Θεσ/νίκη: Περίπου στο 50% η ζήτηση των self tests από τους μαθητές

Θεσ/νίκη: Περίπου στο 50% η ζήτηση των self tests από τους μαθητές

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Ομαλά και χωρίς να παρατηρούνται μέχρι στιγμής προβλήματα, συνεχίζεται η προμήθεια από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, των γρήγορων τεστ αυτοδιάγνωσης κορωνοϊού (self tests), από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Να κινηθούν έγκαιρα για να παραλάβουν τα τεστ, ζητάει από μαθητές-γονείς, μέσω του GRTimes.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Περίπου στο 50% κατά μέσο όρο, κινείται μέχρι στιγμής η απορρόφηση των self tests από μαθητές και εκπαιδευτικούς, από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της πόλης Διονύσης Ευγενίδης.

Μιλώντας στο GRTimes.gr, τονίζει πως σε κάποια φαρμακεία τα τεστ είχαν εξαντληθεί, ενώ σε άλλα η ζήτηση ήταν περιορισμένη, ανάλογα πάντα την περιοχή, αλλά όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να παρατηρείται κάποιο πρόβλημα, ούτε με την επάρκεια, ούτε με την πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του ΑΜΚΑ και την απόδοση των τεστ στους δικαιούχους. Οι δε γονείς ή μαθητές που τα παραλαμβάνουν δεν δείχνουν να κάνουν ιδιαίτερες ερωτήσεις για τον τρόπο χρήσης τους, καθώς από τη μια υπάρχει το ενημερωτικό φυλλάδιο με τις αναλυτικές οδηγίες χρήσης, από την άλλη καθώς είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, μπορούν και αναζητούν πληροφορίες, ή είδαν το σχετικό βίντεο που έχει αναρτηθεί από το υπουργείο υγείας.

Χαρακτηριστικά από μια μικρή έρευνα που έκανε το GRTimes στο κέντρο της πόλης:

  • Φαρμακείο στην οδό Τσιμισκή, από τα 125 τεστ που είχε συνολικά στη διάθεση του, έχει δώσει τα 67
  • Φαρμακείο στην οδό Δραγούμη διέθεσε τα περίπου 15 από τα συνολικά 100.
  • Φαρμακείο στην οδό Βενιζέλου έδωσε μόλις 3 από τα 75 που έχει στη διάθεση του
  • Ενώ άλλο φαρμακείο, επίσης στην οδό Βενιζέλου, διέθεσε 4 από τα 75.

Οι φαρμακοποιοί που παρέλαβαν τα πρώτα self tests ήδη από την Πέμπτη σε κουτιά των 25 τεμαχίων, φρόντισαν να μοιράσουν τα περιεχόμενα τους σε σακουλάκια, προκειμένου να τα δίνουν σε μια συσκευασία στους δικαιούχους.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου πάντως, επανέλαβε την έκκληση του σε γονείς και μαθητές, να σπεύσουν όσο πιο άμεσα μπορούν να τα παραλάβουν και να μην τα αφήσουν για αύριο Κυριακή, καθώς σε περίπτωση που εξαντληθούν στα εφημερεύοντα φαρμακεία, δεν θα μπορέσουν να γίνουν νέες παραγγελίες, δεδομένου ότι οι φαρμακαποθήκες θα είναι κλειστές.

Σημειώνεται πως η διενέργεια των τεστ, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση των μαθητών στο σχολείο, όπως έχει αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ