Θεσ/νίκη: Αγωνιούν σε εστίαση και εμπόριο μετά την αύξηση των κρουσμάτων (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Θεσ/νίκη: Αγωνιούν σε εστίαση και εμπόριο μετά την αύξηση των κρουσμάτων (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Προβληματισμένοι δείχνουν εργαζόμενοι και καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην πόλη. Δείτε τι καταγγέλλουν στο GRTimes.gr.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

Ενώ τα κρούσματα σε όλη τη χώρα εμφανίζουν μία επικίνδυνα ανοδική πορεία, ο κόσμος στην πλειοψηφία του φαίνεται να είναι πολύ πιο προβληματισμένος, όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την οικονομία, αφού πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως η μείωση της κινητικότητας είναι δραματική από χθες μέχρι σήμερα. Το GRTimes.gr, βρέθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συνομίλησε με υπαλλήλους καταστημάτων εμπορίου και εστίασης.

Οι περισσότεροι παρατηρούν μία ραγδαία μείωση της κινητικότητας των πελατών τους, πράγμα το οποίο αποδίδουν στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης που ήρθε να δέσει με την πανδημική, οδηγώντας τους καταναλωτές σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις πριν προβούν σε κάποια αγορά. Φυσικά, τα νέα μέτρα με σκοπό τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού, οδήγησαν τα καταστήματα εστίασης σε μία μείωση της τάξεως έως και 40% της πελατείας τους, όπως αναφέρουν.

Η εικόνα των καταστημάτων εστίασης, χθες Πέμπτη, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που είχε την ίδια μέρα την προηγούμενη εβδομάδα.

“Κάτι συμβαίνει με το κέντρο. Αν πας σε άλλες περιοχές, τα μεζεδοπωλεία είναι γεμάτα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Ίσως είναι πιο χαλαρά με τα μέτρα εκτός κέντρου; Ίσως ο κόσμος ξέρει ότι θα γυρίσει σπίτι του στις 00:30 και λέει σιγά μην κατεβάζω το αμάξι για μία ώρα; Δεν έχω ιδέα. Πάντως αυτή εικόνα μαγαζιού Πέμπτη βράδυ δεν είναι. Θα έπρεπε να είναι γεμάτο κανονικά, αλλά δείτε, έχω μόνο έναν πελάτη”, αναφέρει εργαζόμενος γνωστού μεζεδοπωλείου στα Λαδάδικα.

 

“Σίγουρα υπάρχει μείωση των πελατών. Κινητικότητα υπάρχει στην πόλη, αλλά στα μαγαζιά δεν μπαίνουν”. “Σήμερα ήταν μία από τις πιο δύσκολες ημέρες. Πάρα πολύ χάλια. Αρκετά μειωμένος ο κόσμος σε σχέση με χθες. Καθόλου δουλειά σήμερα”, είναι μερικές από τις μαρτυρίες των υπαλλήλων.

“Από τη Δευτέρα μέχρι την Τρίτη, από τότε που ξεκίνησαν να αυξάνονται τα κρούσματα, υπήρχε μεγάλη μείωση του κόσμου στην αγορά. Ο κόσμος άρχισε να φοβάται. Στις πλατείες συνεχίζουν να μαζεύονται όλοι, αλλά την εστίαση την κλείνουν, οπότε θα πάμε φυλακή!”, αναφέρει χαριτολογώντας υπεύθυνος γνωστού καφέ-μπαρ στην περιοχή της Βαλαωρίτου.

Άλλοι πάλι θεωρούν, πως ο κόσμος δεν έχει μειωθεί: “Ο κόσμος στεναχωριέται κατά κύριο λόγο που δε βγαίνει και δεν μπορούν να καθίσουν μεγάλες παρέες και μετά στεναχωριέται για την οικονομία. Η υγεία απ’ ότι βλέπω, είναι το τελευταίο που τους νοιάζει. Καμία αλλαγή στην κινητικότητα. Ο κόσμος που είναι να έρθει, θα έρθει ανεξάρτητα του τι γίνεται”.

Άλλοι, θεωρούν πως η μείωση η οποία παρατηρείται, δεν οφείλεται στα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, αλλά στην οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε με το πρώτο lockdown: “Αυτό που άλλαξε από χθες μέχρι σήμερα, είναι ότι βλέπω περισσότερες μάσκες, οι οποίες από ότι φαίνεται τις επόμενες μέρες θα πολλαπλασιαστούν. Η μείωση του κόσμου υπάρχει, αλλά μετά από 12-13 χρόνια κρίσης, και να έρθει και ο κορωνοϊός αμέσως μετά, είναι μία κατάσταση, ότι χειρότερο!”.

Το θετικό της υπόθεσης πάντως, είναι ότι όλοι συμφωνούν πως ο κόσμος υπακούει στα μέτρα που αφορούν στη χρήση μάσκας και την καθαριότητα, ενώ αποφεύγουν να συνωστίζονται, αφού πολλές φορές, σύμφωνα με μαρτυρίες καταστηματαρχών στην περιοχή του κέντρου της πόλης, αν παρατηρήσουν πως μέσα στο κατάστημα υπάρχει κόσμος, περιμένουν υπομονετικά απέξω:

“Δεν έχει χρειαστεί να βγάλω πελάτη έξω. Αν δουν ότι με την είσοδό τους θα κινδυνεύσουμε να γίνουμε υπεράριθμοι, περιμένουν απέξω, και μόλις εξυπηρετηθούν οι υπόλοιποι τότε μπαίνουν στο κατάστημα”.

Δείτε τα βίντεο με τις μαρτυρίες εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου και της εστίασης:

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ