Θεσσαλονίκη-Κορωνοϊός: Εφημερίες νοσοκομείων σε ανοικτή γραμμή με εισαγγελέα και νομικούς

Θεσσαλονίκη-Κορωνοϊός: Εφημερίες νοσοκομείων σε ανοικτή γραμμή με εισαγγελέα και νομικούς

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται πλέον η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη σ’ ότι αφορά τον κορωνοϊό, την πίεση στα νοσοκομεία και την ανοδική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα τόσο στην πόλη, όσο και στους όμορους νομούς. Εφιαλτικές εφημερίες με εισαγωγή 43 ασθενών την Παρασκευή στο Ιπποκράτειο και 40 στο Παπανικολάου χθες. «Δεν έχουμε που να βάλουμε τους ασθενείς» τονίζει στο GRTimes o διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ημέρες του περασμένου Νοέμβριου βιώνει πλέον η Θεσσαλονίκη, σ’ ότι αφορά την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της πόλης, από τις εισαγωγές ασθενών που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή (22/10) στο Ιπποκράτειο εισήχθησαν 43 ασθενείς, ενώ χθες στο Παπανικολάου σημειώθηκαν 40 εισαγωγές, γεγονός που ανέβασε την πληρότητα στο 100% τόσο στις απλές κλίνες, όσο και σε αυτές της ΜΕΘ.

«Αυτές οι δύο εφημερίες σε Ιπποκράτειο και Παπανικολάου, το τελευταίο διήμερο ήταν πραγματικά εφιαλτικές. Τα πάντα έχουν γεμίσει. Ακόμη και τώρα δεν ξέρουμε που να βάλουμε αυτούς που έρχονται. Αρκετοί μένουν εκτός, γιατί ψάχνουμε να τους βρούμε ένα κρεβάτι. Και δεν είναι μόνο το γεγονός των εισαγωγών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών που εμφανίζουν οι νοσούντες. Έρχονται ασθενείς με πολύ βαριά συμπτώματα» τονίζει στο GRTimes, o διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.  

Δύο ασθενείς αρνήθηκαν να διασωληνωθούν

Ένα δεύτερο στοιχείο που σκιαγραφεί την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη είναι σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η καθημερινή «μάχη» με αρνητές και ειδικά με περιπτώσεις ασθενών που αν και νοσούν βαριά, αρνούνται πεισματικά τη διασωλήνωση. «Χθες στην εφημερία είχαμε δύο τέτοια σοβαρά περιστατικά, με ασθενείς που νόσησαν βαριά αλλά αρνούνταν να διασωληνωθούν. Και δεν είναι οι μοναδικοί. Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα αυξάνονται, από έλλειψη ενημέρωσης. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε εφημερίες σε ανοικτή γραμμή με τον εισαγγελέα υπηρεσίας και τους νομικούς» τονίζει χαρακτηριστικά στο GRTimes.

Προσθέτει δε, ότι «αυτού του είδους τα περιστατικά είναι που μας φέρνουν πραγματικά σε πολύ δύσκολη θέση.  Διότι από τη μια έχουμε ανθρώπους που μας εκλιπαρούν να τους βοηθήσουμε, που με το ζόρι αναπνέουν και από την άλλη αρνούνται την διαδικασία που απαιτείται για να σώσουμε ζωές».

«Φράκαραν» τα νοσοκομεία από ασθενείς που μεταφέρονται από όμορους νομούς

Στο μεταξύ, σημαντικό είναι το πρόβλημα και θεαματική η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται σε όμορους νομούς. Ήδη τα νοσοκομεία σε Πιερία και Ημαθία βιώνουν ασφυκτική πίεση, ενώ κρεβάτια για τη μεταφορά ασθενών στη Θεσσαλονίκη, δύσκολα πλέον βρίσκονται.

«Είναι γεγονός ότι εδώ, δεν είναι τόσο έντονο το πρόβλημα, σε σχέση με αυτό που βιώνουν οι γύρω Περιφερειακές Ενότητες, όπου η εμβολιαστική κάλυψη κινείται πραγματικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι πολλοί αυτοί που πρέπει να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη για νοσηλεία, καθώς τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν «φρακάρει» από νοσούντες, αλλά και εδώ σύντομα θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Επαναλαμβάνω ότι μέχρι και αυτή την ώρα, υπάρχουν ασθενείς που δεν μπορούν να νοσηλευτούν διότι δεν έχουμε άλλα κρεβάτια» κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσημο: Δεν θα γίνουν παρελάσεις στην Ημαθία λόγω μεγάλης διασποράς covid

Θεσσαλονίκη: Μόνο στρατιωτικά τμήματα στην παρέλαση και μόνο για 60′ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Καπραβέλος: Nα γίνει χωρίς θεατές η παρέλαση γιατί θα είναι σαν ένα μεγάλο κορωνοπάρτι (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ