Θεσ/νίκη: «Πρωταθλητής» αιμοδοσίας-Έδωσε πάνω από 130 φιάλες αίμα

Θεσ/νίκη: «Πρωταθλητής» αιμοδοσίας-Έδωσε πάνω από 130 φιάλες αίμα

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι «Ένας υπέροχος άνθρωπος». Δεν συναντάς καθημερινά ανθρώπους οι οποίοι έχουν δώσει πάνω από 130 φιάλες αίμα σώζοντας κυριολεκτικά ζωές. Ένας από αυτούς, ίσως όχι ο μοναδικός, αλλά σίγουρα ένας από τους πολύ λίγους που υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο, είναι ο 81χρονος κάτοικος Μηχανιώνας, Χρήστος Ερινέλης και σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας στέλνει το καλύτερο μήνυμα.

Φωτογράφος στο επάγγελμα, σε έναν χώρο 200 τ.μ. καμαρώνει για το Μουσείο Φωτοϊστορίας και Λαογραφίας που έχει στη Νέα Μηχανιώνα, αλλά και για όλα όσα έχει πράξει στη ζωή του, όχι μόνο στον τομέα του εθελοντισμού στην αιμοδοσία.

«Ξεκίνησα να δίνω αίμα από την εποχή που υπηρετούσα ακόμη στο στρατό. Όταν απολύθηκα, πήγαινα με τη βέσπα μου μέχρι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Εκεί κάποτε συνάντησα έναν άνθρωπο, οδηγό σε φορτηγό, ο οποίος μου μίλησε για το πρόβλημα αναιμίας που είχε το μικρό παιδί του. Αποφάσισα εκείνο το διάστημα να δίνω το αίμα μου ονομαστικά, μέχρι να γίνει καλά το παιδάκι» τονίζει στο GRTimes, o Χρήστος Ερινέλης.

«Ακούω συχνά ότι κάποιοι ξεχνούν να δώσουν αίμα. Εγώ κάθε φορά που κατέβαινα στη Θεσσαλονίκη, έγραφα σε ένα χαρτάκι το τι πρέπει να κάνω στην πόλη. Δεν ξεχνούσα ποτέ να σημειώσω ότι πρέπει να περάσω από το ΑΧΕΠΑ για να δώσω αίμα. Φανταστείτε, ότι όταν ξεκίνησα, η αιμοδοσία πριμοδοτούνταν ακόμη με 500 δραχμές τη φιάλη. Ποτέ στη ζωή μου δεν πήρα χρήματα, μέχρι που ο υπουργός Υγείας, ο Σπύρος Δοξιάδης το σταμάτησε. Ξεκίνησα ως εθελοντής και έτσι συνέχισα» προσθέτει.

Η φωνή του σπάει, όταν διηγείται πως ως μετανάστης στη Γερμανία, έσωσε τη ζωή ενός παιδιού δίνοντας το αίμα του. «Το ’65 έφυγα από την Ελλάδα για να εργαστώ στη Γερμανία. Συνέχισα να δίνω αίμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όταν ένας συνάδελφος από την Ισπανία, μου ζήτησε να δώσω αίμα για το παιδάκι του που ήταν άρρωστο. Το έκανα χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Και όταν το παιδάκι έζησε κι έγινε καλά, ως ανταπόδοση μου ζήτησαν να το βαφτίσω. Και αυτό το έκανα με μεγάλη μου χαρά».

Τιμήθηκε με Χρυσό μετάλλιο για την προσφορά του

Ένας άνθρωπος με την πολύχρονη προσφορά του κ. Ερινέλη δεν θα μπορούσε παρά να διακριθεί για την προσφορά του. «Όταν συμπλήρωσα τις 100 φιάλες αίμα, παρέλαβα τιμητικά από την Πολιτεία το Χρυσό Μετάλλιο » τονίζει στο GRTimes o «πρωταθλητής» αιμοδοσίας και συνεχίζει: «Σήμερα, 81 ετών πλέον, στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να δώσω αίμα. Οι γιατροί δεν μου το επιτρέπουν και είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο που έδινε αίμα τέσσερις φορές το χρόνο, τώρα να μην μπορεί να δώσει καθόλου. Μέχρι πρόσφατα πήγαινα και έλεγα: αφήστε με, με μια πορτοκαλάδα μετά, θα είμαι μια χαρά».

Δωρητής οργάνων, ανάδοχος παιδιών και εθελοντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το επάγγελμά του είναι φωτογράφος, διαθέτει στη Ν. Μηχανιώνα το Μουσείο Φωτοϊστορίας και Λαογραφίας, ωστόσο τελείωσε και την ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, την οποία υπηρέτησε ως καθηγητής για 33 χρόνια. «Έκανα τόσα πράγματα στη ζωή μου. Πάντα ήμουν ανήσυχος. Φανταστείτε ότι στα 65 μου δήλωσα εθελοντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ήμουν ο μεγαλύτερος σε ηλικία εθελοντής» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Όταν έγινα δωρητής οργάνων, ο κόσμος γελούσε. Μου έλεγε «εσύ θα δώσεις τα όργανά σου και αυτοί θα τα πουλήσουν». Τα ίδια έλεγαν και για το αίμα. Ότι οι φιάλες πωλούνται. Δεν τους άκουσα ποτέ. Ήμουν αλτρουϊστής και ήθελα να δίνω ζωή σε όποιον το είχε ανάγκη. Έτσι δώρισα τα μάτια της αδερφής μου, όταν την χάσαμε πολύ νέα, έτσι έχω υπογράψει κι εγώ ως δωρητής οργάνων» προσθέτει.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά που έχει κάνει στη ζωή του καθώς όπως αναφέρει «είμαι και ανάδοχος δύο παιδιά από την Τανζανία της Αφρικής. Μακάρι αυτά τα παιδιά να είναι καλά, τα έχω σαν εγγόνια μου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top