Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για “εξαφάνιση” ολιγομελών τμημάτων σε σχολεία (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για “εξαφάνιση” ολιγομελών τμημάτων σε σχολεία (VIDEO)

Διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι εκπαιδευτικοί και γονείς, έπειτα από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η καθυστέρηση έγκρισης για τα ολιγομελή Τμήματα σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Γυμνάσια και Ειδικά Σχολεία.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Όπως ανέφεραν, σε πολλά σχολεία της Θεσσαλονίκης δεν έχουν εγκριθεί δεκάδες ολιγομελή Τμήματα, πολλά από τα οποία μάλιστα είναι σε απομακρυσμένες περιοχές και άρα η μη έγκρισή τους θα σημάνει για δεκάδες μαθητές αλλαγή Ομάδας Προσανατολισμού, τομέα και ειδικότητας. Μάλιστα, ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτηρίζουν και το θέμα της μετακίνησής τους σε γειτονικά σχολεία που προτείνεται ως λύση τονίζοντας ότι δημιουργούνται θέματα καθημερινής μεταφοράς αλλά και επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Γονείς και εκπαιδευτικοί οι οποίοι μίλησαν με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Θωμά Μπαχαράκη, επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι είναι απαράδεκτο να μη γνωρίζουν που θα συνεχίσουν τα μαθήματα τους τα παιδιά, μόλις λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής μεριάς ενώ του μετέφεραν τα αιτήματά τους.

Ανάμεσα σε αυτά, είναι να εγκριθούν όλα τα τμήματα των Ομάδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ και των Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, να δεσμευθεί το Υπουργείο και η διοίκηση ότι δε θα αποδυναμωθεί κανένα σχολείο και ότι δεν θα υπάρχουν περισσότερα από 15 παιδιά ανά τμήμα, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας.

“Φτάσαμε στις 7 Σεπτέμβρη, λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, και μαθητές δεν ξέρουν ακόμα αν εγκριθούν τα ολιγομελή τμήματα στις κατευθύνσεις στο Λύκειο”, ανέφερε στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, ο οποίος χαρακτήρισε “απαράδεκτο ότι οδηγούμε μαθητές στο να αλλάξουν κατεύθυνση, να αλλάξουν τις επιθυμίες τους”.

Ο ίδιος, σημείωσε ότι στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας, ζήτησαν από τον Περιφερειακό Διευθυντή να μεταφέρει στο Υπουργείο αλλά και να κάνει θετική εισήγηση, έτσι ώστε να εγκριθούν για άλλη μια χρονιά τα ολιγομελή και ταυτόχρονο να αλλάξει “ο απαράδεκτος νόμος που οδηγεί στο κλείσιμο σχολείων που έχει ανάγκη η Περιφέρεια και αναγκάζει μαθητές να μεταφέρονται σε άλλα σχολεία σε μακρινές αποστάσεις”.

“Αυτή τη στιγμή, συντελείται ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων, κόβοντας” ολιγομελή” τμήματα στα ΕΠΑΛ, στη δευτέρα και τρίτη λυκείου, αφανίζοντας και εξαφανίζοντας ολόκληρες τάξεις”, ανέφερε η πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Τραγάκη, σημειώνοντας ότι η τακτική του υπουργείου δεν επιτρέπει τα παιδιά να συνεχίσουν την μόρφωση τους στα σχολεία που την άρχισαν.

Όπως κατήγγειλε η κα. Τραγάκη, μέσα σε συνθήκες πανδημίας που το ζητούμενο είναι στις σχολικές αίθουσες να υπάρχουν λιγότερα παιδιά, κλείνουν ολιγομελή τμήματα, που στην ουσία δεν είναι ολιγομελή, απαιτώντας από το υπουργείο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

«Σε πολλές περιπτώσεις είχαμε το πρωτοφανές να μην εγκρίνουν σε σχολεία τα τμήματα όλων των προσανατολισμών και να εξαφανίζονται ολόκληρες τάξεις! Οι μαθητές αυτών των σχολείων θα βγουν την τελευταία στιγμή προς αναζήτηση σχολικής στέγης!

Έτσι συνέβη με το 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου ( Καλοχώρι) που δεν εγκρίθηκε κανένα τμήμα προσανατολισμού στη Γ΄ τάξη και στη Β΄ το τμήμα των Ανθρωπιστικών σπουδών με 8 άτομα. Καταργεί δηλαδή το Υπουργείο τη Γ΄ τάξη και στη Β΄ θα μείνουν 15 μαθητές.

Αυτό σημαίνει πως 25 μαθητές θα βγουν προς αναζήτηση σχολικής στέγης λίγο πριν το πρώτο κουδούνι. Να σημειώσουμε ότι το κοντινότερο σχολείο του Δήμου δεν μπορεί να τους δεχτεί, γιατί έχει και το ίδιο πρόβλημα χώρων, αλλά δεν υπάρχει ούτε απ’ ευθείας συγκοινωνιακή σύνδεση.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και με την μη έγκριση των τμημάτων του 2ου ΓΕΛ Χαλκηδόνας (Άδενδρο). Δεν εγκρίθηκε κανένα τμήμα Προσανατολισμού στη Β΄ τάξη, ενώ στη Γ΄ τάξη εγκρίθηκε μόνο το Οικονομίας – Πληροφορικής με 8 μαθητές. Δηλαδή το σχολείο δε θα έχει Β΄ τάξη και θα έχει μόνο 8 μαθητές στη Γ΄ που λογικά θα χρειάζεται και έγκριση ως τμήμα Γενικής παιδείας, εφόσον το κατέστησαν ολιγομελές! Και εδώ 28 μαθητές θα βγουν προς αναζήτηση σχολικής στέγης λίγο πριν αρχίσουν τα μαθήματα. Να σημειωθεί ότι το σχολείο αυτό βρίσκεται στα όρια του νομού με πολύ δύσκολη συγκοινωνία.

17ο ημερήσιο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: Δεν εγκρίθηκε κανένα τμήμα προσανατολισμού στη Γ΄ τάξη, έτσι 23 μαθητές στην πιο κρίσιμη περίοδο της σχολικής τους ζωής θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον.

Από το 2ο ημερήσιο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης δεν εγκρίθηκαν δύο τμήματα προσανατολισμού Θετικών σπουδών και Υγείας με 7 μαθητές το καθένα. Εδώ να σημειώσουμε πως οι μαθητές, τα μαθήματα Φυσικής , Χημείας και Μαθηματικών, θα τα παρακολουθούν με συνδιδασκαλία (14 Φυσική και Χημεία, 23 Μαθηματικά και μόνο στη Βιολογία θα είναι 7 μαθητές).

11ο Ημερήσιο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: δεν εγκρίθηκε στη Γ΄ τάξη το τμήμα Οικονομίας- Πληροφορικής με 8 μαθητές.

1ο ΓΕΛ Κουφαλίων: δεν εγκρίθηκε τμήμα προσανατολισμού στη Γ΄ τάξη με 7 μαθητές. Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται επίσης στα όρια του νομού και έχει δύσκολη συγκοινωνία.

1ο ΓΕΛ Αγ. Αθανασίου: δεν εγκρίθηκε τμήμα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών σπουδών στη Β΄ τάξη με 5 μαθητές χωρίς να έχουν γραφτεί όλοι οι μαθητές.

Μετά από τα ΓΕΛ, τη σκυτάλη πήραν τα ΕΠΑΛ όπου ο οδοστρωτήρας που λέγεται «περικοπές» δε χτύπησε μόνο τα «ολιγομελή» αλλά και αυτά που είχαν πολλές εγγραφές.

Έτσι στο 14ο Εσπερινό ΕΠΑΛ στο τμήμα της Γ΄ τάξης Σχεδιασμού – Διακόσμησης του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, μοναδικό σε Εσπερινό ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα, τον Ιούλιο γράφτηκαν 31 μαθητές. Επειδή όμως το σχολείο δήλωσε μόνο ένα τμήμα, το σύστημα δέχτηκε μόνο 22 από αυτούς. Οι μαθητές, που έμειναν εκτός, δεν το γνωρίζουν και στις 13 Σεπτέμβρη θα έρθουν στο σχολείο!

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ΕΠΑΛ δεν μπορούν να γνωρίζουν τις εγγραφές τους εκ των προτέρων. Κι ενώ υπάρχει η δυνατότητα για τη δημιουργία ενός τμήματος ολιγομελούς με 12 μαθητές (το σχολείο έχει επάρκεια σε καθηγητές και χώρους) αυτό δεν του επιτρέπεται.

Δηλαδή, οι μαθητές του Εσπερινού, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ενήλικες, εργαζόμενοι και κάποιοι συντηρούν τις οικογένειές τους, θα είναι αναγκασμένοι να εγγραφούν σε ιδιωτικό σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν την ειδικότητα που επιθυμούν;;;

Στο 7ο ημερήσιο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης: δεν εγκρίθηκε ολιγομελές τμήμα της Γ΄ τάξης Σχεδιασμού και Διακόσμησης του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, με 7 μαθητές (συν 1 μαθήτρια που δεν πρόλαβε να γραφτεί , μοναδικό επίσης σε όλη τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι, αν το τμήμα είχε εγκριθεί, οι εγγραφές θα ήταν περισσότερες, επειδή μετά τις πανελλήνιες πολλοί μαθητές δείχνουν ενδιαφέρον να σπουδάσουν σε αυτό. Επίσης, δεν εγκρίθηκε το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας με 6 μαθητές, που και αυτό είναι μοναδικό στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στο 8ο ημερήσιο ΕΠΑΛ δεν εγκρίθηκε το τμήμα της Ειδικότητας Βοηθός Φαρμακείου με 3 άτομα.

Στο 15ο ημερήσιο ΕΠΑΛ δεν εγκρίθηκε το τμήμα της Γ΄ τάξης ειδικότητας Μηχανολογικών Κατασκευών του τομέα Μηχανολογίας με 3 άτομα.

Στο ΕΠΑΛ Χαλάστρας δεν εγκρίθηκε το τμήμα Αισθητικής της Γ΄ τάξης του τομέα Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας με 7 μαθητές, ενώ εκδηλώθηκε η επιθυμία να γραφτούν και άλλοι 3. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο τμήμα υπάρχει στα ΕΠΑΛ Κουφαλίων και Εύοσμου ( τα κοντινότερα) όπου για να φτάσει κάποιος από τη Χαλάστρα, με διάφορες μετεπιβιβάσεις, χρειάζεται από 2,5 έως 3 ώρες.

Σε μια αγροτική περιοχή όπως η Χαλάστρα δεν εγκρίθηκε ο τομέας Γεωπονίας με 4 μαθητές ενώ έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να γραφτούν και άλλοι 3. Η ειδικότητα Φυτικής Παραγωγής, που έχει το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ και που επιθυμούν οι μαθητές, λειτουργεί στα ΕΠΑΛ Εύοσμου, Σταυρούπολης και Λαγκαδά όπου οι μαθητές θέλουν 3 συγκοινωνίες για να φτάσουν.

Τέλος, στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων δεν εγκρίθηκε το τμήμα του τομέα Ηλεκτρολογίας στη Β΄ τάξη με 3 μαθητές».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ