Θεσσαλονίκη: Κατηγορηματικό «όχι» από γονείς στη συγχώνευση τεσσάρων σχολείων

Θεσσαλονίκη: Κατηγορηματικό «όχι» από γονείς στη συγχώνευση τεσσάρων σχολείων

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Κατηγορηματικό «όχι» λένε γονείς σε ενδεχόμενη συγχώνευση τεσσάρων σχολείων (δύο Λυκείων και δύο Γυμνασίων) στη Θεσσαλονίκη, προειδοποιώντας για μη λειτουργικά τμήματα και μεγάλη αναστάτωση στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Πρόκειται για την πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε συγχώνευση του 13ου Γυμνασίου και του 17ου Λυκείου Θεσσαλονίκης που στεγάζονται σε κτίριο επί της οδού Χριστοπούλου, με το 4ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο που στεγάζονται σε κτίριο επί της οδού Συγγρού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την παραπάνω εισήγηση προτείνεται η συγχώνευση του 4ου και 17ου Λυκείου και η λειτουργία τους με έδρα το 4ο ΓΕΛ επί της οδού Συγγρού και του 13ου και 4ου Γυμνασίου και η λειτουργία τους με έδρα το 13ο Γυμνάσιο επί της οδού Χριστοπούλου.

Την πρόταση αυτή είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων, από κοινού με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, προειδοποιώντας για σχεδιασμό που εξυπηρετεί μόνο το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Αϊβαζίδου «στόχος είναι η δημιουργία ενός μεγάλου σχολείου, του οποίου τα τμήματα δυστυχώς θα είναι πλέον υπεράριθμα».

Μάθημα σε ασφυκτικά γεμάτες τάξεις

«Δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, είναι και τα δύο σχολεία μεγάλα (σ.σ. Γυμνάσια). Στο 13ο Γυμνάσιο έχουμε 135 μαθητές που μοιράζονται σε έξι τμήματα. Φανταζόμαστε πόσα θα γίνουν με τη συγχώνευση» τονίζει προβληματισμένη η κ. Αϊβαζίδου.

Οι τάξεις στο 13ο Γυμνάσιο σύμφωνα με την ίδια αριθμούν 23 παιδιά, ενώ με τη συγχώνευση υπολογίζεται να αγγίζουν τα 27-30.

«Όπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορεί να γίνει μάθημα σε τέτοιες συνθήκες. Και πρέπει να υπολογίσουμε και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες» αναφέρει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Και συμπληρώνει: «Είναι μία αδικαιολόγητη κίνηση, η οποία συμφέρει μόνο το Υπουργείο, ώστε να προχωρήσει σε περικοπές σε εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό».

Η πρόταση αυτή, όπως εξηγεί, αφορά την επόμενη σχολική χρονιά (2024-25), ενώ το γεγονός ότι την αντιλήφθηκαν νωρίς οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων είναι ενθαρρυντικό, ώστε να μην εφαρμοστεί.

Επιπλέον, όπως τονίζει η κ. Αϊβαζίδου, η συγχώνευση των σχολείων θα επιβάλει βίαιη έξωση των μαθητών από το οικείο σχολικό περιβάλλον και τη γειτονιά τους, αναγκάζοντάς τους να μετακινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, ενώ θα ανατρέψει τον οικογενειακό προγραμματισμό εκατοντάδων πολιτών.

Κινητοποιήσεις και συναντήσεις για «φρένο» στη συγχώνευση

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων καλούν σε κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 9 π.μ., στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Σαπφούς 44).

Το παρών στην κινητοποίηση θα δώσουν από κοινού εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Αναφορικά με τη διαδικασία «φρένου» της πρότασης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει επικοινωνήσει την εναντίωσ’η του στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στο Υπουργείο Παιδείας και στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό το πλαίσιο την Τρίτη (5/12) επιτροπή του Συλλόγου θα έχει συνάντηση για το θέμα τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής  Μακεδονίας και πρώην Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρο Κόπτση, ενώ αναμένεται η μελέτη της εισήγησης και από τη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς αφορά την επόμενη σχολική χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΓΣΕΒΕΕ: Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το φορολογικό στην πλατφόρμα AVAAZ.ORG – Συλλέγονται υπογραφές κατά των νέων μέτρων

Τεντόγλου: Κορυφαίος αθλητής των Βαλκανίων και για το 2023

Σφοδρή επίθεση Ερντογάν: «Ο Νετανιάχου θα καταγραφεί στην Ιστορία ως ο “χασάπης της Γάζας”»

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top