Θεοδωρίδου: Και σε έγκυες γυναίκες τα εμβόλια κατά της covid-19

Θεοδωρίδου: Και σε έγκυες γυναίκες τα εμβόλια κατά της covid-19

Στην αναστολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα στη χώρα μας, αναφέρθηκε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο περίπου 7 εκατ. εμβολιασμών που διερευνώνται στις ΗΠΑ.

Σημείωσε ότι βασικό του πλεονέκτημα είναι η μία δόση και η προστασία του αρχίζει ύστερα από 14 μέρες και η αποτελεσματικότητα του εκδηλώνεται μετά τις 28 μέρες. «Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει η αναστολή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά, που είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ελέγχου». Συνέστησε υπομονή μέχρι τη γνωμοδότηση των ρυθμιστικών αρχών.

Το εμβόλιο προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. Όπως είπε όμως η πρόεδρος της επιτροπής, το εβμόλιο είναι διαφορετικό ως προς το είδος και τον φορέα στον οποίο προσκολλάται σε σχέση με εκείνο της AstraZeneca.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των εγκύων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, δεν εντοπίζεται κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Τόνισε ότι τα εμβόλια που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό οργανισμό μπορούν να γίνονται στις εγκύους, χωρίς μάλιστα κανένα τεστ προηγουμένως. Ο θηλασμός επίσης είναι ασφαλής. Τόνισε δε ότι το εμβόλιο δεν επηρεάζει την γονιμότητα και συνεπώς δεν συστήνεται η διακοπή των προσπαθειών για τεκνοποίηση.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ