Θεσ/νίκη: Πινγκ-πονγκ ευθυνών για τις παράνομες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (ΦΩΤΟ)

Θεσ/νίκη: Πινγκ-πονγκ ευθυνών για τις παράνομες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (ΦΩΤΟ)

“Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες η διαδικασία απομάκρυνσης των παράνομων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων δεν προχωράει, με την Περιφέρεια να ρίχνει ευθύνες στον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ στην Περιφέρεια”. Αυτά αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του σωματείου Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου, Άκης Λαζάρου – Τι απαντούν στο GRTimes η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο ειδικός συνεργάτης της, Θωμάς Ψαρράς και ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Γιώργος Μήτσιου.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Ιστορία για γερά νεύρα με πινγκ πονγκ ευθυνών αποδείχθηκε η απομάκρυνση των παράνομων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των καταστημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αλλού. Όπως αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Άκης Λαζάρου, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και καταγγελίες του ιδίου και του σωματείου, αλλά και παρά τις δεσμεύσεις της Βούλας Πατουλίδου στο GRTimes για επίλυση αυτού του χρόνιου και επικίνδυνου ζητήματος, η διαδικασία δεν φαίνεται να προχωράει.

“Έχω επικοινωνήσει πολλάκις με την Περιφέρεια και επιμένουν ότι το δικό τους έργο έχει ολοκληρωθεί. Υποστηρίζουν ότι έπραξαν τα δέοντα, όπως αυτοψία στα καταστήματα, αυστηρές συστάσεις στους ιδιοκτήτες και ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα τώρα να μην είναι στην δική τους δικαιοδοσία κάτι άλλο. Ο ΔΕΔΔΗΕ όμως με διαβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε κυρώσεις, όπως διακοπή ηλεκτροδότησης σε όσους δε συμμορφωθούν, χωρίς εντολή από την Περιφέρεια. Το αποτέλεσμα είναι ένα: εξακολουθούν να υπάρχουν παράνομες και επικίνδυνες για τη δημόσια ασφάλεια ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σε όλη την πόλη”, τονίζει ο κ. Λαζάρου.

Πατουλίδου: Άλλοι αγαπούν αυτόν τον τόπο με το να τον υπηρετούν και να λύνουν προβλήματα

Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου ξεκαθαρίζει στο GRTimes ότι “έχουν ξεσηκωθεί όλες οι υπηρεσίες και η διαδικασία προχωράει, ενώ οι συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Λαζάρου έχουν καταντήσει… ενοχλητικές”.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Περιφέρεια έσπευσε να προβεί σε έλεγχο των καταγγελθέντων επιχειρήσεων και όντως εντοπίστηκαν παρανομίες. Δόθηκαν σχετικές οδηγίες στους καταστηματάρχες, τόσο για το τι πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα, όσο και για τις κυρώσεις που θα επέλθουν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Ταυτόχρονα προσθέτει ότι “σε καταγγελίες δεν μένουμε ποτέ άπραγοι. Δεν αγαπάνε μόνο ορισμένοι αυτόν τον τόπο. Άλλοι τον αγαπούν με τον καλύτερο συνεργατικό τρόπο και τον υπηρετούν για να λύνουν προβλήματα”.

“Ο Λαζάρου δεν νοεί να καταλάβει τη διαδικασία” – Τι έπραξε η Περιφέρεια 

Ο ειδικός συνεργάτης της κ. Πατουλίδου, Θωμάς Ψαρράς, εκφράζει στο GRTimes τη δυσαρέσκειά του για τις συνεχείς πιέσεις του κ. Λαζάρου, τονίζοντας ότι του έχει εξηγήσει την διαδικασία την οποία “δεν νοεί να καταλάβει”.

“Σε εμάς ήρθε η καταγγελία με ένα mail που απαριθμεί 10-12 καταστήματα που δίνουν παράνομα ρεύμα στον εξωτερικό χώρο είτε για να φωτίσουν είτε για να ζεστάνουν Αυτά δεν περιλαμβάνονται στο ηλεκτρολογικό σχέδιο που κατέθεσαν στον ΔΕΔΔΗΕ. Ο κ. Λαζάρου απαιτούσε εγγράφως τα αποτελέσματα των ελέγχων, όμως αυτό δεν ήταν εφικτό, διότι η διαδικασία της καταγγελίας απαιτεί ο πολίτης να δώσει 100 ευρώ για τη μήνυση κάθε καταστήματος ξεχωριστά, τα οποία φυσικά του επιστρέφονται μόλις διαπιστωθεί η παράβαση. Ο κ. Λαζάρου δεν ήθελε να το κάνει αυτό, εμείς όμως φυσικά και προχωρήσαμε σε έλεγχο των επιχειρήσεων”, εξηγεί ο κ. Ψαρράς.

“Από εδώ και πέρα αναλαμβάνει ο ΔΕΔΔΗΕ”

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας επικοινώνησε με τον δήμο για να δημιουργήσει μία κατάσταση με τους υπεύθυνους των καταστημάτων και την άδεια λειτουργίας τους. “Στις 4/01/21 απευθυνθήκαμε στο δήμο και στις 5/02/21 πήραμε απάντηση. Αμέσως ζητήσαμε το εγκεκριμένο ηλεκτρολογικό σχέδιο από τον ΔΕΔΔΗΕ, κάναμε αυτοψία στις επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Τώρα όμως δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Αν δεν συμμορφωθούν στις συστάσεις και αν δεν απομακρύνουν τα παράνομα καλώδια τότε ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να τους κόψει το ρεύμα. Λειτουργήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς όμως δεν έχουμε το δικαίωμα να ξηλώσουμε τα καλώδια”, εξηγεί διευκρινίζοντας ότι από εδώ και πέρα αναλαμβάνει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ: “Δεν μπορώ να κόψω το ρεύμα χωρίς εντολή από την Περιφέρεια”

Ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Μήτσιου, δίνει στο GRTimes μία άλλη εκδοχή της ιστορίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, πρέπει να υπάρξει ειδική εντολή από την Περιφέρεια ώστε να προχωρήσουν σε διακοπή ηλεκτροδότησης. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για την παράδοση ενός “αόριστου” σημειώματος στους καταστηματάρχες από την Περιφέρεια.

“Πρέπει να μας προσδιορίσουν το ρεύμα που πρέπει να κοπεί. Επίσης, έστειλαν ένα γενικό και αόριστο σημείωμα στους καταστηματάρχες, το οποίο αναφέρει να καταθέσουν άμεσα νέα σχέδια και νέες ΥΔΕ. Δεν αναφέρουν ούτε μέχρι πότε, ούτε που να τα καταθέσουν και έχουν περάσει ήδη 10 μέρες. Αν δεν μας πουν “κόψτε το ρεύμα εκεί γιατί βρέθηκε παράνομη επέκταση”, εγώ δεν μπορώ να προχωρήσω σε διακοπή ηλεκτροδότησης. Αφενός δεν έχουν δώσει προθεσμία για να γνωρίζουμε πότε εκπνέει και αφετέρου αν κόψουμε το ρεύμα και ο καταστηματάρχης έχει υπακούσει και έχει παραδώσει τα απαιτούμενα, θα του κάνουμε ζημιά”, δηλώνει.

Πώς μπορείτε να τραβήξετε νόμιμα ρεύμα έξω από την επιχείρησή σας

Οι καταστηματάρχες, απαιτείται να συνεργαστούν με ιδιώτη ηλεκτρολόγο, να ξηλώσουν τις παράνομες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και αφού τις προσαρμόσουν στη δηλωθείσα κατάσταση, να προσκομίσουν νέα σχέδια και νέες ΥΔΕ. Σε περίπτωση που κάποιος καταστηματάρχης επιθυμεί να “τραβήξει” ρεύμα για τον οποιονδήποτε λόγο στο εξωτερικό του καταστήματός του, τότε πρέπει να απευθυνθεί στο δήμο για να ενημερωθεί για το τι δυνατότητες υπάρχουν.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ