Θεσσαλονίκη: «Ασφυξία» στις παιδιατρικές κλινικές Ιπποκρατείου-Παπαγεωργίου από λοιμώξεις

Θεσσαλονίκη: «Ασφυξία» στις παιδιατρικές κλινικές Ιπποκρατείου-Παπαγεωργίου από λοιμώξεις

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων και γρίπης που προσβάλει μικρούς και μεγάλους έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας σήμερα (20/12) σε εκπομπή της ΕΡΤ κάτι που επιβεβαιώνουν στο GRTimes, τόσο ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, Εμμανουήλ Ροηλίδης, όσο και η παιδογαστρεντερολόγος της Δ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Dr. Μαρία Φωτουλάκη.

Όπως αναφέρουν οι δύο επιστήμονες, οι παιδιατρικές κλινικές παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες πληρότητα που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει το 100% και σε κάποιες άλλες τις ξεπερνά κιόλας.

«Πράγματι τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες έχουν καταγραφεί χιλιάδες περιστατικά ιώσεων και γρίπης, ενώ οι παιδιατρικές κλινικές είναι αυτή τη στιγμή γεμάτες» σημειώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes ο κ. Ροηλίδης, δίνοντας και την εικόνα που επικρατεί αυτές τις ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα ο ίδιος συμπληρώνει πως «η επιδημία της γρίπης μας ήρθε φέτος πιο νωρίς, καθώς δύο χρόνια τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, παίρναμε μέτρα. Τώρα που έχουμε χαλαρώσει με τα μέτρα ήρθε πιο νωρίς η γρίπη όπως και οι υπόλοιπες ιώσεις».

Αναφερόμενος σε τρόπους αντιμετώπισης του επιδημικού κύματος ο κ. Ροηλίδης τονίζει πως «οι ευπαθείς θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Ο μόνος και καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι ο εμβολιασμός των ευπαθών ατόμων, μεγάλης αλλά και μικρότερης ηλικίας».

100% πληρότητα χθες και στο Παπαγεωργίου

Την ίδια ακριβώς κατάσταση αντιμετωπίζει και το «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, με την παιδογαστρεντερολόγο της Δ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ στο εν λόγω νοσοκομείο, Dr. Μαρία Φωτουλάκη να κάνει λόγο για πληρότητα που άγγιξε και ξεπέρασε ελαφρώς το 100%.

«Αυτό που μπορώ να σας πω ότι το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή έχει 100% πληρότητα και παραπάνω, σε περιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού μετά από γενική εφημερία. Και δεν μιλάμε μόνο για περιπτώσεις γρίπης αλλά για ένα γενικότερο πλαίσιο ιώσεων» σημείωσε η κα. Φωτουλάκη στο GRTimes.  

Παρασκευής: Υπάρχει έξαρση λοιμώξεων του αναπνευστικού

Στο μεταξύ για την έξαρση των λοιμώξεων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες και είναι πιο έντονη στα παιδιά αλλά και πώς να προφυλαχθούμε μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

Όπως παραδέχεται «πραγματικά υπάρχει μια έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Καταγράφεται εδώ και περίπου τέσσερις με πέντε εβδομάδες. Η έξαρση είναι πιο έντονη στα παιδιά, στα άτομα νεαρότερες ηλικίες, στα παιδιά λοιπόν σχολικής ηλικίας, κάτι το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. “Κανονικότητα” σημαίνει ότι είναι η πρώτη περίοδος μετά από τρία χρόνια που δεν έχουμε έξαρση κορωνοϊού αυτή την περίοδο, ενώ έχουμε έξαρση των υπολοίπων λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως συνέβαινε παρόμοια και προ της πανδημίας στα έτη πρώτης πανδημίας.

Στη συνέχεια ο κ. καθηγητής τόνισε: «Καταρχάς μάλλον έχουμε ξεσυνηθίσει. Ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο της πανδημίας, μας είχε απασχολήσει πάρα πολύ και συνεπώς έχουμε βάλει λίγο στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι υπάρχουν και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σίγουρα τα παιδιά, τα πολύ μικρά, τα άτομα πολύ μικρής ηλικίας τη στιγμή που δεν έχουν εκτεθεί.

Υπάρχει ένα αθροιστικό φαινόμενο ότι όλες οι λοιμώξεις και κάποιες από τις λοιμώξεις εμφανίζονται σε κάποιο πληθυσμό συγκεντρωτικά σε σύντομο χρονικό διάστημα και επίσης ο ιός που προηγουμένως δεν άφηνε χώρο για τις άλλες λοιμώξεις, κάτι που τώρα δεν ισχύει. Και έχουμε αυτό το φαινόμενο το οποίο έχει εμφανιστεί και νωρίτερα, όπως έχει συμβεί και στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Ενώ θα το περιμέναμε στη χώρα μας μετά τον Ιανουάριο, έχει συμβεί από τον Νοέμβριο».

Όσο για το αν αυτή η αύξηση μεταφράζεται και σε αύξηση νοσηλειών, είπε:

«Δεδομένου ότι έχουμε έξαρση, αναμένουμε ότι θα έχουμε και μια αύξηση και στα περιστατικά τα οποία ίσως έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα και στα άτομα τα οποία χρήζουν ιατρικής συμβουλής και ενδεχομένως και αυτά τα οποία χρειάζονται να επισκεφθούν τα εξωτερικά ιατρεία. Είναι αναμενόμενο, είναι περίοδος που παρουσιάζεται έξαρση και κάθε χρονική περίοδο τουλάχιστον προ πανδημίας, είχαμε αντίστοιχα φαινόμενα».

Τι να κάνουν οι γονείς

«Καταρχάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία. Δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά. Δεν είναι κάτι το οποίο δεν αναμενόταν, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους έτσι ώστε να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, το αν χρειάζεται θεραπεία, το αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, από τι είδους λοίμωξη πάσχει το παιδί και όλα τα σχετικά.

Σε ότι αφορά τα μέτρα πρόληψης, νομίζω ότι η πανδημία έχει συμβάλει σημαντικά να ξέρουμε πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε και εμείς και τα παιδιά μας. Η χρήση της μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού, υγιεινή των χεριών και ιδιαίτερη προσοχή στις επαφές μας και στις επαφές των παιδιών με τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Τι να προσέξουμε στις γιορτές

Ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε και στις επαφές μας την περίοδο των Χριστουγέννων. Όπως τόνισε «Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αν τυχόν έχουμε συμπτώματα, είτε εμείς είτε τα παιδιά μας, ακόμα και αν ήπια να είμαστε φειδωλοί στις επαφές μας, να κάνουμε τεστ, υπάρχουν self test πια και για τη γρίπη και να προσέχουμε ιδιαίτερα τις επαφές με τον παππού και τη γιαγιά.

Τώρα να ξαναπούμε ότι είναι αναγκαίο τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για τον ιό της γρίπης και να προσέχουμε και να εφαρμόζουμε άλλα μέτρα, όπως επαρκής αερισμός, η αποφυγή του να στηριζόμαστε σε πολύ μεγάλες ομάδες και νομίζω αυτά τα οποία γνωρίζουμε και μας έχει διδάξει η πανδημία».

Τέλος ρωτήθηκε και για το καμπανάκι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις βακτηριακές λοιμώξεις και για αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά. «Γενικότερα αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι καινούργιο. Είναι κάτι το οποίο επιτηρείται. Η δημόσια υγεία έχει και αφορά πολλά διαφορετικά θέματα. Είναι και αυτό κάτι το οποίο τελεί υπό επιτήρηση και σαφώς αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο είναι υπαρκτό, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο είναι καινούργιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΕΟΔΥ: Τέλος οι ξεχωριστές ανακοινώσεις για Covid – Κάθε Πέμπτη ενημέρωση για όλους τους ιούς

Θ. Πλεύρης: Εντός του έτους η υπουργική απόφαση για την ανανέωση παραμονής των απασχολούμενων του ΟΑΕΔ στον τομέα της Υγείας

Δ. Παρασκευής: Πού οφείλεται η αύξηση των λοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες – Τι να κάνουν οι γονείς (VIDEO)

Κορωνοϊός: Στην Κίνα τα γραφεία κηδειών πασχίζουν να καλύψουν τη ζήτηση ενώ το προσωπικό τους μειώνεται λόγω ασθενείας

Κορωνοϊός: 51.824 κρούσματα – 130 θάνατοι – 88 διασωληνωμένοι την εβδομάδα 5/12 – 11/12

Γαλλία-Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής

Κορωνοϊός: Σε ποιους επιστρέφεται το πρόστιμο των ανεμβολίαστων

Κορωνοϊός: 43.748 νέα κρούσματα – 154 θάνατοι – 91 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 43.914 νέα κρούσματα – 93 διασωληνωμένοι – 118 θάνατοι σε μία εβδομάδα

Πώς ο κορωνοϊός σχετίζεται με το «κοκτέϊλ» ιώσεων που «χτυπά» τα μικρά παιδιά

Κορωνοϊός: Ανεβαίνουν ανησυχητικά όλοι οι δείκτες-«Βαρόμετρο» το επόμενο 15νθήμερο

Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση σήμερα, Τρίτη για τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Θεσσαλονίκη-Κορωνοϊός: Αυξάνεται το ιικό φορτίο στα λύματα-Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δείτε επίσης

go-to-top