Θεσσαλονίκη: Καταλυτικό το επόμενο διήμερο για τα εμπορικά καταστήματα της πόλης

Θεσσαλονίκη: Καταλυτικό το επόμενο διήμερο για τα εμπορικά καταστήματα της πόλης

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Καταλυτικό για την συνολική εικόνα της αγοραστικής κίνησης τις ημέρες του Πάσχα, χαρακτηρίζεται το επόμενο διήμερο (Μ. Πέμπτη – Μ. Παρασκευή) από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, καθώς οι μέχρι τώρα συνθήκες δεν ευνόησαν την αγορά της πόλης, όπως αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του Παντελής Φιλιππίδης.

«Μέχρι σήμερα, τα πράγματα για τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης δεν εξελίχθηκαν καλά από άποψη κίνησης και τζίρου, όμως υπάρχουν δικαιολογίες. Την Κυριακή και τη Μ. Δευτέρα έβρεχε όλη την μέρα, ενώ και σήμερα παρά τον καλό καιρό, τα πράγματα είναι υποτονικά» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης.

Ο τελευταίος θεωρεί ότι το επόμενο διήμερο θα είναι καθοριστικό για τα εμπορικά καταστήματα. «Από αύριο (21/4) οπότε και θα μπουν τα δώρα των εργαζομένων περιμένουμε να δούμε σημαντική βελτίωση. Διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα. Ο κόσμος είναι ζορισμένος μετά από δύο χρόνια πανδημίας, καθώς επίσης και με τις ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, δεν μένουν πολλά χρήματα στο πορτοφόλι» σημειώνει.

«Στο πλαίσιο αυτό αύριο (21/4) και τη Μ. Παρασκευή (22/4) περιμένουμε να δούμε διαφορά στην κίνηση, αλλά και το εάν περισσεύουν χρήματα στον κόσμο για δώρα και αγορές εμπορικών ετικετών, από αυτά που σίγουρα θα χρειαστεί να καταβάλει στο ρεύμα και τις λοιπές πάγιες υποχρεώσεις του νοικοκυριού» προσθέτει στο GRTimes, ο κ. Φιλιππίδης.

ΕΣ Ευόσμου – Κορδελιού: Υπάρχουν κλάδοι όπως τα ηλεκτρικά που είναι εντελώς «παγωμένοι»

Δύσκολες χαρακτηρίζει τις ημέρες που πέρασαν από άποψη κίνησης στην αγορά ο καταστηματάρχης ηλεκτρικών ειδών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου – Κορδελιού, Γιώργος Μαρμαρίδης.

«Ειδικά στον δικό μας τον κλάδο, αυτόν των ηλεκτρικών ειδών η κίνηση είναι εντελώς «παγωμένη» σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους, όπως για παράδειγμα στην εστίαση. Βέβαια, περιμένουμε να δούμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα από εδώ και πέρα, οπότε και θα μπουν τα δώρα και οι συντάξεις, μήπως ο κόσμος μπορέσει να διαθέσει κάποια ποσά από το υστέρημά του για να προχωρήσει σε αγορές» σημειώνει ο κ. Μαρμαρίδης.

«Σε διαφορετική περίπτωση και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είμαστε σε δυσκολότερη θέση ακόμη και από πέρσι που η αγορά υπολειτούργησε λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Και αυτό γιατί οι αυξήσεις δεν είχαν αλλάξει ακόμη τη ζωή του καταναλωτικού κοινού», προσθέτει.

ΕΣ Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Πιο κάτω από τον μισό περσινό τζίρο

Εάν τα πράγματα κινούνται υποτονικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα συνοικιακά εμπορικά καταστήματα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, όπως εξομολογείται στο GRTimes, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Σαράντης Θεοδοσιάδης.

«Η κίνηση είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Αν εξαιρέσουμε τα μαγαζιά που πωλούν λαμπάδες και παιχνίδια, σε όλα τα υπόλοιπα η κίνηση χαρακτηρίζεται υποτονική. Φυσικά σ’ αυτό συνηγορεί και η δραματική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης. Ο κόσμος προτιμά να διαθέτει τα χρήματα του σε βενζίνη, ρεύμα και αέριο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περισσευούμενα για κατανάλωση. Και μπορεί να υπάρχουν ελαφρύνσεις, όμως όταν μια επιχείρηση δεν έχει τζίρο, η κατάσταση δεν αλλάζει» υπογραμμίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Προσθέτει δε ότι παρά την πανδημία τα click away και τα click in shop που ίσχυσαν κατά την περσινή περίοδο της πανδημίας, «ο κόσμος είχε περισσότερα χρήματα να διαθέσει για αγορές. Φέτος, μπορώ να σας πω ότι είμαστε ακόμη πιο κάτω και από τους μισούς τζίρους που κάναμε πέρσι».

ΕΣ Καλαμαριάς: Υποτονική η κίνηση 

Χωρίς θεαματικές αλλαγές σε σχέση με τις υπόλοιπες συνοικίες της Θεσσαλονίκης κινείται αυτές τις ημέρες το καταναλωτικό κοινό και στα εμπορικά καταστήματα της Καλαμαριάς.

«Είναι υποτονική η κίνηση. Επίσης δε βοηθά ιδιαίτερα την κατάσταση, ένα έργο που γίνεται σε μια από τις κεντρικές οδούς της περιοχής, τη Μ. Χρυσάνθου, η οποία οδηγεί στην κεντρική αγορά του πεζόδρομου, στην εκκλησία και στο πάρκινγκ. Ευελπιστούμε ότι από αύριο που θα καταβληθούν οι συντάξεις και τα δώρα, η κατάσταση θα αλλάξει, δεν περιμένουμε όμως θεαματικά πράγματα» τονίζει στο GRTimes, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς “Ερμής”, Νίκος Πασαλίδης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top