Θεοδωρίδου: Η μετάλλαξη “Δέλτα” δημιουργεί ανησυχία για την δημιουργία 4ου κύματος

Θεοδωρίδου: Η μετάλλαξη “Δέλτα” δημιουργεί ανησυχία για την δημιουργία 4ου κύματος

Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές τόνισε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Αναφέρθηκε επίσης στις δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, επισημαίνοντας ότι συστήνεται και οι δύο δόσεις να γίνουν με το ίδιο εμβόλιο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε περιπτώσεις θρομβώσεων στην πρώτη δόση εγκρίνεται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού επανέλαβε πως στην Ευρώπη, η σύσταση χορήγησης της δεύτερης δόσης με το ίδιο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό παραμένει, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος στη δεύτερη δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος.

«Αναφερόμαστε στις θρομβώσεις, το σπάνιο αυτό συμβάν, το οποίο όμως μας έχει προβληματίσει» είπε και πρόσθεσε πως η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη. Υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να προϋποθέσουν ευοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την ανάμειξη εμβολίων, σημείωσε, ωστόσο οι έρευνες δεν είναι ολοκληρωμένες.

Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι το καλοκαίρι είναι σύμμαχος στην μάχη κατά της πανδημίας, αλλά η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος οφείλεται κυρίως στους εμβολιασμούς, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Το καλοκαίρι είναι σύμμαχος στην αποκλιμάκωση της πανδημίας, η οποία σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και στην τήρηση των μέτρων, προσέθεσε.

Σημείωσε ότι η μετάλλαξη “Δελτα” δημιουργεί ανησυχία για την δημιουργία 4ου κύματος, τονίζοντας ότι αυτό, αν υπάρξει, θα είναι ηπιότερο σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά τους ανεμβολίαστους. Η ινδική μετάλλαξη με την αυξημένη μεταδοτικότητα δημιουργεί μία ανησυχία για τη δημιουργία τέταρτου κύματος, όμως η ένταση ενός τέτοιου κύματος θα είναι ασθενέστερη σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προστασία από το εμβόλιο της Pfizer έναντι της ινδικής μετάλλαξης είναι στο 86% και της AstraZeneca στο 66%, είπε.

Για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης,  η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η ανοσία απο τις δύο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη διάρκεια από ότι αρχικά υπολογιζόταν.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top