Θεσσαλονίκη: Η απόλυτη καταστροφή για την εστίαση το lockdown

Θεσσαλονίκη: Η απόλυτη καταστροφή για την εστίαση το lockdown

Την απόλυτη καταστροφή της εστίασης θα φέρει το νέο lockdown όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, επισημαίνοντας τον μεγάλο κίνδυνο για νέα μόνιμα λουκέτα και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

Του Στράτου Λούβαρη

Όπως τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, “τα μισά μαγαζιά δε θα ξανά ανοίξουν” κάνοντας επίσης γνωστό πως ήδη πολλές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ξεκινήσει να κλείνουν από αυτή κιόλας την εβδομάδα.

“Μετά από το επερχόμενο lockdown, πολλές επιχειρήσεις δε θα ανοίξουν και χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι. Από τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη θα βγούνε πάνω από 30.000 εργαζόμενοι του κλάδου σε αναστολή από 5.500 επιχειρήσεις”, εκτιμά ο κ. Επιτροπίδης υπό τον φόβο ότι αυτός ο αριθμός θα είναι ακόμη πιο αυξημένος. “Όταν μια επιχείρηση κλείσει, οι εργαζόμενοι εκ των πραγμάτων δε θα είναι πλέον σε αναστολή αλλά άνεργοι”, σχολιάζει στη συνέχεια κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Μιλώντας για τη στοχοποίηση που δέχεται ο κλάδος, ο κ. Επιτροπίδης ξεκαθαρίζει ότι “η εστίαση τήρησε απόλυτα όλα τα μέτρα, τα πρωτόκολλα, τις αποστάσεις και ότι άλλο ζητήθηκε”, αναφέροντας στη συνέχεια την πρόταση της Ένωσης και της Ομοσπονδίας που είναι, αντί για “lockdown”, να κλείνει η εστίαση στις 9 το βράδυ και να λειτουργούν χωρίς μουσική. Έτσι, όπως εξηγεί στη συνέχεια, ακόμα και κάποια καταστήματα που παρανομούσαν, καταγράφονταν συνωστισμός και αδυνατούσε η αστυνομία να επιβάλει την τάξη, θα συμμορφωθούν.

Αναφερθείς στο προηγούμενο “lockdown”, τονίζει πως είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν για τις επιχειρήσεις πολλά χρέη, τα οποία ήταν αδύνατον να τα διαχειριστούν, με αποτέλεσμα να μη βγει το “προσωρινό λουκέτο” που αρχικά μπήκε. Κάτι, που όπως επισημαίνει ο κ. Επιτροπίδης, αυτή τη φορά θα είναι ακόμα χειρότερο, αφού τα χρέη συνεχίζουν να υφίστανται και σε συνδυασμό με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3, που πολλοί τελικά δεν έλαβαν ή την πήραν μειωμένη (δύο χιλιάδες ευρώ αντί για οκτώ χιλιάδες), θα έρθουν και άλλα λουκέτα.

“Ζητάμε άμεση βοήθεια και ρευστότητα από το κράτος για να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε τα καταστήματα μας”, τονίζει μιλώντας για την επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία περίμεναν πολλοί επαγγελματίες του κλάδου για να πάρουν μια “ανάσα” και να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Επιπλέον, οι επαγγελματίες του κλάδου επαναφέρουν ένα πάγιο αίτημα που υπήρχε και στο προηγούμενο lockdown, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιδοτήσει το ενοίκιο των επιχειρήσεων, για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές διεκδικώντας και μείωση του 40% του ενοικίου, έως και τον Απρίλιο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ