Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Δεν υπάρχουν αναφορές για θρομβώσεις με την δεύτερη δόση

Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Δεν υπάρχουν αναφορές για θρομβώσεις με την δεύτερη δόση

Στις εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε και στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, πρόκειται για σπάνια περιστατικά και αναφέρθηκε στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Είπε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000 και δύο θάνατοι ανά 1.000.000 δόσεις.

Τόνισε ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου και επεσήμανε ότι ο ΕΜΑ σε πρόσφατη ανακοίνωση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκδηλώσεις θρόμβωσης σε συνδυασμό θρομβοπενίας αποτελούν πολύ σπάνιες περιπτώσεις.

Συμπλήρωσε ότι σε πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον ΕΜΑ. ξεκαθάρισε δε ότι ο σπανιος συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας αφορά μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Επανέλαβε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών και ότι δεν ενδείκνυται λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ