Θεσσαλονίκη: Ανακοινώσεις Εργατικών Κέντρων Β. Ελλάδας ενόψει των συλλαλητηρίων στη ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη: Ανακοινώσεις Εργατικών Κέντρων Β. Ελλάδας ενόψει των συλλαλητηρίων στη ΔΕΘ

Στις εκτιμήσεις τους για τα επίπεδα της ανεργίας και στις συνθήκες εργασίας στους νομούς τους, στη μείωση του πληθυσμού λόγω μετανάστευσης και στα εργατικά ατυχήματα αναφέρθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Β. Ελλάδας, καλώντας τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, το ερχόμενο Σάββατο (10 Δεκεμβρίου), στις 18.00, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης υπογράμμισε ότι μετά από δέκα χρόνια των μνημονίων και δυόμισι της πανδημίας, κατά τα οποία «ασκήθηκαν περιοριστικές πολιτικές», οι εργαζόμενοι χρειάζονται τώρα «ενίσχυση των εισοδημάτων τους και κοινωνική προστασία» και ζήτησε ενίσχυση των ελέγχων και «δραστικά και άμεσα μέτρα για τα εργατικά ατυχήματα, που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας». Έρχεται, όπως είπε, «άλλος ένας δύσκολος χειμώνας για τους εργαζόμενους και είναι επιβεβλημένο να ληφθούν μέτρα για τα εισοδήματα».

Ο γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΓΣΕΕ Ανδρέας Στοϊμενίδης σημείωσε ότι, σε αντίθεση με τις τάσεις μείωσής τους στην Ευρώπη, στην Ελλάδα υπάρχει «ραγδαία αύξηση» εργατικών ατυχημάτων, με σαράντα νεκρούς φέτος εξαιτίας της αποδυνάμωσης των συμβάσεων εργασίας και της σύγχυσης αρμοδιοτήτων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Στις διεκδικήσεις των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και την επαναπρόσληψη απολυμένων εργαζομένων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του σωματείου τους Γιάννης Φραγγίδης, ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης σημείωσε πως «η ανεργία στη Θεσσαλονίκη, στο πραγματικό της νούμερο, ξεπερνάει το 30%». Αυτό έχει επιπτώσεις και στην αγοραστική δύναμη και στην τοπική οικονομία, είπε και συνέχισε: «Αυτός που αμείβεται με ένα ποσό που είναι κάτω από το επίδομα ανεργίας για μας δεν μπορεί να θεωρηθεί εργαζόμενος». Αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα στις συγκοινωνίες, τις κινητοποιήσεις στον ΟΑΣΘ και εξέφρασε αμφιβολίες, εάν το μετρό θα έχει ολοκληρωθεί τέλος του 2023.

Η αποβιομηχάνιση, η υψηλή ανεργία, η μετανάστευση, οι κακές αποδοχές είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νομοί της Β. Ελλάδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Β. Ελλάδας με την ανεργία, κατά τις εκτιμήσεις τους, να κυμαίνεται μεταξύ 20-45%, με μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των γυναικών και των νέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία ενόψει ΔΕΘ

Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο Αλέξης Τσίπρας

Ιαπωνία: Τόσο θα κοστίσει η κηδεία του πρώην προέδρου, Σίνζο Άμπε

Ξάνθη: Πυρκαγιά στο Δασοχώρι – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Συμμετοχή της ΑΝΑΚΕΜ στην 86η ΔΕΘ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top