Να μεταμορφώσουν το δυτικό παράκτιο μέτωπο της πόλης σε ένα νέο τοπόσημο που θα αποτελεί «στολίδι» για τη Θεσσαλονίκη, δεσμεύονται, τόσο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή.
Πρόκειται για μία έκταση συνολικά 44 χιλιομέτρων όπου υπάρχουν φερτά υλικά, διαφόρων ειδών σκουπίδια και μπάζα, αλλά και έντονη δυσοσμία. Στόχος είναι να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους, με πεζοδρόμους, ποδηλατοδρόμους, αλλά και θαλάσσια συγκοινωνία.
Τα σχέδια αυτά γνωστοποιήθηκαν κατά την αυτοψία που πραγματοποίησαν σήμερα (28/11) σε σημεία του δυτικού παράκτιου μετώπου σε Μενεμένη και Καλοχώρι -όπου εκτελούνται εργασίες καθαρισμού- ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας.
Το «παρών» έδωσαν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, αλλά και η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
Ο υποβαθμισμένος τόπος αλλάζει όψη
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, το δυτικό παράκτιο μέτωπο «ξαναμπαίνει στον “χάρτη” της Θεσσαλονίκης με μία διακριτή σήμανση. Αυτός ο ξεχασμένος και υποβαθμισμένος τόπος, πλέον καθαρίζεται και αλλάζει όψη. Το όραμά μας σιγά-σιγά υλοποιείται. Έχουμε σχέδιο, θέληση, βούληση αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση των δήμων και των τοπικών φορέων και των πολιτών».
Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, η περιοχή θα αλλάξει εντελώς όψη. Όπως ο ίδιος περιέγραψε, «θα συνδεθεί με έναν βιώσιμο τρόπο -ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο και θαλάσσια συγκοινωνία- με τον υπόλοιπο αστικό ιστό της πόλης. Θα είναι ένα “στολίδι” για όλη τη Θεσσαλονίκη».
Από ντροπή της Θεσσαλονίκης, το νέο τοπόσημο της πόλης
Οι εργασίες καθαρισμού στο παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν από τον Ιούλιο του 2021. Με χρηματοδότηση από εθνικά αλλά και ευρωπαϊκά κονδύλια που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -η οποία συμμετέχει ενεργά στο έργο της ολικής αναδιαμόρφωσης της έκτασης- οι εμπλεκόμενοι δήμοι θα αναλάβουν το κομμάτι της περιοχής ευθύνης τους, προκειμένου να αναγεννηθεί ολόκληρο το παράκτιο μέτωπο.
Επιπλέον, ήδη πραγματοποιούνται δενδροφυτεύσεις, που αποτελούν ένα κομμάτι των δράσεων που θα αναβαθμίσουν αισθητικά την περιοχή, βελτιώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε εδώ, ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο: Το έργο της αποκατάστασης αυτής της υποβαθμισμένης περιβαλλοντικά περιοχής, που για πάρα πολλά χρόνια αποτελούσε την ντροπή της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, η περιοχή αυτή μετατρέπεται σε “κόσμημα”. Θα γίνει το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης».
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, το συγκεκριμένο έργο θα σημάνει το «τέλος σε μία σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση που επηρέαζε, εκτός από την ποιότητα, την ίδια την υγεία των πολιτών της γύρω περιοχής». Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ακόμη πως, «έχουμε πια στρέψει όλο μας το ενδιαφέρον και τα έργα μας εδώ, στη δυτική Θεσσαλονίκη».
Αλλάζει η εικόνα του δυτικού παράκτιου μετώπου
Την εικόνα που συναντάται στο κομμάτι του παράκτιου μετώπου που βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, περιέγραψε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος, Λάζαρος Κυρίζογλου. Σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου, τα νερά και τα φερτά υλικά δημιουργούν το φαινόμενο της έντονης κακοσμίας που επηρεάζει την περιοχή. «Παλαιότερα εδώ δεν μπορούσε να σταθεί κανείς ούτε για τρία λεπτά», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος από το σημείο.
Η εικόνα αυτή ωστόσο σιγά – σιγά αλλάζει, καθώς με τις εργασίες καθαρισμού απομακρύνονται τα επιβαρυντικά για το περιβάλλον υλικά. «Έχει απομακρυνθεί ο αμίαντος και είμαστε στη διαδικασία της κατεδάφισης και των γυμνών και παρατημένων κτιρίων, γιατί όλα ήταν αυθαίρετα και βρώμιζαν την περιοχή», εξήγησε επιπλέον ο κ. Κυρίζογλου, λέγοντας ότι «προς τιμήν του, ο Περιφερειάρχης δρομολόγησε τη διαδικασία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Ιούλιο του ‘21, με έναν προϋπολογισμό πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ με χρήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
Να ξαναχαρούν παιδιά και οικογένειες το φυσικό κάλλος της περιοχής
Για μία περιοχή με ξεχωριστή ομορφιά έκανε λόγο ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης.
Ο κ. Ιωαννίδης στις δηλώσεις του τόνισε πως «αυτή η περιοχή, πριν από 40-50 χρόνια ήταν η διέξοδος των πολιτών της δυτικής Θεσσαλονίκης στη θάλασσα». Ωστόσο στη συνέχεια μετατράπηκε «σε μία περιοχή περιβαλλοντικής και υγειονομικής υποβάθμισης».
Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως γίνεται μία προσπάθεια από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε η περιοχή να καταστεί και πάλι προσβάσιμη στους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ τόνισε ότι ο κύριος στόχος είναι «να ξαναχαρούν παιδιά και οικογένειες το φυσικό κάλλος της περιοχής που τόσο έχει λείψει από τη δυτική πλευρά της πόλης».
Τέλος, στο κομμάτι του παράκτιου μετώπου στο Καλοχώρι βρέθηκαν σήμερα μαθητές δημοτικού σχολείου του Καλοχωρίου, των εκπαιδευτηρίων «Ελπίδα», αλλά και φοιτητές του Τμήματος Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, προκειμένου να πραγματοποιήσουν δενδροφυτεύσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 «έντυσε» λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα (ΦΩΤΟ)
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 70χρονος που χτύπησε 30χρονη σύζυγό και 8χρονη κόρη
Πηγές ΝΔ: Και προσήλθε και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν ο Γρηγόρης Δημητριάδης
Θεσσαλονίκη: Καταδίκη καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση 4 μαθητριών