Thessaloniki Design Week: Η γαστρονομία συναντά το design στη Θεσσαλονίκη

Thessaloniki Design Week: Η γαστρονομία συναντά το design στη Θεσσαλονίκη

Διαγωνισμούς και εκθέσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις, θεματικές ξεναγήσεις και διαδρομές, εργαστήρια και Β2Β συναντήσεις, απονομή βραβείων και άλλες εκπλήξεις περιλαμβάνει η φετινή 3η διοργάνωση του Thessaloniki Design Week, αφιερωμένη στις δημιουργικές συμπράξεις μεταξύ design και γαστρονομίας με αφορμή την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο αντίστοιχο δίκτυο δημιουργικών πόλεων της Unesco.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Ύστερα από δύο επιτυχημένες διοργανώσεις, το 2019 και το 2021, έρχεται και φέτος το Thessaloniki Design Week (ThessDW), το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα Design Week της Ελλάδας, το οποίο με την 3η διοργάνωση καθιερώνεται πλέον ως θεσμός biennale όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την υπόλοιπη χώρα.

Έξι μέρες, από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου 2023, το 3ο Thessaloniki Design Week θα φέρει στο επίκεντρο τη σχέση του design με τη γαστρονομία και θα αναδείξει όλους τους τρόπους που ο σύγχρονος σχεδιασμός υπεισέρχεται σε κάθε δραστηριότητα, διαδικασία και κλίμακα στην τέχνη του φαγητού και στις πολλαπλές εκφάνσεις που το διέπουν.

Το πρόγραμμα του ThessDW 2023 θα περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις όπως διαγωνισμούς και εκθέσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις, θεματικές ξεναγήσεις και διαδρομές, εργαστήρια και Β2Β συναντήσεις, απονομή βραβείων και επιφυλάσσει απρόσμενες εμπειρίες στους επισκέπτες του. Ο βασικός κορμός του προγράμματος θα φιλοξενηθεί σε εγκαταστάσεις και υποδομές στην Προβλήτα Α στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ κομβικά σημεία του αστικού ιστού (Αγορά Μοδιάνο, Ολύμπιον, Κέντρο Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης κτλ.) θα υποδεχθούν δράσεις-δορυφόρους της διοργάνωσης.

Τέσσερις θεματικές ενότητες

Τέσσερις θεματικές ενότητες παρουσιάζονται στο ThessDW2023, όπου η γαστρονομία συναντά το design, αναδεικνύοντας ευρηματικές συμπράξεις δύο δημιουργικών πεδίων. Οι τέσσερις θεματικές ενότητες όπου θα αναδειχθούν νέες ιδέες και συνεργασίες είναι:

  • Σχεδιάζοντας το εστιατόριο του μέλλοντος
  • Έξυπνα και καινοτόμα Food Concepts
  • Επιστροφή στις ρίζες
  • Θεσσαλονίκη Δημιουργική Πόλη Γαστρονομίας.

Το όραμα του ThessDW να λειτουργεί ως μια πολυεπίπεδη και συμμετοχική πλατφόρμα διασύνδεσης της δημιουργικότητας με την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο μέσα από συμπράξεις υλοποιείται βήμα-βήμα και βρίσκει συνεχώς νέους συνομιλητές από εκπροσώπους της δημιουργικής βιομηχανίας.

Η ίδρυση του πρώτου Innovative Design Clusterτο 2020, η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των Δημιουργικών Πόλεων της Unesco στο πεδίο της Γαστρονομίας τον Δεκέμβριο του 2021 και η πρόσφατη είσοδος του Thessaloniki Design Week στο παγκόσμιο δίκτυο των World Design Weeks, που απαριθμεί περισσότερες από 40 ανάλογες διοργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο είναι τα αποτελέσματα της συστηματικής εφαρμογής μιας στρατηγικής που βάζει τις δημιουργικές κοινότητες της πόλης στο επίκεντρο ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης.

Σχεδιάζοντας το εστιατόριο του μέλλοντος

Αποτελεί μια από τις τέσσερις συνολικά θεματικές ενότητες του ThessDW2023, η οποία θα διεξαχθεί στην Αποθήκη Δ – Λιμάνι Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Ιουνίου, ώρες 17.30 – 20.30.

Με γνώμονα τη φετινή θεματική του Thessaloniki Design Week, το κεντρικό συνέδριό του θα καλύψει ζητήματα που διέπουν την καινοτομία και τα ηθικά διλλήματα στο σχεδιασμό ενός εστιατορίου.

Καλεσμένοι ομιλητές θα είναι ο Luca Mattioli -ο Executive Chef του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο το 2019, του 3άστερου «Mirazur» στη Menton της Κυανής Ακτής- ο οποίος ήταν επικεφαλής της προσπάθειας για το πρώτο στον κόσμο 100% plastic free εστιατόριο. Επίσης ο Dan Barber ο σεφ του «Blue Hill at Stone Barns» (αστέρι Michelin και μέσα στα World’s 50 Best Restaurants) ο οποίος έχει ένα υποδειγματικό farm – to – table εστιατόριο λίγο έξω από τη Νέα Υόρκ και είναι πρωτοπόρος στη μείωση του food waste (Διαδικτυακή σύνδεση).

Οι Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος, οι βραβευμένοι με 2 αστέρια Michelin chefs του Delta Restaurant του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, είναι από τους πρωτοπόρους της farm – to – table και της no food waste γαστρονομικής νοοτροπίας στην Ελλάδα.

Ο Ignacio De Juan Creix/Plat Institute, ο επικεφαλής του RnD και συνιδρυτής του μοναδικού Plat Institute of Augmented Gastronomy στη Βαρκελώνη που συνεργάζεται μεταξύ άλλων με πρωτοποριακά κορυφαία εστιατόρια θα παρουσιάσει πρωτοπόρα concept για το χώρο της γαστρονομίας.

Ο Θάνος Ζακόπουλος ιδρυτής του Art & Design Studio CTRZAK με έδρα το Μιλάνο, θα παρουσιάσει το concept της δημιουργίας του sui generis, βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο εστιατορίου – δενδρόσπιτου «Treehouse», στο Ekies All Senses Resort στη Βουρβουρού στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Τέλος, ο Στέλιος Κόης ο διάσημος αρχιτέκτονας θα παρουσιάσει τις εξαιρετικές ιδέες που κρύβονται πίσω από τον σχεδιασμό του μοναδικού «Delta Restaurant»με 2 αστέρια Michelin στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα.

Να σημειωθεί ότι το Thessaloniki Design Week αποτελεί μία πρωτοβουλία της Πολιτιστικής ΑμΚΕ Philartia, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οργανισμούς και ομάδες. Δείτε το πρόγραμμα του Thessaloniki Design Week 2023 εδώ.

*Φωτογραφία από προηγούμενο Thessaloniki Design Week

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Webinar στις 31 Μαΐου για τις παγκόσμιες προκλήσεις και προοπτικές στον κλάδο του τουρισμού

ΔΕΘ: Παζάρι συλλεκτών με ιστορικά κειμήλια

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top