Θεσσαλονίκη-Εμβολιασμοί: Νέα μέτρα και έξαρση κρουσμάτων “εκτόξευσαν” τα ραντεβού

Θεσσαλονίκη-Εμβολιασμοί: Νέα μέτρα και έξαρση κρουσμάτων “εκτόξευσαν” τα ραντεβού

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Στα εμβολιαστικά κέντρα έστειλαν αρκετούς πολίτες τα νέα μέτρα σε συνδυασμό με τα συνεχόμενα «μαύρα» ρεκόρ κρουσμάτων – 20% αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό στο Γ.Ν Παπανικολάου Θεσσαλονίκης – «Πήρε μπροστά η μηχανή και πάλι», λέει ο διοικητής 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης στο GRTimes.

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, τα συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφονται και οι περιορισμοί των νέων μέτρων έφεραν σημαντική αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό, η οποία διαπιστώνεται από την 1η Νοεμβρίου.

Με τα νοσοκομεία να είναι ασφυκτικά γεμάτα και το ΕΣΥ στα όρια του επιταχύνεται η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», με στόχο την ενίσχυση του τείχους ανοσίας πριν την έλευση του χειμώνα, που αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να είναι δραματικός.

Μέχρι και σήμερα, την τρίτη δόση του εμβολίου μπορούν να κάνουν όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση, ωστόσο αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα τα ραντεβού για την αναμνηστική δόση να κλείνονται και νωρίτερα.

Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού για 1η και 3η δόση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, το τελευταίο επταήμερο 175.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση, έναντι 60.000 την εβδομάδα πριν αυτού.

20% αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό στο Γ.Ν Παπανικολάου Θεσσαλονίκης

Η πνευμονολόγος υπεύθυνη του εμβολιαστικού κέντρου στο Γ.Ν Παπανικολάου Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Σέρασλη αναφέρει στο GRTimes ότι «από την 1 Νοεμβρίου παρατηρείται αυξητική τάση στα ραντεβού για εμβολιασμό στο Παπανικολάου σε ένα ποσοστό των 20%, το οποίο σταθεροποιείται τα τελευταία 24ωρα στο 10%».

«Η πλειοψηφία των ραντεβού αφορά κυρίως την τρίτη δόση αλλά έχουμε και αξιοσημείωτη αύξηση για πρώτη δόση του εμβολίου» είπε η κυρία Σέρασλη σχολιάζοντας ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς».

Τον φόβο με την έκρηξη στις νέες μολύνσεις που έχουν χτυπήσει καμπανάκια σε κυβέρνηση και ειδικούς εντόπισε τέλος ως βασικό παράγοντα στις αυξήσεις των ραντεβού η κυρία Σέρασλη.

Τσαλικάκης: «Πήρε μπροστά η εμβολιαστική μηχανή και πάλι»

Για διπλασιασμό και τριπλασιασμό στα ραντεβού για πρώτη δόση του εμβολίου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο ο διοικητής 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης στο GRTimes «πήρε μπροστά και πάλι η μηχανή του εμβολιασμού στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ και ιδιαίτερα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες να κλείνουν ραντεβού ηλικίες άνω των 50 ετών, που είναι πολύ θετικό διότι σημαίνει ότι πείστηκαν».

Από τη μεριά του ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης διευκρινίζει στο GRTimes ότι «η αυξητική τάση στα ραντεβού για εμβολιασμό παρατηρείται γενικά σε όλα τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ για την πρώτη και την τρίτη δόση» ενώ την ίδια ώρα επισημαίνει, ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας σε ασθενείς με κορωνοϊό που χρήζουν νοσηλείας.

Αύξηση και στα μικρά εμβολιαστικά κέντρα

Σημαντική αύξηση καταγράφεται και σε μικρότερα εμβολιαστικά κέντρα της πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του εμβολιαστικού κέντρου που λειτουργεί σε προάστιο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ραντεβού εκτοξεύθηκαν σε πλέον των 95 από περίπου 45 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον από άτομα νεαρής ηλικίας που δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου. Επίσης, σημαντικός είναι και ο αριθμός των πολιτών που σπεύδουν να κάνουν την αναμνηστική -τρίτη- δόση. Πρόκειται κυρίως για άτομα άνω των 60 ετών και λιγότερο για νέους με υποκείμενα νοσήματα.

*Εξωτερική φωτογραφία αρχείου 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top