Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκαν οι βανδαλισμοί στο εβραϊκό μνημείο, στο ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκαν οι βανδαλισμοί στο εβραϊκό μνημείο, στο ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστοι στο μνημείο του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, βανδαλίζοντάς το.

Συνεργεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθάρισαν και αποκατέστησαν τις ζημιές, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών που σχημάτισαν με σπρέι τον αγκυλωτό σταυρό και άλλα σύμβολα που συνδέονται με τη ναζιστική ιδεολογία, στα μάρμαρα του μνημείου.

«Το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο και βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτέλεσε, για μια ακόμη φορά, στόχο αποτρόπαιου βανδαλισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτκό Συμβούλιο Ελλάδος.

Και συνεχίζει: «Η σβάστικα αποτυπώθηκε στο μνήμα που σηματοδοτεί την ιερότητα του χώρου, ενός εκ των παλαιοτέρων εβραϊκών νεκροταφείων της Ευρώπης -που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1942 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους- και τον αφανισμό της μεγαλύτερης Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας, της Θεσσαλονίκης, στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, με φασιστικό σύμβολο βεβηλώθηκε και η μαρμάρινη αφιέρωση του Μνημείου.

Μνημείο

Με το στίγμα της φρικαλέας ναζιστικής σβάστικας και φασιστικής έμπνευσης γκράφιτι, φεύγει το 2022, μια χρονιά κατά την οποία δεν είχε καταγραφεί κανένα περιστατικό βεβήλωσης εβραϊκού χώρου. Καταδικάζουμε την ανίερη πράξη των βανδάλων, οπαδών της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού που εκφράζουν το μίσος και το φανατισμό τους βεβηλώνοντας την μνήμη νεκρών Θεσσαλονικέων Εβραίων. Καμιά ανοχή στον αντισημιτισμό!

Καλούμε τις Διωκτικές Αρχές να μεριμνήσουν για την άμεση σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη» καταλήγει το ΚΙΣΕ στην ανακοίνωσή του.

*Κεντρική Φωτογραφία από το εβραϊκό μνημείο μετά τον καθαρισμό του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καταδικάζει τον βανδαλισμό στο εβραϊκό μνημείο του ΑΠΘ ο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατς

ΥΠΕΞ: Απερίφραστη καταδίκη της βεβήλωσης του μνημείου του ΑΠΘ

Ν. Παπαϊωάννου: Αποτροπιασμός, οργή και θλίψη για τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top