Με την επιτροπή διοίκησης του δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανακαίνιση του Μεγάρου που φιλοξενεί τα ποινικά και αστικά δικαστήρια, προϋπολογισμού 52 εκ. ευρώ που προβλέπεται να γίνει μέσω ΣΔΙΤ.
Η ανάγκη υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου είναι επιτακτική, καθώς το χρονικό περιθώριο «εκπνέει» το 2026. Μέχρι τότε αν δεν απορροφηθούν τα κονδύλια που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, κινδυνεύουν να χαθούν.
Όσον αφορά το αντικείμενο της συζήτησης, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε τα εξής: «Το βασικότερο ήταν οι προβλέψεις για το πως θα γίνουν οι εργασίες στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και με ποιον τρόπο θα προχωρήσει το έργο της σύμπραξης που αφορά ταυτόχρονα αλλά τρία δικαστικά μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία (σ.σ. Σερρών, Έδεσσας, Κιλκίς).
Εξετάστηκαν ποιες εναλλακτικές λύσεις έχουμε ώστε οι εργασίες που είναι να γίνουν εδώ και είναι εκτεταμένες, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία των δικαστηρίων και ταυτόχρονα να πάμε σε πιο μόνιμες λύσεις όταν αυτές θα τελειώσουν. Θα εργαστούμε γι’ αυτό, έτσι ώστε ένα έργο που καθυστερεί, γιατί οι λύσεις δεν είναι εύκολες, να προχωρήσει πιο γρήγορα.
Για το παρακείμενο κτήριο του ΕΦΚΑ είναι σαφές ότι αυτή η λύση εξετάζεται ως η πλέον πρόσφορη. Θα γίνει μία ακόμη συνάντηση δική μου με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη για να οριστικοποιήσει από τη δική του πλευρά τις όποιες αποφάσεις.
Ορίζοντες εάν δεν λυθεί πολύ σύντομα το ζήτημα αυτό μπαίνουμε σε χρονική διακινδύνευση του συνολικού έργου – εκπνέει το 2026. Το Ταμείο Ανάκαμψης σε αυτές τις συμπράξεις δεν μετέχει με το σύνολο της χρηματοδότησης, είναι ένα μικρό μέρος. Η προσπάθεια είναι να μην απεντάσσονται τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην χάνουμε τη δική τους συμμετοχή. Γι’ αυτό θα γίνουν προσπάθειες να μην υπάρξουν καθυστερήσει πια».
Στη συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος της επιτροπής διοίκησης διαχείρισης και λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης Σοφία Μαντζακίδου και ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πέτρος Αλικάκος.
Οι προϊστάμενοι των Εισαγγελιών Εφετών Ν. Καλλίδης και Πρωτοδικών Δ. Σμυρνής, του Πταισματοδικείου, του Ειρηνοδικείου, ο πρόεδρος του ΔΣΘ και εκπρόσωπος των δικαστικών υπαλλήλων κ.α.
Ένα από τα βασικά προβλήματα της ανακαίνισης είναι πως θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια και οι συναρμόδιες υπηρεσίες όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
Κομβικής σημασίας για την πρόοδο του έργου είναι η μετεγκατάσταση στο παρακείμενο του κτηρίου του ΕΦΚΑ – πρώην ΙΚΑ Πύλης Αξιού.
Η παράλληλη λειτουργία του με τις εργασίες ανακαίνισης είναι απίθανη. Η ανακαίνιση είναι απολύτως αναγκαία στο γερασμένο και ασφυκτικά γεμάτο δικαστικό μέγαρο.
Προκήρυξη για τη Δικαστική Αστυνομία
Σχετικά με την ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε τα εξής: «Εάν όχι σήμερα την ερχόμενη Δευτέρα θα βγει η προκήρυξη. Η Δικαστική Αστυνομία έχει δύο τμήματα: Το ένα είναι το ένστολο και τώρα θα προκηρυχθούν 500 θέσεις άμεσα. Το άλλο είναι το πολιτικό όπου εκεί θα έχουμε 150 θέσεις. Αυτές θα καλυφθούν από τον Διαγωνισμό που έγινε από τον ΑΣΕΠ, τον περασμένο Μάρτιο και τώρα θα γίνουν οι προκηρύξεις των θέσεων. Οι αρμοδιότητες είναι απολύτως αποσαφηνισμένες: Το μεν ένστολο προσωπικό θα κάνει τα καθήκοντα μίας κανονικής αστυνομίας, οι δε πολιτικοί υπάλληλοι θα έχουν τα καθήκοντα κυρίως δικαστικών πραγματογνωμόνων, αλλά και βεβαίως της υποβοήθησης ανακριτικών διαδικασιών. Σκοπός της Δικαστικής Αστυνομίας είναι να απαλλάξει σχεδόν 2500 αστυνομικούς της ΕΛΑΣ από τα καθήκοντά τους, στα δικαστήρια, και πιστεύω ότι σχετικά σύντομα θα το πετύχουμε αυτό».