίο, προσωρινά μεταφέρθηκαν στο κλειστό, λόγω έργων προσθήκης στο πίσω μέρος του κτιρίου. Δεν συζητάμε αν είναι σωστές οι οικοδομικές εργασίες χειμώνα καιρό και με το σχολείο σε λειτουργία, αλλά πως τα παιδιά μας θα μπαινοβγαίνουν μέσα – έξω, με βροχή και κρύο αν θέλουν να πάνε στην τουαλέτα; Και με ποιον έλεγχο;”

Τέλος συμπληρώνουν πως “οι μαθητές μετά το τέλος του μαθήματος, θα κάνουν βόλτες” ενώ υπάρχει κατανόηση για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, για τα οποία προσθέτουν ότι “εκεί ναι, συμφωνούμε να ληφθεί μέριμνα, να γυρίσουν στο σχολείο σε αποστάσεις, να κάνουν μόνο τα μαθήματα κατεύθυνσης, αν είναι απολύτως απαραίτητο και μέχρι εκεί. Να περάσουν οι δύσκολοι μήνες (Φεβρουάριος – ίσως και Μάρτιος) να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης και με τους εμβολιασμούς, να είναι καλύτερος ο υπαίθριος αυλισμός καθώς ο καιρός ανοίγει, και, ναι, να γυρίσουν τα παιδιά μας στο σχολείο με ασφάλεια”. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ