Θεσ/νίκη: Αυστηρή σύσταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για το… πάρκινγκ στον Ι. Ν. Αγ. Σοφίας

Θεσ/νίκη: Αυστηρή σύσταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για το… πάρκινγκ στον Ι. Ν. Αγ. Σοφίας

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Αυστηρή σύσταση προς τους Ιερείς του Ναού της του Θεού Αγίας Σοφίας απηύθυνε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Τσιγαρίδα μετά από σχετικές αναρτήσεις του Σωματείου Φίλων Ιστορικού Κέντρου της πόλης.

Αιτία, το παράνομο παρκάρισμα ΙΧ οχημάτων στον αύλειο χώρο της ιστορικής εκκλησίας ο οποίος ταυτόχρονα είναι ενταγμένος στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελεί κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, καθώς στο εσωτερικό του διατηρούνται ορατά τα ερείπια της προγενέστερης πεντάκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα μΧ.

Σε έγγραφο το οποίο κοινοποιήθηκε προς το υπουργείο Πολιτισμού, τη γενική γραμματεία Πολιτισμού, τη γενική διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, η κα. Τσιγαρίδα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η ράμπα καθόδου αυτοκινήτων» μέσω της οποίας τα ΙΧ κατεβαίνουν στον αύλειο χώρο του Ναού, «προορίζεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση αναγκών των τελετών στον ναό και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για αδικαιολόγητη στάθμευση στον χώρο έμπροσθεν του ναού, ο οποίος μάλιστα αντιστοιχεί στον χώρο που καταλάμβανε ο νάρθηκας και η ανατολική στοά του αίθριου της παλαιότερης βασιλικής και λειτουργεί ως χώρος σύναξης των πιστών ή των επισκεπτών του ναού».

Επιπλέον στην επιστολή υπάρχει η παράκληση για λήψη μέριμνας «ώστε να σταματήσει αυτή η ασύμβατη με το μνημείο χρήση του περιβάλλοντος χώρου του. Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι οι διεθνείς οργανισμοί και ιδίως η UNESCO που προστατεύει τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς τηρεί συγκεκριμένα κριτήρια για την ένταξη και την παραμονή στον κατάλογό της, των μνημείων που έχει υπό την προστασία της. Μεταξύ αυτών των κριτηρίων είναι και η διαχείριση του περιβάλλοντος χώρου τους. Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε θερμά να επιληφθείτε της υπόθεσης της στάθμευσης […] ώστε να μη βρεθεί το υπουργείο μας στη δυσάρεστη θέση να απειληθεί η παραμονή αυτού του τόσο σημαντικού εκκλησιαστικού μνημείου της πόλης μας στον κατάλογο της UNESCO».

Τέλος η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενημερώνει ότι ο φορέας έχει ήδη «εκπονήσει με ανάθεση, μελέτη ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του ναού που έχει λάβει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και έχει ήδη υποβάλλει τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότηση του έργου της ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου μαζί με το συνολικό έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του ναού από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσ/νίκης: Μια πονεμένη ιστορία

Στο μεταξύ μετά την αυστηρή σύσταση, η Ελισάβετ Τσιγαρίδα έλαβε τα εύσημα από τη διοίκηση του Σωματείου Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διότι μετά από αρκετά χρόνια καταγγελιών και επίμονων προσπαθειών ένας σημαντικός φορέας ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ζήτημα. «Αυτό που συμβαίνει στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της του Θεού Αγίας Σοφίας, είναι μια πονεμένη ιστορία για εμάς. Από το 2016 παιδευόμαστε με συστάσεις και έγγραφα προς την Ιερά Σύνοδο, την UNESCO, το Πατριαρχείο και το υπουργείο Πολιτισμού και πρώτη φορά η Έφορος υπέβαλε μια τόσο τεκμηριωμένη σύσταση για το συγκεκριμένο θέμα» σημειώνει στο GRTimes ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, Άκης Λαζάρου.

Ζήτησαν από τον δήμο 11 θέσεις πάρκινγκ!

«Όταν θέσαμε το συγκεκριμένο ζήτημα και υπήρξε μια συνεννόηση με τον δήμο για την παραχώρηση θέσεων πάρκινγκ προς εξυπηρέτηση των Ιερέων του Ναού, ζήτησαν στο σύνολο 11 θέσεις πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης. Κάτι φυσικά που είναι ανέφικτο. Μία – δύο θέσεις ναι, να βρεθούν, αλλά έντεκα είναι αδύνατο» προσθέτει ο κ. Λαζάρου.

Να σημειωθεί ότι η κάθοδος των ΙΧ γίνεται μέσω ειδικής ράμπας, για την οποία ο πρόεδρος του Σωματείου, τονίζει πως προορίζεται για εξυπηρετεί ΑμεΑ, για επιβίβαση και αποβίβαση, για ηλικιωμένους. «Ωστόσο υπάρχουν Κυριακές που τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα φτάνουν μέχρι το πίσω μέρος του προαυλίου που βλέπει στην Αλεξάνδρου Σβώλου. Επιπλέον, για να ανοίξει η πόρτα χρειάζεται ειδικό τηλεχειριστήριο το οποίο προ διετίας είχε μοιραστεί σε διάφορους» συμπληρώνει.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη σύσταση της κας. Τσιγαρίδα: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top