Θεσσαλονίκη: 10 + 1 προτάσεις για ένα διαφορετικό Πάσχα στην πόλη

Θεσσαλονίκη: 10 + 1 προτάσεις για ένα διαφορετικό Πάσχα στην πόλη

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, λίγες μόλις μέρες πριν το Πάσχα, το οποίο μπορεί φέτος να είναι διαφορετικό και να μην σας επιτρέπει να κάνετε «Πάσχα στο χωριό» ή να προγραμματίσετε μια απόδραση εκτός νομού, ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές που θα σας κάνουν να απολαύσετε Πάσχα στο σπίτι!

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Άλλο ένα Πάσχα διαφορετικό λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης, το οποίο ωστόσο, με προτάσεις που θα διαβάσετε παρακάτω, θα σας επιτρέψει να το περάσετε ευχάριστα στην πόλη και το σπίτι σας.

Με τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος να πραγματοποιούνται κατά μισή ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο, δηλαδή στις 6.30 το βράδυ απόψε Μεγάλη Τετάρτη, στις 17.30 τη Μεγάλη Πέμπτη για την Ιερά Ακολουθία του Νιπτήρος και στις 18.00 τη Μεγάλη Παρασκευή για την Ιερά Ακολουθία του Επιταφίου και την απαγόρευση της κυκλοφορίας να τίθεται από τις 22.00, έχετε χρόνο από το να φτιάξετε στην κουζίνα σας το δικό σας τσουρέκι μέχρι να βάψετε τη Μεγάλη Πέμπτη τα κόκκινα αυγά. Και από το να ασχοληθούν τα παιδιά με πασχαλινές κατασκευές μέχρι να κάνετε τις αγορές σας στα εμπορικά καταστήματα τα οποία λειτουργούν με τη μέθοδο click inside.

10 + 1 προτάσεις

Για ένα διαφορετικό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης προτείνει τα εξής:

1.Τσουρέκι Θεσσαλονίκης – Το must του Πάσχα

Το παραδοσιακό γλυκό ψωμί, το οποίο παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού καθώς το αλεύρι «ζωντανεύει» και «μεταμορφώνεται» σε ψωμί. Η πιο γνωστή εκδοχή κατά τη διάρκεια του Πάσχα είναι η πλεξούδα με κόκκινο αυγό.

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τα τσουρέκια της, ωστόσο, οι τολμηροί είναι μια καλή ευκαιρία να μπείτε στην κουζίνα και να παρασκευάσετε το δικό σας αφράτο τσουρέκι.

2.Ήθη και έθιμα – Κόκκινα υφάσματα, αυγά και σούβλισμα αρνιού

Τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά και ως είθισται κρεμούν το κόκκινο πανί στο μπαλκόνι. Το ύφασμα και το βάψιμο των κόκκινων αυγών συμβολίζουν για τους περισσότερους το κόκκινο αίμα του Χριστού ενώ για άλλους εκφράζει την χαρά που φέρει μαζί της η Ανάσταση.

Η πασχαλινή λαμπάδα είναι ένα έθιμο από την Αρχαία Εκκλησία που αφορούσε τους νεοφώτιστους τη νύχτα της Ανάστασης. Το βάπτισμα των νέων μελών της Εκκλησίας όριζε να κρατούν μια αναμμένη λαμπάδα το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Η λαμπάδα είχε διττή σημασία: από τη μια συμβολίζοντας το νέο φως του Χριστού από τον θάνατο στην Ανάσταση και από την άλλη τον ήλιο της Άνοιξης. Η  λαμπάδα ακόμη και σήμερα είναι το σύμβολο της μεταφοράς του Αγίου Φωτός από την εκκλησία στο σπίτι του κάθε πιστού το βράδυ της Ανάστασης.

Την Κυριακή του Πάσχα το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού προέρχεται από τις Εβραϊκές παραδόσεις. Οι Εβραίοι έβαφαν και την είσοδο των σπιτιών τους με το αίμα του θυσιαζόμενου αρνιού κατ’ αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Το θυσιαζόμενο αρνί γινόταν οβελίας (ψήνεται δηλαδή στη σούβλα) και συμβολίζει τον «αμνό» του Θεού που θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα.

3.Πασχαλινές κατασκευές – Η ώρα του παιδιού

Λαγοί, σοκολάτες, αυγά, παιδιά, φαντασία και παιχνίδια κυριαρχούν στις ανοιξιάτικες εκδηλώσεις με σημείο αναφοράς το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη.

Ένα διαδικτυακό πασχαλινό εργαστήρι πραγματοποιείται σήμερα (Μεγάλη Τετάρτη) μεταξύ 16.00 και 17.00, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν πασχαλινές χάρτινες χειροτεχνίες. Για τη συμμετοχή σας μπορείτε να στείλετε μέιλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και οι 40 πρώτοι θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν σχετικές οδηγίες για τα υλικά και την εισαγωγή τους στο διαδικτυακό εργαστήρι.

Πασχαλιάτικα παραμύθια με θέμα τα έθιμα και τις παραδόσεις του Πάσχα και δωρεάν online εργαστήρια που δημιούργησε το Ίδρυμα Ευγενίδου  συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις για την ώρα του παιδιού.

4.Μεγάλη Εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής

Καθημερινά, το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει νέες παραγωγές με τη συμμετοχή γνωστών χορωδιακών συνόλων και φωνητικών συνόλων βυζαντινής μουσικής. Οι μεταδόσεις γίνονται στις 18.00, διαρκούν 40 λεπτά και γίνονται μέσα από το κανάλι YouTube του Μεγάρου Μουσικής. Απόψε θα μεταδοθεί το φωνητικό σύνολο Voci Contra Tempo, τη Μεγάλη Πέμπτη ο Βυζαντινός Χορός Ηδύμελον, τη Μεγάλη Παρασκευή θα ακουστεί η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή του Πάσχα, στις 21.00, μέσα από τη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο facebook, θα μεταδοθεί δίωρη συναυλία με τραγούδια του Γιάννη Κότσιρα, με φόντο τους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Έδεσσας.

5.Μεγάλη Παρασκευή – Οι Επιτάφιοι της πόλης

Ο Επιτάφιος του Αγίου Μηνά στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης προηγείται χρονικά όλων των άλλων ναών’ ξεκινάει στις 5 το απόγευμα.

Στον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στην Άνω Πόλη, στη βορειοανατολική πλευρά των Τειχών της Θεσσαλονίκης. Στην επιφάνεια των τοίχων του υπάρχουν τοιχογραφίες με τα θαύματα και τα Πάθη. Δείτε την πιο εκφραστική, «Το φιλί του Ιούδα».

Ο Επιτάφιος της Ροτόντας (ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο) θεωρείται ξεχωριστός γιατί είναι από τις λιγοστές θρησκευτικές εκδηλώσεις που τελούνται στο μνημείο τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι η περιφορά του Επιταφίου θα πραγματοποιηθεί μόνο στο προαύλιο των ναών, δίχως πιστούς, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνεται εκτός των ναών.

Ο Όσιος Δαυίδ Μονή Λατόμου στην Άνω Πόλη (φωτ. Ντ.Χ.)

6.Ανάσταση – Άγιος Δημήτριος, Αγία Σοφία ή Μονή Βλατάδων;

Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία και το «Χριστός Ανέστη» έχουν τη δική τους ξεχωριστή μυσταγωγία σε τρεις διαφορετικούς ναούς της Θεσσαλονίκης. Στη μονή Βλατάδων έχετε θέα όλη την φωτισμένη πόλη κάτω από το φως των λαμπάδων.

Στην Αγία Σοφία είναι εντυπωσιακή η εικόνα του περίβολου με τους πιστούς και τις αναμμένες λαμπάδες ενώ στον Άγιο Δημήτριο πολιούχου της Θεσσαλονίκης είναι η επιβλητικότητα του ναού και της βυζαντινής ατμόσφαιρας.

Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας αποφάσισε ομόφωνα την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των ιερών ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του ιερού ναού.

Η παρουσία πιστών εντός των ναών είναι ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. στους εσωτερικούς χώρους, ενώ στους εξωτερικούς χώρους είναι ένα άτομο ανά 10 τ.μ.

Ο Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός (φωτ. Ντ.Χ.)

7.Πασχαλινό τραπέζι – Μενού από τα ξενοδοχεία της πόλης

Οι έμπειροι σεφ πεντάστερων ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης έχουν ετοιμάσει πασχαλιάτικο μενού, τόσο για το βράδυ της Ανάστασης όσο και για την ημέρα του Πάσχα.

Παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο και φρέσκα μυρωδικά, χοιρινό κότσι, αρνίσιος τζιγεροσαρμάς, κατσικάκι στη γάστρα με δεντρολίβανο αλλά και πασχαλινό γεύμα με παραδοσιακό αρνί στη σούβλα και διαμονή σε superior δωμάτιο είναι κάποιες από τις προτάσεις ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης.

8.Πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Η πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με έργα σπουδαίων Ελλήνων συνθετών θα μεταδοθεί σε αποκλειστική τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ3, στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

9.Εμπορικά καταστήματα

Το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί, ήδη, από το Σάββατο του Λαζάρου 24 Απριλίου, με τη μέθοδο της παραλαβής εντός καταστήματος (click inside).

Για τη μετάβαση στα εμπορικά καταστήματα είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 και υπάρχει όριο τριών ωρών για την ολοκλήρωση των αγορών.

10.Απόδραση στα περίχωρα και βόλτες στην πόλη

Δεδομένου των ελεύθερων διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα, μπορείτε να απολαύσετε κοντινές αποδράσεις στα περίχωρα της πόλης ή εντός αυτής.

Από τα παραλιακά θέρετρα του Δήμου Θερμαϊκού και τις παραλίες της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας ή του Αγγελοχωρίου, της Νέας Μηχανιώνας και πιο μακριά της Επανομής μέχρι τις λιμνοθάλασσες της Επανομής και του Αγγελοχωρίου – προστατευμένες περιοχές του δικτύου NATURA 2000-, και τον χαρακτηριστικό φάρο στο Αγγελοχώρι.

Και από τις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου εκεί όπου βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού μέχρι τον Λαγκαδά, την γραφική Όσσα, τον Σοχό, τον Χορτιάτη, το Πανόραμα κτλ.

Αλλά και μέσα στην πόλη, περιήγηση στην Άνω Πόλη και στα Κάστρα με την πανοραμική θέα, στα Λαδάδικα, στην Παραλία κτλ.

+1  πρόταση – Μια Λαμπάδα… ένα Χαμόγελο!

Για κάθε παιδί η λαμπάδα συμβολίζει την χαρά και την αισιοδοξία και το «Χαμόγελο του Παιδιού» και αυτό το Πάσχα κάνει ότι είναι δυνατό για να εξασφαλίσει σε κάθε παιδί και την οικογένειά του όμορφες γιορτές.

Το φετινό Πάσχα το «Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέρει σε παιδιά και οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας, όλα όσα έχουν ανάγκη και δικαιούνται.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ