Θεοδωρικάκος: Κανένας δήμος εκτός του «Αντ. Τρίτσης»

Θεοδωρικάκος: Κανένας δήμος εκτός του «Αντ. Τρίτσης»

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Με τη ρητή δέσμευση ότι κανένα έργο που είχε συμπεριληφθεί στον «Φιλόδημο» δεν πρόκειται να ματαιωθεί, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την αυτοδιοίκηση, στους δημάρχους της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα είχε τεράστιο πρόβλημα καθώς δεν είχε καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με εξαίρεση τα 134 εκ. δανεισμού σε σύνολο 1,2 δισ. ευρώ. «Αυτό που πρυτάνευσε ήταν να σώσουμε τα έργα», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα 109 έργα της Μακεδονίας προϋπολογισμού 240 εκ. ευρώ θα μεταφερθούν άμεσα στο νέο πρόγραμμα.

Παράλληλα, υπογράμμισε τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος που έχουν εξασφαλιστεί μέσω του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στις 19 Μαρτίου, μπορεί να αυξηθούν, καθώς υπάρχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτηθούν μελέτες ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για μία τεράστια πρόκληση που πρέπει από κοινού να φέρουμε εις πέρας», επισήμανε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά η ίδια η αυτοδιοίκηση θα διαμορφώσει ανάλογο πρόγραμμα, ενώ κανένας δήμος δε θα μείνει εκτός.

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στις προσκλήσεις για αγροτική οδοποιία, για δράσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και σε αυτήν που αφορά στην αντισεισμική προστασία, καθώς και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά χρηματοδοτείται με κονδύλι ύψους 100 εκ. ευρώ η εκπόνηση μελετών σε δήμους που διαθέτουν τέτοια δυνατότητα.

«Είναι στο χέρι μας να γράψουμε χρυσές σελίδες για την αυτοδιοίκηση», ανέφερε και πρόσθεσε πως ο καλύτερος τρόπος να οργανωθεί και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα είναι καλή σχέση των περιφερειών με τους δήμους, ώστε να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός, αλλά και να ξεκαθαριστούν επιτέλους οι αρμοδιότητες του κάθε βαθμού αυτοδιοίκησης, κάτι που προωθεί το υπουργείο.

Θεσμική τομή

Πολυδιάστατη θεσμική τομή, χάρη στην οποία ξημερώνει νέα εποχή στους ΟΤΑ Α’ και Β’  βαθμού, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θόδωρος Καράογλου.

«Ο εξασφαλισμένος προϋπολογισμός ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εγγυάται ότι μέχρι το 2023 κάθε πόλη, κάθε χωριό και κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής με νέες υποδομές και νέα έργα που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πλέον, με την αντικατάσταση του “Φιλόδημου” και την επιστροφή στον πολιτικό ρεαλισμό, Δήμοι και Περιφέρειες έχουν στα χέρια τους ένα πανίσχυρο “εργαλείο” που τους βοηθά να ανταποκριθούν στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια», ανέφερε στον χαιρετισμό του.

Ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε κομβικής σημασίας το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται και τα υπόλοιπα έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Εξίσου σημαντικό, όπως είπε, είναι πως το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες να υλοποιήσουν σειρά έργων, αξιοποιώντας πόρους που μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιάθετοι.

«Τα επόμενα τρία χρόνια θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα πνοής σε όλη τη χώρα. Έργα που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα και εν γένει ζωή των συμπατριωτών μας. Η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη», τόνισε.

Οι αυτοδιοικητικοί

Τη σημασία του προγράμματος για τους δήμους όλης της χώρας τόνισαν οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, που έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε την ανάγκη να γίνουν οι διαδικασίες αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων «πολύ σύντομες και πολύ απλές για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών», ενώ εξέφρασε την ευχή «πολύ σύντομα να έχουμε αποτελέσματα από αυτό το εξαιρετικά σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο «κοστολογημένο, ρεαλιστικό και φιλόδοξο», προσθέτοντας ότι «ένα τέτοιο εργαλείο κάνει τη δουλειά μας πιο εύκολη».

Ο περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στην πολύ καλή συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και επισήμανε ότι το «Αντώνης Τρίτσης» θα έρθει να συμπληρώσει το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο που είναι το ΕΣΠΑ.

«Τώρα έφτασε η στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση της απασχόλησης, προς όφελος των πολιτών και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του προγράμματος ο κ. Καϊτεζίδης ανάφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα δίκαιο και δημοκρατικό γιατί μπορεί να αξιοποιηθεί από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο δήμο της χώρας, δε χρηματοδοτεί μόνον ώριμα έργα αλλά και μελέτες, προβλέπει το Ηλεκτρονικό  Μητρώο Μηχανικών, ενώ συγκροτείται επιτροπή αξιολόγησης με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και αυτοδιοικητικών α΄και β΄βαθμού.

Ο δήμαρχος ζήτησε από τον υπουργό στο νέο πρόγραμμα να προβλεφθούν αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις, με την αυτονόητη φυσικά προϋπόθεση οι υποχρεώσεις των δήμων να προκύπτουν από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι στις καινοτομίες του προγράμματος είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά το συνδιαμορφώνουν ο α’ και β’ βαθμός αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε πως είναι στο χέρι των δήμων «να τρέξουμε διαδικασίες για να ωριμάσουμε έργα».

Συμπληρωματικά ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, χαρακτήρισε το πρόγραμμα «ανάσα για την αυτοδιοίκηση, τους δήμους και την τοπική μας κοινωνία» και πρόσθεσε ότι πρέπει να υλοποιηθεί με τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας, αλλά πιο γρήγορα. «Η ΚΕΔΕ λόγω και της συμμετοχής της στην επιτροπή αξιολόγησης θα συνεργαστεί προς όφελος όλων των δήμων της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που είναι πρώτη στην ανεργία και δη των νέων, εξέφρασε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης. «Μετά την απόφαση για απολιγνιτοποίηση χάνουμε τον μεγαλύτερο εργοδότη που καλύπτει 50% του ΑΕΠ», ανέφερε και ζήτησε διαφορετική μεταχείριση, τονίζοντας πως «αν δεν προβλεφθούν λύσει για τα προβλήματα θα υπονομευτεί η ανάπτυξη της περιοχής».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ανέφερε ότι τα κρίσιμα ζητήματα της αυτοδιοίκησης είναι τρία. Το πρώτο είναι οι πόροι, το οποίο, όπως είπε, λύνεται πολύ ικανοποιητικά, το δεύτερο είναι οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία που υπάρχει και το τρίτο είναι το προσωπικό, καθώς έχουν αποδεκατιστεί πολύ σημαντικές υπηρεσίες.

Τις έντεκα προσκλήσεις του προγράμματος παρουσίασαν αναλυτικά στους δημάρχους στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» παρακολούθησαν επίσης ο γγ της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ