Λύση… στις ουρές που σχημάτιζαν οι ασθενείς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της εφημερίας φαίνεται πως έδωσε ο κορωνοϊός.

Ο φόβος της μετάδοσης του ιού έβαλε «φρένο» σε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι στριμώχνονταν στους διαδρόμους των νοσοκομείων όταν αυτά εφημέρευαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας ή να υποβληθούν σε απλές μικροβιολογικές εξετάσεις ή απλώς για να… μετρήσουν την πίεσή τους.

«Ο φόβος φυλάει τα έρμα» σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση και αυτός ο φόβος αναδεικνύεται σε έναν ανέλπιστο… σύμμαχο του Εθνικού Συστήματος Υγείας τουλάχιστον στο «μέτωπο» της βελτίωσης της εικόνας των νοσοκομείων στη διάρκεια της εφημερίας τους. Και ίσως –σύμφωνα με τους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ- να αποτελέσει το έναυσμα για αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών αλλά και για την ενδυνάμωση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Εκπρόσωποι του δημόσιου πυλώνα Υγείας της Θεσσαλονίκης μίλησαν στο GRTimes.gr και τόνισαν την ανάγκη αναβάθμισης της ΠΦΥ και των Κέντρων Υγείας, αλλά του ρόλου του οικογενειακού γιατρού, προκειμένου τα νοσοκομεία να επικεντρωθούν στο έργο που πρέπει πραγματικά να επιτελούν.

Άδεια τα… παγκάκια στο ΑΧΕΠΑ

«Η μείωση του αριθμού των ασθενών στις εφημερίες αποκαλύπτει τις παθογένειες του ΕΣΥ, καθώς διαπιστώνεται ότι ποτέ δεν λειτούργησε η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Τα νοσοκομεία δέχονταν επί σειρά ετών περιστατικά τα οποία δεν έπρεπε να φτάνουν στις εφημερίες, αλλά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν –για παράδειγμα- στα Κέντρα Υγείας», σημειώνει στο GRTimes ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός ο οποίος περιγράφει άκρως παραστατικά την κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο (που είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό) προ και μετά κορωνοϊού. «Ο διάδρομος σε καθημερινή πρωινή εφημερία ήταν γεμάτος από κόσμο, ενώ γεμάτα ήταν και τα ιατρεία. Αυτές τις μέρες, όμως, μόλις δυο -τρεις ασθενείς βρίσκονται συνήθως στην αναμονή κι άλλοι τόσοι στα ιατρεία, ενώ σχεδόν κανένας δεν κάθεται στα παγκάκια της αυλής»!.

Σύμφωνα με τον κ. Κοροξενό, «αυτό που τώρα βιώνουμε είναι ένα πολύ καλό μάθημα που θα δώσει το έναυσμα ώστε να ενισχυθούν η ΠΦΥ και τα Κέντρα Υγείας, καθώς με τον όγκο των ασθενών που διαχειρίζονταν τα νοσοκομεία στις εφημερίες δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ταχύτατα τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά».

Μόνο 300-350 άτομα στην εφημερία του Ιπποκράτειου

Περίπου στο ένα τέταρτο έχει μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που μεταβαίνουν στα επείγοντα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που είχε χτες γενική εφημερία. «Στις τελευταίες τρεις με τέσσερις εφημερίες η προσέλευση είναι πολύ μικρότερη: Οι περίπου 1.000 με 1.200 ασθενείς οι οποίοι προσέρχονταν στο Ιπποκράτειο, περιορίστηκαν σε 300-350, καθώς ο κόσμος δεν έρχεται πλέον στα επείγοντα για ένα μικρό πρόβλημα όπως συνέβαινε στο παρελθόν, μιας και φοβάται μήπως κολλήσει κορωνοϊό. Στην εφημερία έρχονται μόνο όσοι έχουν υπερεπείγουσα ανάγκη», τονίζει στο GRTimes ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Χρήστος Τζελέπης επισημαίνοντας πως κίνηση υπάρχει κυρίως, στα παθολογικά τμήματα και στα καρδιολογικά.

Ο κ. Τζελέπης εκφράζει, πάντως, τον προβληματισμό του διότι, όπως λέει, «οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν προσωπικό γιατρό. Και αυτοί είναι, κυρίως, οι ασθενείς οι οποίοι έρχονταν στα νοσοκομεία τα οποία έπαιζαν τον ρόλο των δομών της ΠΦΥ».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τζελέπη αν δεν αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε ο κάθε πολίτης να έχει τον προσωπικό του γιατρό, «πάλι θα επιστρέψουμε στην προ του κορωνοϊού κατάσταση και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση διότι, όταν λήξει η περίοδος που ζούμε σήμερα, θα έχουν συσσωρευτεί πολλά περιστατικά και όλα αυτά θα ‘’πέσουν’’ πάνω στις εφημερίες των νοσοκομείων».

Στο 80% η μείωση της
προσέλευσης στο «Αγ. Παύλος»

Στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος η μείωση των ασθενών οι οποίοι προσέρχονται στις εφημερίες του φτάνει στο 80%, όπως αναφέρει στο GRtimes ο διοικητής του νοσοκομείου Οδυσσέας Κάτσακας. «Πολλοί πιστεύουν πως αν πάνε στο νοσοκομείο θα κολλήσουν κορωνοϊό και προσπαθούν να διαχειριστούν μόνοι τους το πρόβλημα στο σπίτι, ενώ την ίδια στιγμή δεν φοβούνται να πάνε στη λαϊκή αγορά ή στο σούπερ μάρκετ. Και τρέχουν στο νοσοκομείο μόνο όταν φτάσουν στο ‘’παρά πέντε’’, ενώ δεν συμβουλεύονται νωρίτερα ούτε τον γιατρό τους ούτε τον ΕΟΔΥ. Και αυτό είναι λάθος», σημειώνει ο κ. Κάτσακας υπογραμμίζοντας παράλληλα πως κάποια περιστατικά που πραγματικά χρήζουν βοήθειας φτάνουν με καθυστέρηση στο νοσοκομείο, όπως για παράδειγμα όταν ένα απλό κοιλιακό άλγος μετατρέπεται σε ειλεό.

Όπως λέει ο κ. Κάτσακας «τα νοσοκομεία δεν είναι μολυσμένα. Τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να τρέχουν όλοι σε αυτά χωρίς σημαντικό λόγο. Όμως δεν δυνατόν και κάποιοι να ζητούν τηλεφωνικά αντιβιώσεις. Ούτε να μένουν σπίτι αν έχουν βήχα ή δύσπνοια (σ.σ. και δεν πρόκειται για άτομα με χρόνια προβλήματα άσθματος) ή προβλήματα στην όσφρηση ή στη γεύση. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά».

Παπαγεωργίου: Στο 70%-80%
η κίνηση και οι… παραφωνίες

«Η μείωση του αριθμού των ατόμων που προσέρχονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στις εφημερίες αγγίζει το 70-80%», επισημαίνει στο GRTimes ο πρόεδρος του σωματείων των εργαζομένων, Παναγιώτης Τουχτίδης προσθέτοντας πως οι ουρές δεν είναι μεγάλες και οι ώρες αναμονής έχουν εκλογικευθεί: «Για ένα κοινό παθολογικό περιστατικό η αναμονή μπορεί να έφτανε και στις 7-8 ώρες, ενώ τώρα ο χρόνος περιορίστηκε στο δίωρο ή είναι ακόμη πιο σύντομος ανάλογα με τη βαρύτητα».

Όπως σημειώνει ο κ. Τουχτίδης «τα περισσότερα περιστατικά στις εφημερίες είναι πράγματι επείγοντα, αν και δεν λείπουν οι… παραφωνίες. Για παράδειγμα, ένα βράδυ Σαββάτου μετέβη στο νοσοκομείο που εφημέρευε ένας ασθενής διότι… βούλωσε το αυτί του εξαιτίας ‘’ατυχήματος’’ που είχε με τη μπατονέτα πέντε μέρες πριν. «Πέρασαν, δηλαδή, πέντε εργάσιμες μέρες και περίμενε να έρθει στην εφημερία του Σαββάτου για να δει το πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τουχτίδης.

Δεν μειώθηκε η δουλειά

Πάντως, η μείωση του αριθμού των προσερχόμενων στις εφημερίες των νοσοκομείων δεν σημαίνει πως ο όγκος δουλειάς για γιατρούς και νοσηλευτές μειώθηκε, καθώς η διαχείριση ‘’ύποπτων’’ περιστατικών είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, ενώ απασχολεί περισσότερο προσωπικό. «Ενώ ένα εμπύρετο περιστατικό θα το έβλεπαν -υπό κανονικές συνθήκες- ένας παθολόγος κι ένας νοσηλευτής, τώρα ασχολούνται με αυτό τρία με τέσσερα άτομα. Κι αυτό διότι –ακόμη κι αν είναι ελαφρύ- το διαχειριζόμαστε ως μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερεί».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Τουχτίδη, θα μπορούσε να λυθεί με τα rapid tests που θα έδιναν αποτέλεσμα μέσα σε δυο ώρες, ενώ σήμερα τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 24 ώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαχείριση ενός ‘’ύποπτου’’ περιστατικού (αριθμός εργαζομένων και χρήση προστατευτικού εξοπλισμού). «Άλλαξα τέσσερις στολές μέσα σε ένα 8ωρο για ένα περιστατικό (σ.σ ήταν έμφραγμα, αλλά ο ασθενής είχε και πυρετό) που μάλλον θα βγει αρνητικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τουχτίδης ο οποίος, επίσης, ανησυχεί πως κάποιοι ασθενείς που χρήζουν ιατρικής βοήθειας δεν τη ζητούν στα νοσοκομεία διότι φοβούνται τον κορωνοϊό. «Και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε πόσες περιπτώσεις αυτή η επιλογή αποδεικνύεται μοιραία», σημειώνει ο ίδιος και συμβουλεύει τους ασθενείς να επικοινωνούν με τον προσωπικό γιατρό τους και να πιστέψουν στον ρόλο του οικογενειακού γιατρού.

Πάντως, ο κ. Τουχτίδης δεν είναι και πολύ αισιόδοξος πως η κουλτούρα που διαμορφώνεται αυτές τις μέρες θα έχει διάρκεια και μετά τη λήξη του ”συναγερμού” για τον κορωνοϊό. Διότι, όπως λέει, αυτό έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Όμως, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό, η εμπειρία των ημερών να ληφθεί υπόψη από το υπουργείο στον ανασχεδιασμό των δομών υγείας και την ενδυνάμωση των περιφερειακών νοσοκομείων ώστε να μη χρειάζεται για μια εγχείριση χολής ο ασθενής από τα Γρεβενά να έρχεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και μάλιστα στη διάρκεια της εφημερίας του.

Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας
Φροντίδας Υγείας

«Από την αρχή που ξέσπασε το πρόβλημα με τον κορωνοϊό ο αριθμός των ασθενών κατά τις μέρες εφημερίας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών μειώνεται και φτάνει και το 70%», επισημαίνει στο GRTimes και ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) και αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, Πέτρος Κετικίδης. Αυτό –όπως ο ίδιος εξηγεί- σημαίνει αφενός ότι ο κόσμος φοβάται αφετέρου ότι πολλά περιστατικά συνωστίζονταν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία διότι δεν λειτουργούσαν σωστά η ΠΦΥ και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.«Σήμερα έρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη κι όχι όσοι (ηλικιωμένοι, κυρίως, και άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες) έσπευδαν στο νοσοκομείο για μια ζάλη, για μια υψηλή πίεση ή για να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις».

Ούτε οι μισοί στο Παπανικολάου

«Στο νοσοκομείο Παπανικολάου δεν έρχονται ούτε οι μισοί κατά τις μέρες εφημερίας. Μάλιστα τις πρώτες μέρες του κορωνοϊού οι ασθενείς στα επείγοντα ήταν μετρημένοι στα… δάχτυλα του ενός χεριού», λέει στο GRTimes ο Χρήστος Πουργιάζης, μέλος της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων και επί σειρά πρόεδρός του τα προηγούμενα χρόνια. Όπως αναφέρει «σήμερα έρχονται περιστατικά που έχουν πράγματι επείγοντα χαρακτήρα. Η προσέλευση στις εφημερίες έχει μειωθεί στο 30% της προ του κορωνοϊού κίνησης, καθώς ο κόσμος είναι επιφυλακτικός παρότι η υποδοχή ύποπτων κρουσμάτων γίνεται σε άλλο χώρο».

Σύμφωνα με τον κ. Πουργιάζη, η κίνηση τα εφημερεύοντα νοσοκομεία ήταν υπερβολική στο παρελθόν: Οι πολίτες πήγαιναν στα επείγοντα με το παραμικρό. Αλλά και τώρα «ίσως φτάνουμε στο άλλο άκρο της υπερβολής με τους πολίτες να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο ενώ έχουν πραγματικό πρόβλημα».

Δεν υπάρχει συνωστισμός αλλά…

«Τα επείγοντα περιστατικά εξακολουθούν να υφίστανται, ακόμη κι αν δεν υπάρχει συνωστισμός», υπογραμμίζει στο GRTimes η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα τονίζοντας πως παρότι ο αριθμός των ασθενών είναι μικρός στις εφημερίες σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται «διπλή δουλειά διότι κάποια περιστατικά χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης εφόσον έχουν συμπτωματολογία κορωνοϊού».

«Τα επείγοντα εξακολουθούν να έρχονται στο δημόσιο νοσοκομείο», προσθέτει η Δ. Κατσίμπα η οποία, ωστόσο εκφράζει την ανησυχία της καθώς βαριά περιστατικά μπορεί να μένουν σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να καταλήξει κάποιος ασθενής προτού διαπιστωθεί το πρόβλημά του, καθώς κάποια συμπτώματα μπορεί να «δείξουν» αρχικά μια άλλη ασθένεια και όχι –για παράδειγμα- τον κορωνοϊό ή κάποια σοβαρή νόσο.

«Κλειδί» οι προσλήψεις

Σύμφωνα με την κυρία Κατσίμπα σημείο-κλειδί για τη λειτουργία του ΕΣΥ είναι να προσληφθούν άμεσα, κατά παρέκκλιση του νόμου, όλοι όσοι κατέθεσαν αιτήσεις στην πρόσφατη προκήρυξη για τις 960 θέσεις γιατρών πανελλαδικά. Επίσης, προτείνει επίταξη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα με την ίδια σχέση εργασίας (αποκλειστικής απασχόλησης) που ισχύει για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Στη Θεσσαλονίκη, οι κενές οργανικές θέσεις, όπως τονίζει η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, ξεπερνούν το 30%, ενώ στο 35-40% ανέρχονται οι ελλείψεις σε ειδικευόμενους γιατρούς διότι πολλοί νέοι γιατροί μετανάστευσαν στο εξωτερικό με αποτέλεσμα σε πολλές ειδικότητες να μην υπάρχουν πλέον λίστες αναμονής!

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top