Thessaloniki Design Week: Το design «παντρεύεται» με τη γαστρονομία (ΦΩΤΟ)

Thessaloniki Design Week: Το design «παντρεύεται» με τη γαστρονομία (ΦΩΤΟ)

Η Θεσσαλονίκη αποκτάει μια «ομπρέλα» εκδηλώσεων όπου το design «παντρεύεται» με τη γαστρονομία και η γαστρονομία με το design και η 3η διοργάνωση του Thessaloniki Design Week έχει ως στόχο να γίνει θεσμός για τη Θεσσαλονίκη. «Η δημιουργική βιομηχανία συνδυάζει τη γαστρονομία» δήλωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Έξι μέρες στη Θεσσαλονίκη με επίκεντρο το design και τη γαστρονομία, από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου –όπως έχει ήδη γράψει το GRTimes.gr, με διαγωνισμούς και εκθέσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις, διεθνές συνέδριο με επίκεντρο τη γαστρονομία, θεματικές ξεναγήσεις και διαδρομές, εργαστήρια και Β2Β συναντήσεις, απονομή βραβείων κτλ- έχουν στόχο να καταστήσουν τη διοργάνωση Thessaloniki Design Week θεσμό για την πόλη.

«Η 3η διοργάνωση του Thessaloniki Design Week είναι αφιερωμένη στο design και τη γαστρονομία με αφορμή την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο αντίστοιχο δίκτυο δημιουργικών πόλεων της Unesco» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας προσθέτοντας πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η δημιουργική βιομηχανία συνδυάζεται με τη γαστρονομία, στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την προβολή της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης.


«Σήμερα είναι μια χαρούμενη μέρα, όπου μέσα από το Thessaloniki Design Week ενώνονται η γαστρονομία και το design. Γιατί η γαστρονομία από μόνη της είναι design» ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το απόγευμα της Τρίτης για τις εκδηλώσεις της 3ης διοργάνωσης του Thessaloniki Design Week (ThessDW).

Όπως η ίδια επισήμανε, με αφορμή την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των Δημιουργικών Πόλεων της Unesco στο πεδίο της Γαστρονομίας το 2021, μέσα από τις πολλαπλές δράσεις του TDW2023 θα αναδειχθεί και η αθέατη πλευρά της γαστρονομίας, ενώ παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία ώστε να γεννηθούν νέα πράγματα.

Η κα. Καραγιάννη δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι μπορεί η Θεσσαλονίκη να μπήκε στο Δίκτυο των Δημιουργικών Πόλεων της Unesco στο πεδίο της Γαστρονομίας, «ο επόμενος φάκελος, όμως, που θα καταθέσουμε θα είναι στον τομέα του Design».

Η πόλη να αποκτήσει μια «ομπρέλα» εκδηλώσεων

Ύστερα από δύο επιτυχημένες διοργανώσεις, το 2019 και το 2021, φέτος το Thessaloniki Design Week (ThessDW), το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα Design Week της Ελλάδας, έχει στόχο να καθιερωθεί ως θεσμός για τη Θεσσαλονίκη και να «αποκτήσει η πόλη μια “ομπρέλα” εκδηλώσεων για όλη τη δημιουργική βιομηχανία της» υπογράμμισε ο Γιώτης Ιωαννίδης της Πολιτιστικής ΑμΚΕ Philartia, η οποία σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οργανισμούς και ομάδες έχουν αναλάβει τη διοργάνωση του Thessaloniki Design Week (ThessDW).

Όπως ο ίδιος εξήγησε, με αφορμή την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των Δημιουργικών Πόλεων της Unesco στο πεδίο της Γαστρονομίας, «γεννήθηκε το “πάντρεμα” του design με τη γαστρονομία». Και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε ότι η διοργάνωση και οι εκδηλώσεις θα έχουν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα για την πόλη της Θεσσαλονίκης».

Το 60% του τζίρου των επιχειρήσεων προέρχεται από τη γαστρονομία

Πολλές και ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις θα περιλαμβάνει το 3ο Thessaloniki Design Week, ενώ ο βασικός κορμός του θα φιλοξενηθεί σε εγκαταστάσεις και υποδομές στην Προβλήτα Α, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, κομβικά σημεία του αστικού ιστού (Αγορά Μοδιάνο, Ολύμπιον, Κέντρο Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης κτλ.) θα υποδεχθούν δράσεις-δορυφόρους της διοργάνωσης.

«Το 3ο Thessaloniki Design Week βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

α. την πόλη της Θεσσαλονίκης ως δημιουργική πόλη γαστρονομίας

β. την καινοτομία με νέα σειρά προϊόντων, με έξυπνα και Food Concepts

γ. την επιστροφή στην παράδοση και στις ρίζες και

δ. το μέλλον του εστιατορίου» δήλωσε ο Πάνος Ρεμούνδος project manager του Thessaloniki Design Week.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το design συνδυάζεται άρρηκτα με τη γαστρονομία, «θα είναι ένα νέο αφήγημα στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργικότητα της» προσθέτοντας πως μέσα από έρευνες, το 60% του τζίρου των επιχειρήσεων προέρχεται από τον χώρο της γαστρονομίας.

Ο κ. Ρεμούνδος αναφέρθηκε στις δράσεις που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του 3ου TDW, ενώ στάθηκε στο διήμερο διεθνές συνέδριο που θα εστιάσει στο μέλλον και το design στο εστιατόριο, και το οποίο θα πραγματοποιηθεί 8 και 9 Ιουνίου, στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Επισημάνθηκε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συμμετέχουν περιοχές οι οποίες είναι και αυτές ενταγμένες στο Δίκτυο των Δημιουργικών Πόλεων της Unesco στο πεδίο της Γαστρονομίας όπως η Πάρμα στην Ιταλία, το Μπέργκεν στη Νορβηγία κτλ.

«Θα είναι μια καλή ευκαιρία να μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες» υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη.

Δείτε το πρόγραμμα του 3ου TDW εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Για πρώτη φορά υποδέχεται ταυτόχρονα 2 κρουαζιερόπλοια σε 2 επιβατικούς σταθμούς!

AEGEAN: Εντυπωσιακές πληρότητες στην πρώτη πτήση Βαρκελώνη – Θεσσαλονίκη

Συνοριοφύλακες στον Έβρο: Δούλευαν ακόμη και στις άδειες τους για να μην αφήσουν ακάλυπτο το κύκλωμα διακινητών (VIDEO)

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top