Θεσ/νίκη: Έκκληση κατοίκων Ελαιορέματος – Θα καούμε ζωντανοί αν…(ΦΩΤΟ)

Θεσ/νίκη: Έκκληση κατοίκων Ελαιορέματος – Θα καούμε ζωντανοί αν…(ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Δραματική έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια, Δήμο, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία) απευθύνουν για μία ακόμη χρονιά οι κάτοικοι της περιοχής «Ελαιόρεμα» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ζητούν πυροπροστατευτικά μέτρα και αντιπυρικές παρεμβάσεις στο περιαστικό δάσος από το οποίο περιστοιχίζεται ο οικισμός, έτσι ώστε «να μην καούμε ζωντανοί» τονίζει στο GRTimes η αρχιτέκτων μηχανικός και εκπρόσωπος των κατοίκων, Έλλη Γεωργιάδου.

«Μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Σέιχ – Σου το 1997, το δάσος έχει πυκνώσει πάρα πολύ. Πήρε τα πάνω του και πλέον σε διάφορα σημεία μπορεί κάποιος να συναντήσει στοιχεία που αποτελούν προσανάματα για μία μεγάλη πυρκαγιά» συμπληρώνει στο GRTimes η κα. Γεωργιάδου.

Να σημειωθεί βέβαια ότι αυτή, δεν είναι η πρώτη φορά που οι παραπάνω από 20 οικογένειες που ζουν στην περιοχή, απευθύνουν έκκληση προς τους αρμόδιους για πυροπροστασία. «Επιχειρήσαμε να τους ενημερώσουμε αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και πριν από τρία χρόνια, μετά την τραγωδία στο Μάτι.  Τότε είχαν έρθει περίπου 40 άτομα για αυτοψία, όμως παρά το έγγραφο του τότε πυράρχου της Πυροσβεστικής δεν άλλαξε τίποτα. Δεν έχουν τοποθετηθεί ούτε καν πυροσβεστικοί κρουνοί στην περιοχή. Δεν υπάρχει δηλαδή τρόπος να αντλήσουμε νερό σε περίπτωση πυρκαγιάς» σημειώνει η Έλλη Γεωργιάδου.

Χρόνος δεν υπάρχει – Ένας βαρδάρης αρκεί

Στο έγγραφο που έχει κοινοποιηθεί προς όλες τις αρμόδιες αρχές οι κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπάρχει. Η φωτιά που ξέσπασε πριν από λίγες ημέρες στο Σέιχ – Σου αποτέλεσε «καμπάνακι» που πρέπει να φτάσει στα αυτιά των υπευθύνων το συντομότερο δυνατό.

«Η φωτιά που ξέσπασε πριν από λίγες ημέρες στο περιαστικό δάσος, θα παρέδιδε τον οικισμό στις φλόγες, παρά την αδιαμφισβήτητη αυτοθυσία των Πυροσβεστών. Εάν φυσούσε Βαρδάρης όπως φυσούσε τρεις ημέρες μετά την πυρκαγιά, όπως φυσούσε και στη μεγάλη πυρκαγιά του 1997, η φωτιά θα έπαιρνε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εκείνες τις ημέρες ζήσαμε πολύ έντονα τη δύναμη που έχει έχει η φωτιά και μάλιστα σε δασική βλάστηση, η οποία ήταν σαφώς αραιότερη και περιορισμένη. Το ζήσαμε πολύ πρόσφατα και στο Μάτι όλο αυτο» σημειώνει στο GRTimes η εκπρόσωπος των κατοίκων του οικισμού «Ελαιόρεμα» στο Πανόραμα.

Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης από τον δήμο

Μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα από με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, και Ανακύκλωσης του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιωάννη Καρτάλη, μας ξεκαθάρισε ότι βάσει νομοθεσίας ο δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία απολύτως παρέμβαση στην περιοχή, καθώς αυτού του είδους οι ενέργειες ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους υπεύθυνους του δασαρχείου Θεσσαλονίκης.

«Η συγκεκριμένη περιοχή για την οποία μιλάμε, είναι στις παρυφές του περιαστικού δάσους του Σέιχ – Σου και ως εκ τούτου υπεύθυνο για τις όποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν, είναι το δασαρχείο Θεσσαλονίκης. Εμείς κάναμε παρέμβαση σε περιπτώσεις όπου χρειαζόταν τσιμεντρόστρωση ή ασφαλτόστρωση δρόμων, αλλά για πυροπροσταυτευτικές κινήσεις εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα, ούτε να καθαρίσουμε την περιοχή από κλαδιά ή δέντρα που έχουν καταστραφεί από το φλοιφάγο έντομο, ούτε να τοποθετήσουμε πυροσβεστικούς κρουνούς στην περιοχή», τονίζει συγκεκριμένα στο GRTimes ο κ. Καρτάλης.

Προσθέτει δε, ότι συγκεκριμένες υποθέσεις όπως ο καθαρισμός από κλαδιά, “σκοντάφτουν” πάνω σε ιδιοκτησίες οικοπέδων, γεγονός που σημαίνει ότι υπεύθυνος γι’ αυτά είναι ο εκάστοτε ιδιοκτήτης.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της περιοχής στο έγγραφο που έχουν αποστείλει,  τονίζουν την πεποίθησή τους ότι «η παράλογα αντιφατική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, της απόλυτης συμφωνίας των αρμόδιων αρχών για το μέγεθος των κινδύνων, από τη μια και της απόλυτης αποφυγής λήψης των αναγκαίων πυροπροστατευτικών μέτρων από την άλλη, δεν οφείλεται απλά στη δυσπραγία των αρμόδιων φορέων. Θεωρούμε ότι υποκρύπτεται ένας κατά πολύ σοβαρότερος λόγος που αναστέλλει και τελικά ματαιώνει, την εφαρμογή μέτρων πυροπροστασίας, ο εξής: Τα απαιτούμενα μέτρα εξασφάλισης αποτελεσματικής πυροπροστασίας, είναι τέτοιας κλίμακας, που συγκρούονται σοβαρά με το καθεστώς της αναδάσωσης».

Τι ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής

Στο έγγραφό τους πάντως, οι κάτοικοι του οικισμού ζητούν πολύ συγκεκριμένα πράγματα και εργασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να προστατευτούν από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Αυτά επιγραμματικά είναι:

  • Περιστοιχιζόμαστε από πυκνά πεύκα ύψους 20, 25 και 30 m. Οι περισσότερες από τις αντιπυρικές ζώνες, που υπήρχαν παλιότερα δασώθηκαν. Αυτές που έμειναν είναι παράλληλες και όχι κάθετες στην κύρια κατεύθυνση μετάδοσης της φωτιάς, από το Βαρδάρη προς το Νότο.
  • Το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι σε απελπιστική κατάσταση. Η πυροσβεστική Υπηρεσία θεωρεί αναγκαίες δύο εξόδους διαφυγής, για κάθε κατοικία, προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Σήμερα δεν υπάρχει στις περισσότερες περιπτώσεις, ούτε μία κανονική έξοδος. Πολλοί κάτοικοι περνούν αναγκαστικά μέσα από τις ιδιοκτησίες των γειτόνων τους.
  • Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζητά, το πλάτος των δρόμων πυρόσβεσης – διαφυγής να είναι 6 m. Οι περισσότεροι χαραγμένοι αγροτικοί δρόμοι, πλάτους 2,5 m, δεν είναι πλέον βατοί, είτε επειδή δασώθηκαν, είτε εξαιτίας εδαφικών αλλοιώσεων και κατακρημνίσεων.

  • Η περιοχή διασχίζεται από ένα ρέμα, το Ελαιόρεμα και γι’ αυτό το εδαφικό ανάγλυφο και οι δρόμοι, παρουσιάζουν μεγάλες κλίσεις, με αποτέλεσμα, σε κάθε καταιγίδα, να καταστρέφεται η επιφάνειά τους. Οι δρόμοι διαφυγής χρειάζονται οπωσδήποτε εκτός από διάνοιξη, επίστρωση και διαρκή συντήρηση. Το ίδιο ισχύει για τους κεντρικούς δασικούς δρόμους, ιδιαίτερα στα σημεία όπου σχηματίζονται μεγάλοι λάκκοι και εκεί όπου η άσφαλτος του αστικού οδικού δικτύου συναντά το χώμα του δασικού δικτύου, όπου σχηματίζονται διαρκώς μεγάλες νεροφαγιές και σκαλοπάτια.
  • Οι δρόμοι είναι εγκλωβισμένοι ασφυκτικά στη δασική βλάστηση. Το έδαφος είναι καλυμμένο με παχιά στρώματα πευκοβελόνων, με σπασμένα ξερά κλαδιά ή και ξερά δέντρα, με όγκους καύσιμης ύλης – προσανάμματος. Για να διαφύγει κανείς, σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα πρέπει να περάσει μέσα και κάτω από μεγάλου μήκους φλεγόμενους θόλους πεύκων, πράγμα αδύνατον.

  • Δεν υπάρχει νερό, ούτε δίκτυο ύδρευσης, ούτε πυροσβεστικοί κρουνοί. Η Πυροσβεστική έχει υποδείξει τις θέσεις των απαιτούμενων κρουνών εδώ και τρία χρόνια. Ξεκίνησε από τότε η σχετική διαδικασία. Κρουνοί δεν εγκαταστάθηκαν ακόμη.
  • Η Πυροσβεστική συστήνει απομάκρυνση της δασικής βλάστησης και καθαρισμό του εδάφους, σε πλάτος ίσο τουλάχιστον με 1,5 φορά το ύψος της αναμενόμενης φλόγας, εκατέρωθεν των δρόμων πυρόσβεσης και γύρω από τις κτισμένες ιδιοκτησίες. Το Δασαρχείο συμφωνεί θεωρητικά, ρητά και έγγραφα, μεταφράζει αυτό το πλάτος στα 25 μέτρα, αλλά, επί 3 χρόνια τώρα, δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα εφαρμογής των συστάσεων της Πυροσβεστικής.
  • Εκτός από δίκτυο ύδρευσης δεν υπάρχει ούτε δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, ούτε τηλεφωνικό

Δείτε αναλυτικά το έγγραφο των κατοίκων ΕΔΩ

Δείτε και το έγγραφο της Πυροσβεστικής από τον Σεπτέμβριο του 2018 που αναφέρεται στις παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν στην περιοχή ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κ. Ζέρβας για φωτιά στο Σέιχ Σου: Συνέβη αυτό που φοβόμασταν (VIDEO)

Σέιχ Σου: Η φωτιά σήμανε συναγερμό στον Ζωολογικό Κήπο

Pyrocumulus: Το σύννεφο που προκλήθηκε από τους καπνούς στο Σέιχ Σου

Ντοκουμέντο: Αυτοσχέδιες ψησταριές και κιόσκι κοντά στο σημείο της φωτιάς

Σέιχ–Σου: Στη μάχη της κατάσβεσης και το πυροσβεστικό “θηρίο” Beriev-200

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top