Θεσσαλονίκη – Detrop Boutique: Ο Ζωζεφίνος, το Σαν Μιχάλη και το «Ρεμπέτικο»

Θεσσαλονίκη – Detrop Boutique: Ο Ζωζεφίνος, το Σαν Μιχάλη και το «Ρεμπέτικο»

Τρίτης γενιάς τυροκόμος, ο Στέφανος Βακόνδιος ή αλλιώς ο «Ζωζεφίνος», παράγει μαζί με τον αδελφό του, το παραδοσιακό ελληνικό τυρί Σαν Μιχάλη. Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ήδη από το 1996, το Σαν Μιχάλη παράγεται στην αρχοντική Σύρο, πρωτεύουσα των Κυκλάδων. «Το Σαν Μιχάλη έχει και μια αψάδα, είναι πικάντικο’ αλλά και το ‘ρεμπέτικο’ λόγω Μάρκου Βαμβακάρη, είναι ένα τυρί που ωριμάζει μέσα στην οινολάσπη» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Στέφανος Βακόνδιος που δίνει για τέταρτη χρονιά το ‘παρών’ στην Detrop Boutique.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η Σύρος, στην καρδιά του Αιγαίου, πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με την κοσμοπολίτικη αύρα της και την αρχοντική της πινελιά, με έδρα την Ερμούπολη, αναδεικνύει την αίγλη μια άλλης εποχής. Η ιστορία της ξεδιπλώνεται ανάμεσα στα σοκάκια της, την προκυμαία της, την εντυπωσιακή της πλατείας Μιαούλη με το επιβλητικό δημαρχιακό μέγαρο, αλλά και με τους παραδοσιακούς της οικισμούς που συνδυάζουν τη μεσαιωνική με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, τα παρθένα τοπία της, τα βότανα, τα τοπικά της προϊόντα.

Σαν το Σαν Μιχάλη, ένα από τα πολλά προϊόντα για τα οποία φημίζεται το νησί το παραδοσιακό τυρί, αναγνωρισμένο ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ήδη από το 1996, το οποίο παράγεται στο νησί. Η ονομασία του τυριού προέρχεται από ένα βουνό στο βόρειο τμήμα, στην Απάνω Μεριά της Σύρου, εκεί όπου βρίσκεται και το ομώνυμο χωριό και στις μέρες μας λειτουργεί μια παραδοσιακή ταβερνούλα.

Συναντήσαμε τον Στέφανο Βακόνδιο, τυροκόμο, τρίτης γενιάς, έναν από τους δυο τυροκόμους που δραστηριοποιούνται στο νησί, στο πλαίσιο της Detrop Boutique – Artozyma που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo.

«Είμαι από 6 χρονών κτηνοτρόφος, είμαστε τρίτη γενιά, ξεκίνησε από τον παππού μας, οικογενειακή επιχείρηση, μαζί με τον αδελφό μου τον Κώστα, εκείνος στη φάρμα και εγώ  στο τυροκομείο» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Στέφανος Βακόνδιος, εξηγώντας πως το όνομα «Ζωζεφίνος» προέρχεται από τον πατέρα τους, τον Ιωσήφ, «όπου στα γαλλικά είναι Ζωζέφ, εξ’ ου και το Ζωζεφίνος» λέει χαρακτηριστικά οι οποίοι διατηρούν ιδιόκτητη μονάδα και παράγουν τα προϊόντα τους από τις 200 περίπου αγελάδες τους, οι οποίες εκτρέφονται στο νησί, ανάμεσα στον Γαλισσά και το Φοίνικα.

Η ναυαρχίδα Σαν Μιχάλη

Το τυροκομείο «Ζωζεφίνος» λειτουργεί από το 2013 και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο Μάννα, μόλις λίγα λεπτά από την Ερμούπολη. «Η ναυαρχίδα του τυροκομείου μας είναι το Σαν Μιχάλη, το οποίο παρασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι εκτός από το ότι είναι από 100% αγελαδινό γάλα, έχει και μια αψάδα, είναι πικάντικο, δεν είναι ένα επιτραπέζιο τυρί, είναι για μεζεδάκι, να καθίσεις να πιείς ένα τσίπουρο, ένα κρασάκι» εξηγεί στο GRTimes.gr ο κ. Βακόνδιος.

Όπως ο ίδιος προσθέτει στο τυροκομείο τους, εκτός από το Σαν Μιχάλη, παράγουν άλλους 20 κωδικούς όπως γραβιέρες με τρία γάλατα – το λεγόμενο τρίπτυχο-, κατσικίσια γραβιέρα, γραβιέρα με φραγκόσυκο, με θυμάρι, με μπούκοβο, με τέσσερα πιπέρια, με λιαστή ντομάτα, την σκορδάτη κτλ.

Το ‘Ρεμπέτικο’

Όταν παράγεις τυρί στην πατρίδα του ‘πατριάρχη’ του ρεμπέτικου τραγουδιού, που δεν είναι άλλος από τον Μάρκο Βαμβακάρη, δεν μπορεί, κάποια στιγμή να μην εμπνευστείς.

«Τελευταίο μας προϊόν είναι το ‘ρεμπέτικο’, ξέρετε, λόγω Μάρκου Βαμβακάρη, από εκεί μας σύνδεσε το όνομα, και επειδή έχει σχέση και με το κρασί, το συγκεκριμένο τυρί ωριμάζει μέσα στην οινολάσπη» λέει ο παραγωγός προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο τυρί προέρχεται από 100% αιγοπρόβειο γάλα.

Παραγωγή και εξαγωγές

Σ’ ότι αφορά την παραγωγή του τυροκομείου, «δυο τόνους ημερησίως επεξεργαζόμαστε γάλα’ είναι μικρή παραγωγή» δηλώνει ο Στέφανος Βακόνδιος, ενώ σχετικά με την εξαγωγική τους δραστηριότητα κυμαίνεται μόλις στο 5%, σε Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία καθώς και σε κάποια delicatessen σε Αγγλία και Ζυρίχη της Ελβετίας.

Στην Ελλάδα τα προϊόντα του τυροκομείου τους θα τα βρει ο καταναλωτής σε delicatessen μαγαζιά, σε κρεοπωλεία ενώ στη Θεσσαλονίκη κάποιοι κωδικοί πουλιούνται σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της Detrop Boutique – Artozyma, ο «Ζωζεφίνος» βρίσκεται στο Περίπτερο 12 της ΔΕΘ και όπως δηλώνει στο GRTimes.gr είναι η τέταρτη φορά που συμμετέχει στη συγκεκριμένη έκθεση.

«Μετά την πανδημία είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε έκθεση, να φανταστείτε ούτε σε αντίστοιχες εκθέσεις της Αθήνας δεν πήγα’ εδώ μου αρέσει, έχω κάνει και πελάτες, από αυτά τα χρόνια της συμμετοχής μου» προσθέτει.

Ερωτηθείς ο κ. Βακόνδιος για το εάν θα υπάρξει τέταρτη γενιά «Ζωζεφίνος» απαντάει «η κόρη έχει σπουδάσει τεχνολόγος γεωπόνος, τελείωσε στη Θεσσαλονίκη στη σχολή στη Σίνδο, ο γιός είναι μικρός ακόμη, 13 ετών, θα δούμε. Ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν».

Το Σαν Μιχάλη

Το τυρί Σαν Μιχάλη είναι ένα προϊόν από το ομώνυμο χωριό Άη Μιχάλης της Σύρου και κατέχει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1996. Αποτελεί ένα από τα ακριβότερα τυριά της εγχώριας παραγωγής και ξεχωρίζει για τη μοναδική πικάντικη γεύση του. Πρόκειται για ένα σκληρό, κίτρινο τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα που θυμίζει την ιταλική παρμεζάνα με ελαφριά αρώματα φουντουκιού και ξηρών καρπών.

Έχει κυλινδρικό σχήμα και σκληρή υφή, μέγιστη υγρασία 40% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 36%. Η γεύση του είναι αλμυρή και πικάντικη. Τρώγεται αυτούσιο με ψωμί ή φρούτα, ενώ χρησιμοποιείται και σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Το τυρί τυροκομήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του ’70 από την συνεταιριστική τυροκομική μονάδα ΒΙΟΣΥΡ. Συνολικά, παράγονται 46 τόνοι τυριού ετησίως.

Σημειώνουμε ότι το Σαν Μιχάλη συμπεριλαμβάνεται ως ένα από τα ελληνικά προϊόντα που σερβίρονται στο πλαίσιο της γευστικής εκπαίδευσης Greek Bites που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Detrop Boutique στο Περίπτερο 13, από την Chef Stories.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δήμαρχος Πύργου Ηλείας: Είμαστε η Καλιφόρνια της Ελλάδας

Αrtozyma και Detrop Boutique ξανανοίγουν τον εκθεσιακό κύκλο

Τουρισμός για ΑμεΑ: Δύσκολη η προσβασιμότητα σε τουριστικές επιχειρήσεις – Απαιτείται χαμόγελο και εκπαίδευση

Επιστρέφει το Τhessaloniki Wine Show

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top