Θεσ/νίκη: Η ΕΔΑ δώρισε τα δύο πρώτα ατομικά τροχόσπιτα σε άστεγους της πόλης

Θεσ/νίκη: Η ΕΔΑ δώρισε τα δύο πρώτα ατομικά τροχόσπιτα σε άστεγους της πόλης

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Την αποκαλούν Μητέρα Τερέζα  της Θεσσαλονίκης, αλλά ανεξάρτητα από προσωνύμια και το πώς θέλει να την αποκαλεί κάποιος, η Κυριακή Φράγκου είναι ένας άνθρωπος ξεχωριστός. Μεγαλωμένη με ένα βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης, με μια έντονη επιθυμία προσφοράς για τον άνθρωπο που έχει ανάγκη, που περνά από τη σκέψη στην πράξη, η πρόεδρος και ιδρύτρια της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων πάει τη δράση της ομάδας της ένα βήμα παρακάτω δωρίζοντας τα πρώτα δύο ατομικά τροχόσπιτα σε άστεγους της Θεσσαλονίκης.

«Όλα ξεκίνησαν εκείνο το βράδυ με την κακοκαιρία της Μήδειας. Έκανα πέντε ώρες να κοιμηθώ. Δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου τους ανθρώπους που ζουν χωρίς τη ζεστασιά ενός σπιτιού κάτω από τέτοιες πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες και τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Σηκώθηκα, πήρα ένα χαρτί και ζωγράφισα ένα μικρό ατομικό τροχόσπιτο, μια σιδηροκατασκευή» αναφέρει με περηφάνεια – και όχι άδικα – στο GRTimes η Κυριακή Φράγκου.

Και προσθέτει: «Το ίδιο βράδυ, χαράματα πια, έστειλα τα σχέδια στον Θανάση τον σιδερά από τον Άγιο Αθανάσιο. Του είπα «θέλω αυτό». Με ρώτησε «τι είναι αυτό;», του το εξήγησα και πριν καλά – καλά το σκεφτεί μου είπε «ναι» και το όνειρο άρχισε να παίρνει μπρος».

Τι περιλαμβάνουν αυτά τα ατομικά τροχόσπιτα; «Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά είναι λειτουργικά. Είναι μια σιδηροκατασκευή με πόρτα, με κλειδιά, με παράθυρο, με ράφι, πτυσσόμενο τραπεζάκι, με κρεβάτι και κλινοσκεπάσματα, με ραδιόφωνο, με λάμπα που λειτουργεί με μπαταρίες. Είναι αφιερωμένα σε Αγίους και σύντομα θα παραδώσουμε άλλα δύο. Για την κατασκευή τους βοήθησαν οικονομικά και υλικά, δύο ιερείς και αρκετοί απλοί άνθρωποι» σημειώνει στο GRTimes η πρόεδρος και ιδρύτρια της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων.

«Μου είπε: Σ’ αγαπώ και έχει καιρό να μου συμβεί»

Την περασμένη Κυριακή (20/6) παραδόθηκαν τα πρώτα δύο ατομικά τροχόσπιτα στον Γιώργο και τον Λεωνίδα που έχουν ζήσει για πολλά χρόνια “έξω στο κρύο”. “Η χαρά τους έκανε σαματά μέσα μας. Ο Λεωνίδας μου λέει «σ’ αγαπώ και έχω καιρό να αγαπώ κάποιον». Ο Γιώργος ανέπνευσε με ανακούφιση και ανέφερε “επιτέλους, ένα στρώμα, ένα τραπέζι, ένα αληθινό ραδιόφωνο…Κυριακή, πόσο σε ευχαριστώ”.

Η αξία της σιδηροκατασκευής, ανέρχεται σε 1.125 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ και χωρίς τον εξοπλισμό μέσα. “Το κόστος αυξήθηκε γιατί ο Θανάσης, τα έφτιαξε με τα καλύτερα υλικά. Ο ίδιος είναι και Μέγας χορηγός των δράσεων που κάνουμε. Έτσι λοιπόν κάθε σπιτάκι το αφιερώσαμε σε τρεις Αγίους από τρεις ανθρώπους και ευχαριστούμε πολύ όσους βοήθησαν να κάνουμε έστω και αυτά. Πέρα από τη διάθεσή μας, όλα τα άλλα είναι ευλογίες και εμείς απλοί άνθρωποι”, τονίζει η κα. Φράγκου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως την πόρτα στα σπιτάκια έχει ζωγραφίσει η Φωτεινή Χατζοπούλου, η κοπέλα που κοσμεί το εξώφυλλο από το βιβλίο του συλλόγου. Την δείχνει στη Τσιμισκή να σκεπάζει έναν άστεγο.

Διανομή τροφίμων και πραγματική βοήθεια στους αστέγους

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι συνθήκες μαζί με την τρέχουσα καθημερινότητα προκαλούν μεγαλύτερες ανάγκες για αυτούς που δεν «μένουν σπίτι». «Μιλώ γι’ αυτούς που έχουν κάνει συνήθεια την εικόνα ενός αστέγου. Η ΕΔΑ δίνει ένα τρανταχτό παρόν. Κοινωνική αλληλεγγύη, εθελοντισμός, περιβαλλοντικός οραματισμός. Ένας αναγνωρισμένος σύλλογος που δεν είναι ΜΚΟ, που παρ’ όλες τις δυσκολίες έχει καταφέρει για έκτη συνεχόμενη χρονιά να πραγματοποιεί γεύματα αστέγων τα οποία διανέμει ο ίδιος κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή» τονίζει η πρόεδρος της ΕΔΑ για τις δράσεις της ομάδας που έχει συγκροτήσει.

Και συνεχίζει: «Βοηθάμε 12 Μητροπόλεις, συσσίτια, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, φυλακές και κάνουμε Ιεραποστολή Κεντρικής Τανζανίας Αρρούσας. Βοηθάμε Ιερές Μονές εντός και εκτός Αγίου Όρους. Προμηθευόμαστε προϊόντα από τέσσερις διαφορετικούς εμπόρους της ιχθυόσκαλας στη Νέα Μηχανιώνα, από παραγωγούς της Λαχαναγοράς κάθε χάραμα Παρασκευής. Υπάρχουν χορηγίες επώνυμες και ανώνυμες. Ένα πολυσχιδής έργο με προορισμό τον συνάνθρωπο για το κοινό καλό».

Η υπόλοιπη δομή της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων 

Η Κυριακή Φράγκου δεν είναι μόνη σε αυτές τις δράσεις. Έχει την πολύτιμη συνεργασία των συνεργατών και της ομάδας εθελοντών της ΕΔΑ που δεν σταματούν ποτέ να προσφέρουν, ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Αντιπρόεδρος της ΕΔΑ είναι ο ιερέας, Νικόλαος Χαμαμτζόγλου, Εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου. Επίσης, μετέχουν 60 εθελοντές υπό την εποπτεία της Κ. Φράγκου, οι οποίοι διανέμουν δωρεάν γεύματα σε ισάριθμους αστέγους. “Δεν σταματήσαμε ποτέ το ντελίβερι. Ούτε στο διάστημα της πανδημίας, ούτε στη “Μήδεια”. Ποτέ” αναφέρει η ίδια με περηφάνεια στο GRTimes.

Ο σύλλογος βρίσκεται στην Κολοκοτρώνη 1 στον Άγιο Παύλο Θεσσαλονίκης, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 6970075198. Να σημειωθεί, ότι ο σύλλογος λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης.

Τα μελλοντικά σχέδια και οι δράσεις

Οι δράσεις για την Εθελοντική Διακονία Αστέγων δε σταματούν εδώ. “Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι η παραχώρηση ενός πολυχώρου, στον οποίο θα υπάρχουν επαγγελματικές κουζίνες και ψυγεία. Να μαγειρεύουμε καθημερινά, διότι το φαγητό ετοιμάζεται στο σπίτι μου. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα κοινωνικό παντοπωλείο για άπορες οικογένειες, ένα κοινωνικό φαρμακείο για ανασφάλιστους άπορους και άστεγους. Έναν χώρο με κλιματιστικά και καθίσματα για να φιλοξενούμε ανθρώπους τις παγωμένες νύχτες με καυτό τσάι και τις καλοκαιρινές με δροσιά και κρύο νερό. Θέλουμε να τους εντάξουμε ξανά στη ζωή…” τονίζει η κα. Φράγκου.

Η ίδια έχει συγγράψει ήδη ένα βιβλίο με δράσεις της ομάδας και τίτλο “Όρεξη να ‘χεις για Θεό”, ενώ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και το πρώτο παραμύθι που μιλά για το νερό στα δύσκολα μονοπάτια της Αφρικής. Ταυτόχρονα ολοκληρώνει το βιβλίο “Άδετη ζωή” τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στο Γηροκομείο Στέγης Αγάπης, στην Αρναία Χαλκιδικής. “Τα δίνουμε όλα γιατί όπως είπε και ο Γέροντας Γαβριήλ “τα έχασα όλα εκτός απ’ εκείνα που έδωσα” καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ