Θεσσαλονίκη: Ιδρύεται Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την ασφάλεια των Δημοσιογράφων (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Ιδρύεται Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την ασφάλεια των Δημοσιογράφων (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Η ίδρυση στη Θεσσαλονίκη, Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ, αποφασίστηκε στη διάρκεια συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Το Διεθνές αυτό Κέντρο, θα μελετά θέματα σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ,  τόσο σε εμπόλεμες ζώνες, όσο και σε περιοχές όπου υπάρχει κρίση, αλλά και σε καθημερινά θέματα, όπου εμφανίζεται απειλή κατά των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ και της ελευθερίας της Ενημέρωσης.

Θα έχει δε ως κύριο έργο την εξειδικευμένη εκπαίδευση και προετοιμασία δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών (τεχνικών, φωτογράφων) των ΜΜΕ, όπως επίσης και τη δημιουργία εργαλείων υποστήριξης και παροχής βοήθειας – συνδρομής, για την προάσπιση του έργου τους σε επικίνδυνες ζώνες.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτριου Γαλαμάτη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαου Παπαϊωάννου, του Προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης Νικόλαου Καρρά, του Προέδρου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Αιμίλιου Περδικάρη, του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ3 Φίλιου Στάγκου και του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας κ. Απόστολου Βεϊζαδέ, ενώ συμμετείχε επίσης, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ  Νίκος Παναγιώτου.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων, μαζί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Κωνσταντίνο Ζούλα που εκπροσωπεί την ΕΡΤ, πρόκειται να υπογράψουν από την ερχόμενη εβδομάδα το Μνημόνιο Συνεργασίας, λεπτομέρειες του οποίου συζητήθηκαν σήμερα.  Αποφασίστηκε μάλιστα το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών στα ΜΜΕ, να στεγαστεί σε χώρο που θα παραχωρήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Την επιστημονική ευθύνη του Κέντρου, θα έχει το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, στη διάρκεια δηλώσεων του έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον.

«Συμφωνήσαμε από κοινού να προχωρήσουμε σε μια πράξη και σε μια δράση που προάγει  και προασπίζει το δημοσιογραφικό επάγγελμα και υποστηρίζει τον χώρο των ΜΜΕ, βασικό προαπαιτούμενο για τον πλουραλισμό, για την πολυφωνία και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των fake news» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δείτε τι ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης για τους δημοσιογράφους σε ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια κατά την εκτέλεση του λειτουργήματος τους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, την οποία όπως είπε, υποστηρίζουν όλες οι αρχές, οι φορείς και οι θεσμοί της περιοχής.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε πως ένας από τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας μας είναι η ελεύθερη και απρόσκοπτη λειτουργία των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων και αυτός, όπως τόνισε είναι και ένας από τους λόγους που η περιφέρεια στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή.

Για μια “εξαιρετική πρωτοβουλία” της Γ. Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Γαλαμάτη έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας τη χαρά του που ο δήμος συμμετέχει σε αυτήν με τη ΔΕΠΘΕ και προσθέτοντας πως η προσπάθεια που γίνεται συμβάλει στην επισκεψιμότητα και αναγνωρισιμότητα της πόλης, που γίνεται ένα διεθνές κέντρο για τους δημοσιογράφους.

Όπως είπε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραχωρήσει τον χώρο που θα φιλοξενήσει την έδρα του Διεθνούς Κέντρου και σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για κάτι το οποίο έλλειπε και για το οποίο το ΑΠΘ θα συνδράμει στο ακαδημαϊκό κομμάτι, έκανε λόγο ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.

Επισήμανε πως το Διεθνές Κέντρο θα συμβάλλει στην εξωστρέφεια στην περιοχή της βαλκανικής και μετά σε όλη την Ευρώπη, «άρα πέρα από την ακαδημαϊκή διπλωματία που συμμετέχει το ΑΠΘ μιλάμε και για τη δημοσιογραφική διπλωματία, αφού θα αγκαλιάσουμε όλους τους δημοσιογράφους, πρώτα από όλα των Βαλκανίων, για το σημαντικότατο λειτούργημα που επιτελούν».

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, Νίκος Καρράς, αναφέροντας ότι υλοποιείται κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό και πως το ευχάριστο είναι πως και οι πέντε ενώσεις συντακτών της χώρας, συμφώνησαν η έδρα να είναι στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης επισήμανε τα εξής: “Η λογική της εξωστρέφειας στην οποία θέλουμε να δώσουμε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, αλλά και η συγκυρία της προεδρίας στη Βαλκανική Ένωση των Πρακτορείων Ειδήσεων υπαγόρευσε τη λογική με την οποία είχαμε προτείνει να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη ένα κέντρο εκπαίδευσης ουσιαστικά για τους δημοσιογράφους των Βαλκανίων. Η πρωτοβουλία αυτή, είναι μία πρωτοβουλία η οποία θα λειτουργήσει παραγωγικά προς αυτή την κατεύθυνση και για αυτό ακριβώς και τη στηρίζουμε. Σίγουρα τα αποτελέσματα τα οποία μπορούν να έρθουν θα είναι το ίδιο παραγωγικά και για το δημοσιογραφικό αποτέλεσμα, αλλά και κυρίως για την ακεραιότητα, την εκπαίδευση, τον επαγγελματισμό των δημοσιογράφων οι οποίοι θα συμμετέχουν και θα απολαύσουν τα κέρδη από αυτή την πρωτοβουλία”.

Σημαντική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του κέντρου, ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ Απόστολος Βεϊζαδές. Όπως είπε, πρώτον γιατί προστατεύει τους δημοσιογράφους σε σχέση με τα τρέχοντα προβλήματα, δεύτερον γιατί βοηθάει στη δημιουργία αξιόπιστων ειδήσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για να έχουμε ενημερωμένους πολίτες και ταυτοχρόνως γιατί διευρύνει το δημοκρατικό κεκτημένο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου, σημείωσε πως πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, με την οποία πλέον η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ένα κέντρο εξελίξεων, σε ένα κέντρο καινοτόμο.

«Είναι για μας μία μεγάλη χαρά και τιμή γιατί ουσιαστικά, με την ανακοίνωση λειτουργίας του Κέντρου κεφαλαιοποιείται μία προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, με την ΕΣΗΕΜΘ αλλά και με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης… Είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης, τον κ. Γαλαμάτη ο οποίος υποστήριξε ουσιαστικά τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου, όπως και όλες τις αρχές, τον Δήμο, την Περιφέρεια, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ΕΡΤ, την ΕΣΗΕΜΘ και όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις. Γιατί, ουσιαστικά, καθιστά τη Θεσσαλονίκη ένα κέντρο εξελίξεων, ένα κέντρο καινοτόμο, το οποίο κεφαλαιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου», δήλωσε ο κ. Παναγιώτου.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top