Θεσσαλονίκη: Είδος προς… εξαφάνιση, οι πνευμονολογικές κλινικές

Θεσσαλονίκη: Είδος προς… εξαφάνιση, οι πνευμονολογικές κλινικές

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Χωρίς πνευμονολογικές κλινικές παραμένουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τις συγκεκριμένες ανάγκες των ασθενών να καλύπτονται από εφημερίες, μόνο από το νοσοκομείο Παπανικολάου και αυτό, ελάχιστες μέρες τον μήνα.

Με δεδομένες τις ελλείψεις πνευμονολόγων και αντίστοιχων κλινικών και σε άλλες περιοχές, όπως επισημαίνουν και γιατροί στο GRTimes.gr, το Παπανικολάου καλείται να καλύψει σχεδόν τη μισή Κεντρική Μακεδονία.

Οι αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω του κορωνοϊού και συγκεκριμένα τα προβλήματα που σχετίζονται πχ με αναπνευστικές δυσλειτουργίες, αναπνευστήρες κτλ, καλύπτονται σχεδόν πάντα από παθολόγους-λοιμωξιολόγους και όχι από πνευμονολόγους, που όπως αναφέρει στο GRTimes.gr, o πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Σπύρος Ζακυνθινός, θα μπορούσαν να προσφέρουν εξειδικευμένη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Για να διαπιστώσει κανείς τι γίνεται με τις πνευμονολογικές κλινικές, αρκεί να δει τον πίνακα εφημεριών του υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Από 1/1/2020, στον πίνακα εμφανίζεται μόνο το νοσοκομείο Παπανικολάου για τέτοια περιστατικά και ειδικότερα ανά μήνα:

Ιανουάριος 8 εφημερίες, Φεβρουάριος 6, Μάρτιος καμία εφημερία, Απρίλιος καμία, Μάιος 4, Ιούνιος 4, Ιούλιος 7, Αύγουστος 6, Σεπτέμβριος 4 και Οκτώβριος 3.

Το κενό που υπάρχει στις πνευμονολογικές κλινικές της Θεσσαλονίκης άλλωστε, έθιξε σήμερα και ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), πνευμονολόγος Ηρακλής Τιτόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον Real Fm 107,1 και στη Μαρία Σαμολαδά, ανέφερε χαρακτηριστικά πως στον δήμο Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει καμία τέτοια κλινική, ενώ τα μεγάλα νοσοκομεία όταν εφημέρευαν για αντίστοιχα περιστατικά, δεν είχαν πνευμονολόγο (Δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ).

4η ΥΠΕ: Προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης, δήλωσε στο GRTimes.gr πως ως ειδικότητα, τα πνευμονολογικά περιστατικά διαχειρίζονται μέσα στις παθολογικές κλινικές, χωρίς προβλήματα.

Ανέφερε μεταξύ άλλων πως στο ΑΧΕΠΑ ή το Ιπποκράτειο που διαχειρίζονται περιστατικά Covid εδώ και μήνες, η ΥΠΕ έστειλε πνευμονολόγους από τα Κέντρα Υγείας, ωστόσο αυτοί δεν χρειάστηκαν.

Συμφώνησε πως ένα μεγάλο, σύγχρονο νοσοκομείο, δεν μπορεί να μην έχει τη συγκεκριμένη ειδικότητα, κάτω από την παθολογία έστω, σαν τμήμα της παθολογίας, επισημαίνοντας πως το Ιπποκράτειο νοσοκομείο εξετάζει τη δημιουργία κλινικής ή τμήματος πνευμονολογίας και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες με τον κορωνοϊό και εξασφαλιστούν οι σχετικοί χώροι, αυτό μπορεί να γίνει.

Προς το παρόν είπε, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δόθηκε μεγάλη προτεραιότητα στη δημιουργία νέων ΜΕΘ, καθώς είχε 860 κλίνες και μόνο 8 ΜΕΘ και με την υλοποίηση του σχεδιασμού για 30 νέες ΜΕΘ και 8 ΜΑΘ (μονάδες αυξημένης φροντίδας) έπρεπε να εξασφαλιστούν επιπλέον χώροι.

Ο κ. Τσαλικάκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για δημιουργία τμήματος ή πνευμονολογικής κλινικής και στο ΑΧΕΠΑ, μετά το 2024 όμως, όταν μετεγκατασταθεί η παιδιατρική κλινική στο Παιδιατρικό Νοσοκομείου στο Φίλυρο, θα δούμε τι θα κάνουμε με τους χώρους που θα απελευθερωθούν.

ΕΝΙΘ: Μέχρι και… δερματολόγοι σε κλινική covid

Όπως ανέφερε στο GRTimes.gr o Χρήστος Καραχρήστος, ειδικευόμενος πνευμονολόγος και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) τα προβλήματα και οι ελλείψεις είναι χρόνια και πως ήδη πριν την πανδημία, τα κενά στο νοσοκομείο Παπανικολάου έφταναν στο 50% και των ειδικευόμενων και των ειδικών. Δηλαδή, οι μισές οργανικές θέσεις ήταν ήδη κενές. Το δε νοσοκομείο, το μοναδικό που εφημερεύει για πνευμονολογικά περιστατικά, είχε δύο πνευμονολογικές κλινικές, αλλά η μία δόθηκε για τις ανάγκες αντιμετώπισης του Covid. Για τις ίδιες ανάγκες χρησιμοποιείται και η μια κλινική που είχε το Παπαγεωργίου.

“Σε αυτό το διάστημα ήρθαν κάποιοι επικουρικοί, αλλά έφυγαν και κάποιοι ειδικευόμενοι και η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ουσιαστικά” τόνισε, με αποτέλεσμα ακόμη και πριν τον κορωνοϊό, οι ανάγκες των πνευμονολογικών ασθενών της Θεσσαλονίκης να μην καλύπτονταν όπως έπρεπε.

Λόγω και του ότι δεν υπήρχαν πνευμονολογικές κλινικές σε πολλές περιοχές, το νοσοκομείο Παπανικολάου έπρεπε να καλύπτει και τις ανάγκες νοσοκομείων όπως της Κατερίνης, Έδεσσας, Πέλλας, Κιλκίς, που δεν έχουν ούτε πνευμονολόγο και αυτό πρακτικά σημαίνει πως σήμερα το συγκεκριμένο νοσοκομείο εφημερεύει για σχεδόν τη μισή Κεντρική Μακεδονία, τέσσερις μέρες τον μήνα.

Ο γραμματέας της ΕΝΙΘ συμφωνεί ότι πρόκειται για μια παθολογική ειδικότητα και πως οι παθολόγοι γενικά μπορούν να εξυπηρετούν, αλλά όπως υπογραμμίζει αυτή είναι μια παρωχημένη αντίληψη: “Μιλάμε για το 2020 που δεν θα έπρεπε να γυρνάμε προς τα πίσω, αλλά να πηγαίνουμε προς τα μπροστά και οι εξειδικεύσεις που υπάρχουν της παθολογικής ειδικότητας θα πρέπει να ενδυναμώνονται και όχι να απογυμνώνονται”. Προσθέτει πως υπάρχει ανάγκη να εφημερεύει πνευμονολόγος για να μπορεί να συμβάλλει και να δίνει μια έξτρα εξειδικευμένη συμβουλή και για τις διασωληνώσεις πχ και για την αναπνευστική ανεπάρκεια ασθενών.

Ο κ. Καραχρήστος υποστηρίζει πως πρέπει να γίνουν πνευμονολογικές κλινικές στα μεγάλα νοσοκομεία, να γίνουν άμεσες μαζικές προσλήψεις ειδικών πνευμονολόγων που θα μπορούν να αυξήσουν και ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

“Το να κλείνεις κλινικές για να ενισχύσεις την αντιμετώπιση των ασθενών με Covid δεν μπορεί να συνεχίζεται. Και στο Παπανικολάου και στο Παπαγεωργίου που έχω γνώση, εφημερεύουν ως ειδικευόμενοι, γιατροί άλλων ειδικοτήτων που δεν έχουν καμία σχέση με αναπνευστικά προβλήματα. Στο δε Παπαγεωργίου στην κλινική Covid πήγαν 3 ειδικευόμενους δερματολόγους και για τις εφημερίες και για την αντιμετώπιση των περιστατικών στην κλινική. Και εννοείται πως όταν η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, όλοι οι γιατροί θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε.

Σ.Ζακυνθινός: Η ιατρική είναι μια, αλλά τις εξειδικευμένες γνώσεις δεν τις έχουν όλοι

Τη διαφορά που μπορεί να κάνει ένας πνευμονολόγος στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών, υπογραμμίζει μιλώντας στο GRTimes.gr o Σπύρος Ζακυνθινός, Καθ. Εντ. Θεραπείας και Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Συμφωνεί επίσης πως όλοι οι γιατροί, λίγο – πολύ κάνουν τη δουλειά των υπολοίπων, “καθώς η Ιατρική είναι μία” και πως στα απλά περιστατικά μπορούν όλοι να ανταποκριθούν, ωστόσο υπογραμμίζει με έμφαση ότι τις εξειδικευμένες γνώσεις, δεν τις έχει ο καθένας και δεν μπορεί να αντιμετωπίζει το ίδιο αποτελεσματικά ένας γιατρός, όλες τις περιπτώσεις.

Έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα, λέγοντας πως “πολλοί ασθενείς γλυτώνουν τον αναπνευστήρα, αν τους βάλεις μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, δηλαδή αναπνευστήρα απ` έξω, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που δεν την ξέρει κανείς άλλος εκτός των πνευμονολόγων”. Επίσης, ανέφερε πως άλλες ειδικότητες δεν μπορούν να γνωρίζουν την εξειδικευμένη αντιμετώπιση κάποιων αναπνευστικών προβλημάτων, τα οποία μπορεί να είναι πολλές φορές βαριά αλλά και συχνά και ειδικά τώρα που έρχεται και χειμώνας, με τις πνευμονολογικές κλινικές που πλημμυρίζουν από βαριές πνευμονίες, άσθμα κτλ.

Ο κ. Ζακυνθινός δηλώνει πως ειδικά τα μεγάλα νοσοκομεία, όπως το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο, ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό, δεν μπορούν να μην έχουν πνευμονολογικές κλινικές, καθώς στις παθολογικές κλινικές που εφημερεύουν, ελλείψει πνευμονολόγων. τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται συνήθως όπως – όπως. “Δεν αφήνουν βέβαια τους ασθενείς να πεθάνουν, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι οι ασθενείς έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Και είναι πολύ συχνά τα περιστατικά αυτά” επισημαίνει.

Η επιστολή στον υπουργό Υγείας

Τον περασμένο Μάιο, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρέδωσε στον υπουργό Υγείας, επιστολή με την οποία έθετε τα παραπάνω ζητήματα, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, πρώτης και δεύτερης προτεραιότητας. Την επιστολή παρέδωσε ο κ. Ζακυνθινός ιδιοχείρως στον κ. Κικίλια, ο οποίος αφού τη διάβασε είπε ότι συμφωνεί με τα θέματα που εκτίθενται, υποσχόμενος σύμφωνα με την ΕΠΕ,  να τους συμβουλευτεί ως προς την υλοποίησή τους.

Στις πρώτες προτάσεις που έχουν και πιο επείγοντα χαρακτήρα, έθεσε τη δημιουργία Πνευμονολογικών Κλινικών στα μεγάλα Γενικά Νοσοκομεία και πιο συγκεκριμένα για την Αθήνα τη δημιουργία κλινικών σε  Ιπποκράτειο-Ερυθρό Σταυρό-Λαϊκό-Βούλα, στη Θεσσαλονίκη δημιουργία κλινικών στο ΑΧΕΠΑ και το
Ιπποκράτειο και στην περιφέρεια σε κάθε μεγάλο Γενικό Νοσοκομείο.

Επίσης ζητούσε τη συμμετοχή των πνευμονολόγων σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, Περιφερικά Ιατρεία κτλ καθώς, λόγω της πολύ μεγάλης συχνότητας και νοσηρότητας των αναπνευστικών παθήσεων, θα μπορούσαν να μειώσουν τα περιστατικά που θα μεταφέρονται σε ανώτερες βαθμίδες υγείας.

Στις προτάσεις δεύτερης προτεραιότητας, τέθηκαν η πρόσληψη επικουρικών ιατρών 5ετούς θητείας με σκοπό να καλυφθεί η έλλειψη ειδικευομένων στη Πνευμονολογία και η δυνατότητα των πνευμονολόγων να εξειδικεύονται στη Λοιμωξιολογία και να μετεκπαιδεύονται στην Ογκολογία Θώρακος.

Δείτε την επιστολή αναλυτικά:

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top