Θερμαϊκός: Η «Ερυθρά Παλίρροια» ήρθε φέτος νωρίς-Τι λένε επιστήμονες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θερμαϊκός: Η «Ερυθρά Παλίρροια» ήρθε φέτος νωρίς-Τι λένε επιστήμονες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το…ανοιξιάτικο φαινόμενο της «Ερυθράς Παλίρροιας» έκανε την εμφάνισή του Φεβρουάριο μήνα στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει στο GRTimes, o συνταξιούχος καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, Κωνταντίνος Φυτιάνος η εμφάνιση του φαινομένου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην «άνοδο της θερμοκρασίας».

«Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος το φαινόμενο μας…επισκέφθηκε νωρίς λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας που είναι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή, σε συνδυασμό με την απουσία δυνατών ανέμων οι οποίοι θα το είχαν απομακρύνει. Συνήθως εμφανίζεται τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes ο κ. Φυτιάνος και πρόσθεσε ότι ένας ακόμη λόγος εμφάνισης αποτελεί το γεγονός «ότι ο κόλπος της Θεσσαλονίκης είναι αβαθής. Είναι κλειστός κόλπος με αποτέλεσμα λιπάσματα και απορρυπαντικά που συγκεντρώνονται από τα ρέματα και τα ποτάμια που εκχύνονται στον Θερμαϊκό να εντείνουν το φαινόμενο».

Ο καθηγητής σημειώνει επίσης ότι «η ρύπανση που προκαλεί είναι κυρίως αισθητική και όχι τοξική. «Δεν εγκυμονεί κινδύνους παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ενώσεις αζώτου και φωσφόρου, στις οποίες οφείλονται και αυτές αποχρώσεις του καφέ και του κόκκινου. Μιλάμε απλά, για έντονη δυσοσμία που σε κάποιες περιπτώσεις θυμίζει διαρροή φυσικού αερίου που προκαλείται από έλλειψη οξυγόνου και μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται. Για έναν «τροφισμό» δηλαδή. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό πια, μιας και τα τελευταία χρόνια κάνει την εμφάνισή του πολύ συχνά».

Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο η εμφάνιση αυτή την εποχή

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου αναφέρει ότι «δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο η εμφάνιση της «Ερυθράς Παλίρροιας» αυτή την εποχή, όμως η αλήθεια είναι ότι τα νερά της Θεσσαλονίκης, δεν έχουν τη συνηθισμένη φυσιογνωστική μορφή. Γενικά με το παραμικρό, με μια άπνοια δηλαδή μικρής περιόδου, τα νερά εμφανίζουν αυτόν τον χαρακτηριστικό αφρό» τονίζει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει ότι «δεν πρόκειται για κάτι φυσιολογικό. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία να βάλουμε το χέρι στην τσέπη και να καθαρίσουμε τις θάλασσές μας. Οι πυθμένες είναι γεμάτοι πλαστικά και όταν ο πυθμένας της θάλασσας δεν μπορεί να αναπνεύσει, η παραμικρή αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί αν προκαλέσει τέτοιου είδους φαινόμενα. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε κάτι, διότι η φύση με αυτά τα φαινόμενα μας προειδοποιεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top