Θεσ/νίκη: «Στον πάγο οι non-covid ασθένειες περιμένοντας το «άφαντο» τρίτο κύμα»

Θεσ/νίκη: «Στον πάγο οι non-covid ασθένειες περιμένοντας το «άφαντο» τρίτο κύμα»

Τα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να είναι «μίας νόσου», με τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία να συνεχίζουν να είναι σε αναστολή, περιμένοντας ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο όπως αναφέρουν γιατροί και νοσηλευτές στο GRTimes, «στη Θεσσαλονίκη μπορεί να μην έρθει και ποτέ». Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η περίθαλψη non-covid ασθενών έχει μπει στον πάγο, με πολλούς εδώ και μήνες να στρέφονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και άλλους να αναβάλουν την τακτική τους παρακολούθηση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η κατάσταση της υγείας τους.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

«Άδεια», είναι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω της προοπτικής ενός τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, κ. Μπάμπης Κοροξενός. Ο ίδιος τονίζει ότι οι πολίτες που υποφέρουν από άλλα νοσήματα, έχουν μπει «στον πάγο», καθώς τα τακτικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία είναι σε αναστολή, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να απευθύνονται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

«Όταν έχουμε 680 κλίνες και είναι κατειλημμένες μόνο οι 110, αλλά και όταν από τις 43 ΜΕΘ, είναι διαθέσιμες οι 25, τότε τα νοσοκομεία μας δεν είναι άδεια; Νοσηλεύουμε ελάχιστους ασθενείς καθημερινής νοσηρότητας και μάλιστα πολύ πρόχειρα. Αναγκάζονται αν έχουν τα χρήματα να πηγαίνουν στα ιδιωτικά και όλα αυτά, με την προοπτική ενός δυνητικού τρίτου κύματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σιούλης: Πολύ περιορισμένη η παρακολούθηση non-covid ασθενών

Όπως αναφέρει ο νεφρολόγος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης στο GRTimes, υπάρχει μία μικρή αύξηση των covid ασθενών, ωστόσο οι αριθμοί είναι διαχειρίσιμοι. Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα νοσοκομεία της πόλης είναι άδεια, ωστόσο παραδέχεται ότι η παρακολούθηση των non-covid ασθενών είναι πολύ περιορισμένη.

«Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικός σχεδιασμός και να παρακολουθούνται οι χρονίως πάσχοντες άλλων νοσημάτων. Τα τακτικά ιατρεία είναι πολύ περιορισμένα. Αν κλείνονταν 10 τακτικά ραντεβού στο νεφρολογικό, σήμερα είναι 4», αναφέρει ο κ. Σιούλης.

Τζελέπης: Άρχισαν δειλά-δειλά κάποια τακτικά ιατρεία

«Δειλά-δειλά» άρχισαν κάποια τακτικά ιατρεία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος των εργαζομένων, κ. Χρήστος Τζελέπης, νοσηλεύονταν μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Ο ίδιος παρατηρεί μία μικρή αυξητική τάση στις νοσηλείες covid ασθενών.

«Νοσηλεύουμε περίπου 55 ασθενείς. Είχαμε φτάσει να νοσηλεύουμε 300. Στις ΜΕΘ δεν έχουμε κανέναν ασθενή Covid αυτή τη στιγμή και όποιος χρειαστεί να μπει σε ΜΕΘ διασωληνώνεται και διακομίζεται σε άλλο νοσοκομείο. Πλέον κλείνονται κάποια τακτικά ραντεβού αλλά είναι πολύ λίγα. Το θέμα είναι ότι όποιος δεν έχει την οικονομική άνεση να απευθυνθεί σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, δεν παρακολουθεί το νόσημά του, με αποτέλεσμα η υγεία του να επιβαρύνεται», τονίζει.

Καραχρήστος: Περιστατικά «ζορισμένα» επειδή έχουν καιρό να παρακολουθηθούν

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, κ. Χρήστος Καραχρήστος τονίζει στο GRTimes ότι πολλές φορές στα νοσοκομεία έρχονται non-covid περιστατικά τα οποία είναι «ζορισμένα», επειδή είχαν αρκετό καιρό να παρακολουθηθούν. Το Νοσοκομείο Παπανικολάου νοσηλεύει μόλις 70 περιστατικά κορωνοϊού.

«Όταν για τόσους μήνες είναι σε αναστολή οι κλινικές και τα τακτικά ιατρεία, η υγεία των ασθενών που δεν παρακολουθούνται επιβαρύνεται. Πολλές φορές έρχονται με σοβαρές επιπλοκές, είτε επειδή οι ίδιοι φοβούνταν μην κολλήσουν κορωνοϊό από το νοσοκομείο και δεν έρχονταν, είτε επειδή αναβλήθηκε για πολύ καιρό η τακτική τους παρακολούθηση. Τακτικά περιστατικά και χειρουργεία στράφηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Το κύριο ερώτημα είναι τι γίνεται όμως με όσους δεν έχουν τα χρήματα να απευθυνθούν στον ιδιώτη. Δε γίνεται επειδή δεν έχουν χρήματα να μην εξετάζονται και να επιβαρύνεται η υγεία τους. Ας μην ξεχνάμε ότι χρυσοπληρώσαμε και την επίταξή τους, χωρίς ουσιαστικά να γίνει ποτέ. Τρίτο κύμα με την έννοια του Νοεμβρίου δεν έχουμε δει πάντως και δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει. Θα δούμε αύξηση των περιστατικών όμως τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο κ. Καραχρήστος.

Οι 18 νέες ΜΕΘ στο Παπανικολάου σε λυόμενα

Ο ίδιος θίγει το γεγονός ότι ακόμη και τρίτο κύμα να επέλθει, τα νοσοκομεία θα είναι και πάλι απροετοίμαστα.

«Είχαμε καταγγείλει την προσπάθεια να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μίας νόσου. Αν είχαν πάρει τα μέτρα τα οποία είχαμε ζητήσει δε θα μιλούσαμε για την ανάγκη να μη λειτουργούν τα τακτικά ιατρεία για να νοσηλεύουν Covid ασθενείς. Επίσης οι 18 νέες ΜΕΘ, δωρεά της κ. Αγγελοπούλου, πρόκειται να αναπτυχθούν σε container. Οι ερωτήσεις είναι πολλές. Θα υπάρχει σύνδεση με τις υπόλοιπες δομές του νοσοκομείου, όπως το ακτινολογικό; Θα υπάρχει επαρκής χώρος ώστε να εργαστεί το προσωπικό; Υπάρχει μέριμνα για θέρμανση, ή κλιματισμό; Και κυρίως, θα προσληφθεί προσωπικό ώστε να δουλέψει; Διότι 18 κρεβάτια χωρίς νοσηλευτές είναι δώρο άδωρο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Κοροξενός: Μην ξεχνάμε τους non-covid ασθενείς (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ