Θεσσαλονίκη: «Φρένο» στον μεταστατικό καρκίνο από τοπικά αναισθητικά σύμφωνα με νέες μελέτες

Θεσσαλονίκη: «Φρένο» στον μεταστατικό καρκίνο από τοπικά αναισθητικά σύμφωνα με νέες μελέτες

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα μελετών, σύμφωνα με τις οποίες τοπικά αναισθητικά φάρμακά μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες για μεταστάσεις του καρκίνου. Τι ανακοινώθηκε εν όψει του 39ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 22 Ιουνίου.

Σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν δυνητικά τις μεταστάσεις σε ασθενείς με καρκίνο, έχουν τα τοπικά αναισθητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην περιοχική αναισθησία, σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποίησε μεταξύ άλλων η Ελληνίδα καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Τζίνα Βόττα – Βέλη που εργάζεται στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Η σημαντική αυτή ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα με αφορμή το 39ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA), το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 22 έως τις 25 Ιουνίου 2022, με κεντρικό θέμα «Διαμορφώνοντας το μέλλον στην περιοχική αναισθησία, την περιεγχειρητική φροντίδα και τον χρόνιο πόνο».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί σε 14 αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, του συνεδριακού χώρου του ξενοδοχείου “Makedonia Palace” και του Τμήματος Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Αναισθησιολογίας, Πρόεδρο του Δ.Σ. της ESRA, Thomas Volk, στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.500 αναισθησιολόγοι απ’ όλο τον κόσμο, ενώ θα παρουσιαστούν και 521 επιστημονικές ανακοινώσεις, εκ των οποίων οι 86 έχουν ελληνική προέλευση. Διακόσιοι διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες είναι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και 30 Έλληνες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Αναισθησιολογίας και της ανακούφισης του χρόνιου πόνου, ακόμα και μέσω 62 εφαρμοσμένων κλινικών φροντιστηρίων και εξειδικευμένων εργαστηριακών μαθημάτων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των συνέδρων και το ESRA Fun Run, ένας αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων, την Πέμπτη 23 Ιουνίου, από τις 6-8 το πρωί, με σημείο εκκίνησης τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Τοπικά αναισθητικά και μεταστάσεις

Σύμφωνα με την αναισθησιολόγο, Ταμία του ΔΣ της ESRA, Εκπρόσωπο της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Γενική Γραμματέα του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA Hellas), Ελένη Μόκα, από τις μέχρι τώρα μελέτες που έχουν γίνει, φαίνεται πως συγκεκριμένα φάρμακα που είναι ευρέως διαδεδομένα και που χρησιμοποιούνται στην περιοχική (τοπική) αναισθησία, εάν χορηγηθούν ενδοφλεβίως και συστηματικά, αποκτούν αντιφλεγμονώδεις και πιθανόν αντιμεταστατικές ιδιότητες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυνητική μείωση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και άρα και των μεταστάσεων σε ασθενείς με καρκίνο αλλά και την πιθανή αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσής τους, επισήμανε η κ. Μόκα, προσθέτοντας ότι οι παραπάνω ενδείξεις προέρχονται από μελέτες σε ογκολογικούς ασθενείς που χειρουργήθηκαν για καρκίνο μαστού, καρκίνο εντέρου και καρκίνο προστάτη.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα όπως είπε, είναι φθηνά, είναι ήδη γνωστά στον ιατρικό κόσμο.«Βεβαίως δεν ανακαλύφθηκε το φάρμακο για τον καρκίνο, για να μη δοθεί λάθος μήνυμα, όμως όλα αυτά είναι καινούριες προεκτάσεις φαρμάκων που είναι φθηνά και τα οποία γνωρίζαμε αρκετά καλά μέχρι σήμερα» επισήμανε.

Όπως είπε η αναισθησιολόγος, το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στο συνέδριο κατά τη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού στο οποίο συντονιστής θα είναι ο Ιταλός καθηγητής Αναισθησιολογίας και Θεραπείας Πόνου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Paolo Procacci, Giustino Varrassi και κεντρικοί ομιλητές ο καθηγητής Αναισθησιολογίας, Alain Borgeat από την Ελβετία και η Ελληνίδα καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Τζίνα Βόττα – Βέλη που εργάζεται στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Υπέρηχοι για το μπλοκάρισμα του πόνου μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις

Μια άλλη πρόσφατη ιατρική ανακάλυψη που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου, αφορά στο «μπλοκάρισμα» του πόνου σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις με τη χρήση υπερήχων.

Όπως δήλωσε ο Αναισθησιολόγος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Alain Delbos, με τη χρήση υπερήχων, νευρικοί αποκλεισμοί που στο παρελθόν ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθούν, πλέον εφαρμόζονται γρήγορα, εύκολα και με ασφαλή τρόπο, προσφέροντας ανακούφιση ακόμη και για 24 ώρες στους ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί.

Με τις νέες τεχνικές, τόνισε πως ο αναισθησιολόγος πλέον μπορεί να γνωρίζει και να βλέπει πού ακριβώς χορηγεί τα τοπικά αναισθητικά, να αναγνωρίζει τα νεύρα και να αποφεύγει τυχόν βλάβη τους και να μην βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις αισθήσεις του.

Ο κ.Delbos εξάλλου, επισήμανε πως αυτός είναι και ο λόγος που στο συνέδριο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων αναισθησιολόγων, που θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν από ειδικούς στην πραγματοποίηση νευρικών αποκλεισμών και παρεμβατικών τεχνικών αντιμετώπισης χρόνιου πόνου με τη χρήση 40 μηχανημάτων υπερήχων που έχουν τοποθετηθεί στο χώρο του συνεδρίου.

Νέες τεχνικές αλλά και χρήση γνωστών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Την ίδια στιγμή, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την αντιμετώπιση του οξέος και χρόνιου πόνου με τη χρήση καινούργιων φαρμάκων ή και συνδυασμούς αναλγητικών, νε νέες παρεμβατικές αναλγητικές τεχνικές και εναλλακτικές θεραπείες (πχ βελονισμός, ρεφλεξιολογία, άσκηση).

Επίσης, σύμφωνα με την Ελένη Μόκα, η διαχείριση του πόνου γίνεται πλέον εξατομικευμένη με βάση τον φαινότυπο, καθώς οι άνθρωποι που δέχονται το ίδιο ερέθισμα ή αίτιο πόνου, δεν πονούν το ίδιο και σαφώς δεν ανταποκρίνονται το ίδιο σε μια συγκεκριμένη θεραπεία.

«Ταυτόχρονα επανέρχονται στο προσκήνιο  γνωστά κλασικά αναλγητικά φάρμακα, των οποίων η χρήση επικαιροποιείται βάσει των διεθνών κατευθυντηρίων οδηγιών και των νέων επιστημονικών μελετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρήση της δεξαμεθοζόνης, ενός κορτικοειδούς που σε μικρές δόσεις έχει αποδεδειγμένο ρόλο στην αντιμετώπιση του οξέος μετεγχειρητικού πόνου και η χορήγηση κεταμίνης σε μικρές υποαναισθητικές δόσεις για την πρόληψη της μετάπτωσης του οξέος μετεγχειρητικού πόνου σε χρόνιο πόνο», επισήμανε.

Νόσος ο πόνος

Η αναισθησιολόγος χαρακτήρισε ως νόσο και όχι απλά ως σύμπτωμα τον πόνο, λέγοντας πως τα 2/3 των επισκέψεων στα ΤΕΠ των νοσοκομείων αφορούν ασθενείς που ζητούν ανακούφιση από οξύ πόνο οποιασδήποτε αιτιολογίας.

Με βάση τις μελέτες που επικαλέστηκε, ύστερα από ένα χειρουργείο, το 80% των ασθενών αναφέρει ότι βιώνει μετεγχειρητικό πόνο. Ποσοστό μικρότερο του 50% εξ αυτών αναφέρει επαρκή αναλγησία μετά την επέμβαση, με τουλάχιστον το 10% – 50% από αυτούς να αναπτύσσει χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο. Το 38% των επανεισαγωγών στο νοσοκομείο ύστερα από χειρουργείο και εξιτήριο σε επεμβάσεις ημερήσιας νοσηλείας αποδίδεται σε ανεπαρκή ανακούφιση του οξέος μετεγχειρητικού πόνου.

Σύμφωνα με την κ. Μόκα, οι συνέπειες του οξέος πόνου είναι καθυστέρηση της ανάρρωσης, ανοσοκαταστολή, παράταση νοσηλείας, επανεισαγωγή στο νοσοκομείο εξαιτίας ανεπαρκούς αναλγησίας, χαμηλός βαθμός ικανοποίησης ασθενών, λειτουργική ανικανότητα, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, μειωμένη ποιότητα ζωής, ανάπτυξη χρόνιου μετεγχειρητικού πόνου (μετάπτωση οξέος πόνου σε χρόνιο σε ποσοστό συχνά ως και 70%-80%) και υψηλό κόστος για το σύστημα υγείας.

Παρόμοιες είναι και οι συνέπειες του χρόνιου πόνου, ο οποίος εμφανίζεται όχι μόνο σε ασθενείς με καρκίνο, αλλά και σε ασθενείς με καλοήθη νοσήματα, ενώ είναι συχνός στους ηλικιωμένους. Το 10% των χειρουργικών ασθενών θα  αναπτύξει χρόνιο πόνο μετά το χειρουργείο, με το 1% αυτών των ασθενών να περιγράφει αφόρητο πόνο, ανεξαρτήτως του είδους και της βαρύτητας της χειρουργικής επέμβασης (πχ 30% μετά την αποκατάσταση βουβωνοκήλης, 20% ύστερα από καισαρική τομή, 50%–70% κατόπιν μαστεκτομής ή θωρακοτομής ή ακρωτηριασμού, 10%– 30%  ύστερα από ολική αρθροπλαστική γόνατος ή και ισχίου).

Ανησυχητικά, ωστόσο, είναι τα στοιχεία για τη λειτουργία των ιατρείων πόνου, καθώς η υποστελέχωσή τους είναι ένα πρόβλημα που συνεχώς επιδεινώνεται και οδηγεί ακόμη και σε αναστολή της λειτουργίας τους.

«Νοσούν» από έλλειψη προσωπικού τα ιατρεία πόνου

Στην υποστελέχωση των ιατρείων πόνου, ένα πρόβλημα που συνεχώς επιδεινώνεται και οδηγεί ακόμη και σε αναστολή λειτουργίας τους, αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας ΑΠΘ, Μέλος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Αικατερίνη Αμανίτη.

«Δυστυχώς τα υπάρχοντα ιατρεία πόνου, τα οποία κατά μεγάλη πλειοψηφία λειτουργούν στο πλαίσιο των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχής επιδείνωση του χρόνιου προβλήματος της υποστελέχωσης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων που παρατηρείται στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Δεδομένου ότι οι αναισθησιολόγοι αποτελούν την ειδικότητα που κατά κύριο λόγο στελεχώνει τα ιατρεία πόνου, η έλλειψή τους σε συνδυασμό με τις διαρκείς ανάγκες για την κάλυψη των χειρουργείων και των επειγόντων του νοσοκομείου, έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις σε αναστολή λειτουργίας, μερική ή ολική, ιατρείων πόνου στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε η κ. Αμανίτη .

Σύμφωνα με την ίδια στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή λειτουργούν ιατρεία πόνου σχεδόν σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία, στο βαθμό κατά τον οποίο είναι εφικτό από την ύπαρξη προσωπικού και συχνά χάρη σε προσωπικό αγώνα συναδέλφων. Πέραν αυτών, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν δύο μεγάλα ιατρεία πόνου τα οποία αποτελούν και κέντρα εκπαίδευσης στον πόνο, το ιατρείο πόνου του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και το ιατρείο πόνου του Θεαγενείου.

Σύμφωνα με την κ. Αμανίτη, ο πόνος είναι η πιο συχνή αιτία για την οποία ένας ασθενής επισκέπτεται το γιατρό. Ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου, αποκτά βασανιστικό χαρακτήρα εξαιτίας της μεγάλης έντασής του, η οποία επηρεάζει σε τρομακτικό βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών. Υπολογίζεται ότι περίπου το 35%-50% των ασθενών με καρκίνο πονούν ανεξαρτήτως του σταδίου της νόσου, ενώ στα τελικά στάδια το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80%. Αν υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 60.000 νέα περιστατικά καρκίνου στη χώρα μας και συνυπολογίζοντας τη συχνότητα εμφάνισης του καρκινικού πόνου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αφορά έναν τεράστιο αριθμό ασθενών πανελληνίως.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν τα διαθέσιμα όπλα ώστε ο πόνος να ελεγχθεί σε ποσοστό άνω του 90%. Κυρίως είναι φάρμακα, αλλά όπου αυτά αποτυγχάνουν- σε ένα μικρό αριθμό ασθενών- υπάρχουν λοιπές παρεμβατικές θεραπείες που δίνουν λύση.

Τα πλεονεκτήματα της περιοχικής αναισθησίας

Από την πλευρά της, η Αναισθησιολόγος, Γενική Γραμματέας ΔΣ ESRA Clara Lobo μίλησε για τα πλεονεκτήματα της περιοχικής αναισθησίας σε σύγκριση με τη γενική (ολική). Όπως είπε, κατά την περιοχική αναισθησία, με την επιλεκτική χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων που ονομάζονται τοπικά αναισθητικά (όπως π.χ. η πολύ γνωστή ξυλοκαϊνη), προκαλείται ελεγχόμενη και αναστρέψιμη απώλεια της αντίληψης πόνου σε συγκεκριμένη περιοχή του σώματος κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, με τον ασθενή να διατηρεί τη συνείδησή του. Πιο απλά μπορεί ένας ασθενής να παραμένει ξύπνιος και να χειρουργείται, χωρίς όμως να αντιλαμβάνεται τον πόνο.

«Τα οφέλη της περιοχικής αναισθησίας είναι ότι μειώνονται η διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας, τα ποσοστά του χρόνιου μετεγχειρητικού πόνου και η υποτροπή του καρκίνου σε ογκολογικά χειρουργεία», ανέφερε η κ. Lobo και πρόσθεσε «οι πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνικές περιοχικής αναισθησίας παρέχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για πολλούς ασθενείς όλων των ηλικιών, όπως μείωση αναπνευστικών επιπλοκών κατά την περιεγχειρητική περίοδο, ελαχιστοποίηση θρομβώσεων, καρδιαγγειακή σταθερότητα, μυοκαρδιακή προστασία στεφανιαίων και βαρέως πασχόντων ασθενών, ταχύτερη κινητοποίηση των αρρώστων μετεγχειρητικά, ταχύτερη κινητοποίηση του πεπτικού ύστερα από επεμβάσεις εντέρου και εν γένει ταχύτερη και καλύτερη ανάρρωση».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top