Θεσσαλονίκη–Χάρτης των Γεύσεων: 150 οινοποιοί, 1.000 ετικέτες, 25 εκδηλώσεις στην οινική ‘γιορτή’

Θεσσαλονίκη–Χάρτης των Γεύσεων: 150 οινοποιοί, 1.000 ετικέτες, 25 εκδηλώσεις στην οινική ‘γιορτή’

Ο κόσμος του κρασιού δίνει ραντεβού για ένα διήμερο στον ‘Χάρτη των Γεύσεων’, στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, Σάββατο 3 και αύριο Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, 150 οινοποιοί, από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νεμέα και την Κύπρο, θα προτείνουν νέες αλλά και παλαιές σοδειές στους επαγγελματίες του χώρου και στο οινόφιλο κοινό ενώ παράλληλα θα διεξάγονται εκδηλώσεις με επίκεντρο τον οίνο.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Οίνοι εκλεκτοί, λευκοί, ερυθροί, ροζέ, αφρώδεις, νέες και παλαιές σοδειές, φυσικά κρασιά με βιολογικές καλλιέργειες και αποστάγματα. Για άλλη μια χρονιά, ο ‘Χάρτης των Γεύσεων’ συγκεντρώνει όλο το οινικό γίγνεσθαι της χώρας μας, από όλες τις σημαντικές αμπελουργικές της ζώνες.

Πρόκειται για την 19η διοργάνωση που ξεκινάει σήμερα, Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως και αύριο, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, και θα λάβει χώρα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ Helexpo. Μια οινική εκδήλωση από τις σημαντικότερες στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία, όπως εξηγεί στο GRTimes.gr η Μαρία Νέτσικα, χημικός-οινολόγος, δημοσιογράφος αμπέλου και οίνου και διοργανώτρια του ‘Χάρτη των Γεύσεων’, από την πρώτη της διοργάνωση, το 2003, μέχρι σήμερα, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική και στοχευμένη επικοινωνία και προώθηση του ελληνικού κρασιού και κατ’ επέκταση στη δημιουργία οινικής παιδείας. Όπως η ίδια αναφέρει στην 19η διοργάνωση του ‘Χάρτη των Γεύσεων’ συμμετέχουν τα γνωστά οινοποιεία της χώρας αλλά και πολλά νεότερα, έως και πρωτοεμφανιζόμενα, εκπροσωπώντας όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας.

Πάνω από 150 οινοποιοί και αποσταγματοποιοί

Περισσότεροι από 150 οινοποιοί και αποσταγματοποιοί, καθώς και εισαγωγείς οίνων που εκπροσωπούν οινοποιεία από  όλες τις σημαντικές αμπελουργικές χώρες. Από την Κρήτη και την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία, ανατολικά από τη Δράμα, την Καβάλα και την Ξάνθη δυτικά στο Αμύνταιο της Φλώρινας, στο Βελβεντό Κοζάνης, στη Σιάτιστα και την Καστοριά και κεντρικά από τη Νάουσα και τη Γουμένισσα, μέχρι την Πιερία, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική, την Επανομή, τον Ασκό και τη Θεσσαλονίκη.

Από την Ήπειρο – τη Ζίτσα και το Μέτσοβο- μέχρι τη Θεσσαλία, τον Τύρναβο, την Καρδίτσα, το Βόλο και την Κρανιά Ολύμπου. Αλλά και τα νησιά μας, η διάσημη Σαντορίνη, η Ρόδος και η Σάμος, η Εύβοια, η Χίος και η Λήμνος, η Σύρος, η Κεφαλονιά. Και βεβαίως η Αττική, η Στερεά Ελλάδα – Αταλάντη, Στυλίδα-, η Πάτρα και το Αίγιο. Μέχρι και οινοποιεία από την Κύπρο θα δώσουν το ‘παρών’ στη φετινή διοργάνωση όπου επαγγελματίες και το οινόφιλο κοινό θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν φρέσκα κρασιά της φετινής σοδείας, νέες ετικέτες αλλά και παλιές, κλασικές και κορυφαίες στο είδος τους.

Περισσότερες από 1.000 ετικέτες θα βρίσκονται στα τραπέζια των οινοποιών, προς γευστική δοκιμή, όπου για το διήμερο αναμένεται να περάσουν από τους χώρους διεξαγωγής της οινικής εκδήλωσης τουλάχιστον 5.000 επισκέπτες επαγγελματίες και καταναλωτές.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, εκτός από την οινογνωσία, τη συζήτηση με οινοπαραγωγούς και ανταλλαγή απόψεων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει στο πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων. Κάθετες γευστικές δοκιμές, παρουσιάσεις και επιστημονικές εισηγήσεις, μαγειρικές επιδείξεις από κορυφαίους σεφ και ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνονται στις παράλληλες εκδηλώσεις του ‘Χάρτη των Γεύσεων’.

Όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr η κα. Νέτσικα, δυο εκδηλώσεις απευθύνονται αποκλειστικά στους επαγγελματίες του κλάδου. Συγκεκριμένα, σήμερα, μεταξύ 13.00 – 14.00, ο διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) Θεόδωρος Γεωργόπουλος καθηγητής οινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Reims θα μιλήσει για το «Εμπορικό σήμα – Οινική ετικέτα: Περιορισμοί και επιλογές για τους οινοποιούς».

Αντίστοιχα, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, μεταξύ 13.00 – 14,00, στην αίθουσα ‘Vasco Da Gama’, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) με ομιλητή τον Δημήτρη Μότσο (WSET Diploma) θα ενημερώσει τους επαγγελματίες για τους Οίνους ΠΟΠ – ΠΓΕ της Ελλάδας και τη λελογισμένη κατανάλωση των οίνων.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις, αξίζουν να αναφερθούν η προβολή της ταινίας «Arcadia 1900, Champagne de lOrient» καθώς και τα σεμινάρια του Wine School τα οποία σας δίνουν την ευκαιρία να μάθετε τα βασικά βήματα της γευστικής δοκιμής και να γνωρίσετε τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας πριν ξεκινήσετε τις εξερευνήσεις σας (σ.σ. η διοργάνωση των σεμιναρίων και στα αγγλικά δίνει την ευκαιρία και στους ξένους επισκέπτες να έχουν μία αληθινά «Discover Greek Wines» εμπειρία).

Σ’ ότι αφορά την ταινία, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κώστας Σπυρόπουλος καταγράφει την ιστορία των αδελφών Παπανικολάου, οι οποίοι κατάφεραν να παράγουν εξαιρετικό αφρώδη οίνο στο χωριό Ρίζες, στην Τεγέα της Αρκαδίας, από το 1885 έως το 1935. Η ταινία θα προβληθεί σήμερα και αύριο, στις 15.30 (έως τις 17.00), στην αίθουσα ‘Vasco Da Gama’.

Ώρες λειτουργίας και εισιτήριο

Σχετικά με το ωράριο λειτουργίας του ‘Χάρτη των Γεύσεων’, και τις δυο ημέρες, θα είναι από τις 12 το μεσημέρι έως τις 08.00 το βράδυ. Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ, 8 ευρώ το φοιτητικό και 17 ευρώ για τις δυο ημέρες.

Με την αγορά εισιτηρίου, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παράλληλες εκδηλώσεις χωρίς πρόσθετο κόστος, ενώ η διοργανώτρια εταιρία θα προσφέρει ένα σημειωματάριο γευστικής δοκιμής (wine notebook).

Τέλος, να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της προστασίας κατά του Covid 19, ο ‘Χάρτης των Γεύσεων’ θα λειτουργήσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον για εκθέτες και επισκέπτες ενώ στην υποδοχή της έκθεσης καθώς και στις αίθουσες Marco Polo και Vasco da Gama θα είναι τοποθετημένα συστήματα καθαρισμού αέρα Airocide TITAN 100.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Β. Δρίσκας παρουσιάζει το βιβλίο του «Chef στην κουζίνα σας – Κλασική μαγειρική του αύριο»

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων, τα ΒορΟινά της Αγάπης!

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Ανοιχτά οινοποιεία με δωρεάν ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμασίες

Επιμελητήριο Φθιώτιδας: Εξωστρέφεια για την ανάδειξη του τόπου ως 12μηνος προορισμός

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top