Θερμαϊκός: Εντοπίστηκαν νεκρά ζώα-Αίτημα δήμου για τον καθαρισμό-Έρχονται νέα εργαλεία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θερμαϊκός: Εντοπίστηκαν νεκρά ζώα-Αίτημα δήμου για τον καθαρισμό-Έρχονται νέα εργαλεία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Οι έντονοι άνεμοι που έπνεαν χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με τα μεγάλα κύματα που επήλθαν μετά την άμπωτη, δημιούργησαν μια αποκαρδιωτική πρωινή εικόνα για τη «βιτρίνα» της Θεσσαλονίκης, που δεν είναι άλλη από τη νέα παραλία.

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης, Κώστας Κεχαγιάς 

Αποτέλεσμα των μεγάλων κυμάτων που «έσκαγαν» στα τσιμεντένια κράσπεδα της παραλίας, ήταν να ξεβραστούν στην επιφάνεια της θάλασσας, μια νεκρή χελώνα καρέτα – καρέτα, καθώς επίσης και ένας νεκρός πελεκάνος σε προχωρημένη σήψη.

Οι εικόνες δημοσιοποιήθηκαν το πρωί στη σελίδα τoυ Σωματείου «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης», προκαλώντας την άμεση αντίδραση της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του δήμου, η οποία πάντως -προς το παρόν- δεν έχει αρμοδιότητα καθαρισμού στο Θερμαϊκό Κόλπο.

«Αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά τέτοιου είδους ζητήματα. Η χελώνα ήταν νεκρή και ξεβράστηκε πιθανότατα από περιοχή του δήμου Δέλτα, καθώς και ο πελεκάνος, λόγω του έντονου κυματισμού που δημιουργήθηκε χθες από τους σφοδρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή του Θερμαϊκού. Εμείς από την πλευρά μας ενημερώσαμε άμεσα τον συνεργάτη του δήμου τον κ. Τασιώρη, δουλειά του οποίου είναι να περισυλλέγει τα νεκρά ζώα, τα οποία στη συνέχεια αποτεφρώνονται σε συγκεκριμένους χώρους. Αυτό συνέβη άμεσα και σήμερα» τονίζει στο GRTimes ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης.

Αίτημα στο υπουργείο για δικαίωμα του δήμου στον καθαρισμό

Ανεξάρτητα πάντως από τα νεκρά ζώα που όπως και να έχει δημιουργούν μια αποκρουστική εικόνα για τη «βιτρίνα» της Θεσσαλονίκης,  τα χθεσινά κύματα που καταγράφηκαν από το ρεπορτάζ του GRTimes, «ξέβρασαν» στον πυθμένα και δεκάδες άλλα απορρίμματα, όπως μεγάλα πλαστικά βαρέλια, μπάλες, πλαστικά μπουκάλια νερού, μπιτόνια, κομμάτια αφρολέξ και άλλα πολλά ακόμη αντικείμενα τα οποία έπλεαν στην ακτή μέσα στο φυτοπλαγκτόν που επίσης έκανε την εμφάνισή του.

«Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινίσω, ότι η ευθύνη του καθαρισμού του Θερμαϊκού δεν ανήκει στο δήμο, αλλά στην αποκεντρωμένη διοίκηση, που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη συγκεκριμένη ευθύνη. Οπότε σε αυτό το πλαίσιο και με διάφορες δωρεές που γίνονται, ο δήμος και το υφυπουργείο Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα ζητήματα Μακεδονίας – Θράκης και εν προκειμένω ο κ. Καλαφάτης, παρεμβαίνουμε για να σώσουμε την κατάσταση» σημειώνει ο κ. Δημητριάδης.

«Παρόλα αυτά, εμείς μαζί με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, πρόσφατα απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον κ. Αμυρά και ζητήσαμε να αποκτήσουμε δικαιώματα στον καθαρισμό, διότι δεν μας αρέσει να βλέπουμε αυτή την εικόνα. Μας προβληματίζει έντονα και το διαπιστώνουμε κάθε χρόνο. Αυτό βέβαια χρειάζεται και κάποια χρήματα. Θα δούμε. Ο κ. Αμυράς είδε με πολύ θετικό μάτι το αίτημά μας και ίσως το επόμενο διάστημα να έχουμε εξελίξεις, για να μπορούμε να κάνουμε και εμείς -με ένα όχι και τόσο μεγάλο ποσό- κάτι γι’ αυτή την εικόνα».

Τα νέα όπλα που αναμένονται για τον καθαρισμό

Παρά την περιορισμένη ευθύνη του δήμου στον τομέα καθαρισμού του Θερμαϊκού, η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Όπως εξηγεί ο Σωκράτης Δημητριάδης, αυτό το διάστημα υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με εξειδικευμένη εταιρεία για τη δωρεά ενός drone, το οποίο θα βελτιώσει πολύ την κατάσταση.

«Πρόκειται για ένα drone που θα εντοπίζει τέτοιου είδους αντικείμενα που ξεβράζονται στον πυθμένα πολύ κοντά στον Λευκό Πύργο, στο Λιμάνι και σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Επίσης εξετάζονται και κάποια άλλα μέσα που περισυλλέγουν απορρίμματα με τη μέθοδο της αναρρόφησης. Ελπίζω σύντομα να έχουμε εξελίξεις και σ’ αυτό το κομμάτι» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης.

Από που έρχονται τα περίφημα…βαρέλια

Πάντως η εμφάνιση των μεγάλων σε όγκο βαρελιών που χρησιμοποιούνται είτε από ψαράδες, είτε από επιτήδειους οι οποίοι πετούν φερτά υλικά στο εσωτερικό τους, δεν αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά.

Και άλλες χρονιές, αυτές τις ημέρες εμφανίζονται και προκαλούν αλγεινή εντύπωση σε πολίτες που κάνουν τη βόλτα τους στην παραλία αλλά και σε επισκέπτες της πόλης.

«Πράγματι αυτά τα βαρέλια τα βλέπουμε πλέον σχεδόν κάθε χρόνο. Συνήθως έρχονται από το Δέλτα, καθώς οτιδήποτε πέφτει εκεί, λόγω των μεγάλων ρευμάτων ξεβράζονται στον Θερμαϊκό και μάλιστα σε κομβικά σημεία. Είτε στον Λευκό Πύργο, είτε στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, είτε στο Λιμάνι. Και γι’ αυτό το ζήτημα όμως, των υλικών που έρχονται από το Δέλτα, έχουμε μεριμνήσει καθώς έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει την τοποθέτηση φραγμάτων με δίχτυα, έτσι ώστε να εμποδίζεται το…ταξίδι των απορριμμάτων και να είναι και πιο εύκολη η περισυλλογή τους. Περιμένουμε να πάρουμε το πράσινο φως από το υπουργείο και θα προχωρήσουμε» κατέληξε στο GRTimes, κ. Δημητριάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top