Θεοδωρίδου: Αναμένεται ικανοποιητικό τείχος ανοσίας περίπου στον Ιούνιο

Θεοδωρίδου: Αναμένεται ικανοποιητικό τείχος ανοσίας περίπου στον Ιούνιο

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ή των ευάλωτων ομάδων λόγω ηλικίας αναμένεται ικανοποιητικό τείχος ανοσίας γύρω στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, το καλοκαίρι περίπου τον Ιούνιο εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά, ανέφερε ερωτηθείσα σχετικά η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι την προηγούμενη βδομάδα έγιναν πολλές αναφορές για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ημέρα που η χώρα μας αντιμετώπισε την πανδημία την επιδημία του κορονοϊού

Θα ήθελα να επικεντρωθώ σήμερα στο θέμα των εμβολίων που αναμφισβήτητα καθορίζουν και το μέλλον μας, τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι έχουν περάσει 2 μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας. Ο εμβολιασμός ξεκίνησε με το πιο δύσκολο εμβόλιο του M RNA. Η αξιολόγηση των ευρημάτων των πολλών επιστημονικών μελετών εξελίσσονται παράλληλα με την εφαρμογή των εμβολιασμών έτσι που καθημερινά θα αποδεικνύεται σε πραγματικές συνθήκες τα αποτελέσματα είναι εξίσου καλύτερα κάποιες φορές και καλύτερα από τις κλινικές μελέτες.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι τα στοιχεία που στηρίζουν ως επιτυχία για τα εμβόλια είναι αρχικά η ασφάλεια. Δεν έχει δοθεί, είπε, κανένα σήμα παγκοσμίως για συρροή ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Ειδικά για το κομμάτι της αποτελεσματικότητας και για τα τρία εμβόλια ανέφερε την αποφυγή εισαγωγής στα νοσοκομεία, την πρόληψη των θανάτων που προσεγγίζει το 100%, η πρόληψη της ίδιας και μέτριας νόσου είναι από τα κύρια πλεονεκτήματα των εμβολίων που εφαρμόζονται σημείωσε και πρόσθεσε μία από τις πιο πρόσφατες γνώσεις είναι η μείωση ασυμπτωματικής λοίμωξης, που συμβάλλει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού φορτίου.

Η κ. Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση  για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη COVID-19 ανέφερε ότι και τα  τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα, είναι αποτελεσματικά και για την βρετανική μετάλλαξη.

Αναφέρθηκε και στο εμβόλιο Johnson & Johnson  το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο. Είναι  μονοδοσικό και εύχρηστο, είπε. Καμία δόση δεν ακυρώνεται ακόμα και αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση, όσον αφορά πρώτα τρία εμβόλια.

Επισήμανε ότι ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και από την πρώτη και δεύτερη δόση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Τέλος, επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη και αυτό πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν εμβολιαστεί. Οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν και για τους εμβολιασμένους και για τους μη εμβολιασμένους, τόνισε.

Κατέληξε λέγοντας ότι ο Μάρτιος είναι η αρχή της άνοιξης με τις πιο φωτεινές μέρες και θα έχουμε έναν καλό σύμμαχο στην αισιοδοξία.

Θεμιστοκλέους: Εντός της εβδομάδας οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο

Σήμερα, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 30.000 εμβολιασμοί και πιθανόν να φτάσουν και τους 34.000 μέχρι το τέλος της ημέρας. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει στο σύνολο, από την πρώτη στιγμή, τις 915.000 και εντός της εβδομάδας θα ξεπεραστεί  το 1 εκατομμύριο, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση  για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Αναφέρθηκε στα στάδια της επιχείρησης «Ελευθερία», αλλά και στην φαρμοκοεπαγρύπνηση, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν συμπληρωθεί 1.216 κίτρινες κάρτες και ελάχιστα ήταν τα περιστατικά που αφορούσαν τα εμβόλια. Συγκεκριμένα μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης.

Σχετικά με το ζήτημα της διαφάνειας και της τήρησης της λίστας προτεραιοποίησης σημείωσε ότι ελάχιστα περιστατικά έχουν αναφερθεί και υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση. Όλες οι περιπτώσεις παραβάσεων εξετάζονται.

Στόχος είπε η εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών, ιδιαίτερα στο μέτρο που οι περισσότεροι από τους 900.000 που εμβολιάστηκαν είναι άνω των 75 ετών.

Τον Απρίλιο αναμένουμε αυξημένες παραδόσεις εμβολίων για αυτό και την επόμενη εβδομάδα θα μπορούμε να δώσουμε ακριβή στοιχεία απάντησε ερωτηθείς σχετικά και διευκρίνισε ότι όταν τα έχουμε περισσότερα θα σας τα ανακοινώσουμε. Συνεπώς όπως είπε, με βάση τις ποσότητες που θα έχουμε, θα μπορούμε να απαντήσουμε για το πότε θα ανοίξουν οι πλατφόρμες για τους άνω των 50 ετών.

Σχολιάζοντας περιστατικά παράβασης της λίστας προτεραιοποίησης, απάντησε επισημαίνοντας ότι έχουμε δικλείδες ασφαλείας, τις οποίες βελτιώνουμε καθημερινά. Έχουμε κάνει ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό εμβολιασμών και έχουν υπάρξει πολύ λίγα τέτοια περιστατικά. Ωστόσο τα ερευνούμε όλα και τα επιβάλλουμε κυρώσεις όπου χρειάζεται.

Ειδικά για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας θα διερευνήσουμε κάθε περιστατικό. όπου υπάρχουν ευθύνες αποδίδονται. Θα ξέρουμε τις επόμενες ημέρες αν υπήρξε ευθύνη, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ