Θεσσαλονίκη: Μάγεψε για άλλη μια χρονιά το F-16 της ομάδας ΖΕΥΣ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Μάγεψε για άλλη μια χρονιά το F-16 της ομάδας ΖΕΥΣ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μία καλή γεύση από την επίδειξη που θα πραγματοποιήσει στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, έδωσε ο πιλότος του F-16 της ομάδας επιδείξεων ΖΕΥΣ.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης, Μιχαήλ Παπαβασιλείου 

Ο επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής, μαγνήτισε για άλλη μία φορά τα βλέμματα των Θεσσαλονικέων πολλοί από τους οποίους παραβρέθηκαν στη Νέα Παραλία για να δουν από κοντά την δοκιμαστική επίδειξη που έκανε ενόψει της στρατιωτικής παρέλασης.

Πραγματοποιώντας εξαιρετικά δύσκολους ελιγμούς, χαμηλές διελεύσεις και πετώντας ακόμη και ανάποδα κατά διαστήματα, έδειξε για ποιον λόγο η πολεμική μας αεροπορία θεωρείται μία από τις καλύτερες του κόσμου.

Το  F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ» με βάση τον νυν σχεδιασμό θα εκτελέσει διέλευση μαζί με το Spitfire MJ 755, το ιστορικό καταδιωκτικό που από στατικό έκθεμα στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας, χάρη στο κοινωφελές ίδρυμα “ΙΚΑΡΟΣ” και μετά την ανακατασκευή του στη Μεγάλη Βρετανία, πετάει ξανά στους ελληνικούς ουρανούς, για πρώτη φορά σε παρέλαση με Έλληνα πιλότο στα χειριστήρια.

Πρώτη παρουσία των Rafale στη Θεσσαλονίκη

Τα ελληνικά μαχητικά Rafale, έξι από τα οποία έχει παραλάβει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στις αρχές του έτους, έχοντας το εθνόσημο στα φτερά τους, θα εκτελέσουν διελεύσεις πάνω από τον χώρο της παρέλασης σε μονοθέσια και διθέσια έκδοση. Αυτή θα είναι και η πρώτη σε παρέλαση για την επέτειο του ΟΧΙ» παρουσία ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους 4++ γενιάς από την δημιουργία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πάνω από την Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της παρέλασης, θα βρεθούν ωστόσο όλοι οι τύποι μαχητικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Εκτός από την «αιχμή του δόρατος», τα Rafale που θα έρθουν κατευθείαν από την «φωλιά» τους, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα παρατηρήσουν διελεύσεις μαχητικών F-16, Mirage 2000-5 και F-4Ε Phantom.

«Πρώτη» και για τα Marder 1A3

Την ίδια ημέρα γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 που πρόκειται να ενταχθούν επιχειρησιακά στον ΕΣ αναμένεται επίσης να παρελάσουν στη Θεσσαλονίκη καθώς, όπως είχε ήδη αναφέρει από το βήμα της Βουλής ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τα πρώτα δέκα ΤΟΜΑ Marder 1A3 από τα 40 ΤΟΜΑ του τύπου που παραλαμβάνει η Ελλάδα από την Γερμανία στόχος ήταν να αφιχθούν στη χώρα μας μέχρι την 21η Οκτωβρίου. Το χρονικό ορόσημο είχε συζητηθεί με την γερμανική πλευρά ώστε η παρουσίαση των πρώτων ελληνικών πλέον Marder 1A3 να γίνει στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης.

Τα δέκα από τα 40 οχήματα ΤΟΜΑ, που ανήκαν στην γερμανική Rheinmetall και έχει επιθεωρήσει επιτροπή αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, μέσα από διακρατική συμφωνία περνούν στις ΕΔ της Ελλάδας καθώς συνδυάστηκαν με την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, πεπαλαιωμένων ΒΜΡ-1 Ost στην Ουκρανία και αυτά είναι που αντικαθιστούν στο ελληνικό οπλοστάσιο. Πριν τα ΤΟΜΑ αφιχθούν στην Ελλάδα πέρασαν από εργοστασιακού επιπέδου εργασίες αποκατάστασης ενώ έχει συμφωνηθεί πέρα από τον εκσυχρονισμό κάποιων εκ των συστημάτων που διαθέτουν, να συνοδεύονται από ποσότητες ανταλλακτικών που θα μπορούν να διασφαλίσουν για δεδομένο διάστημα την επιχειρησιακή διαθεσιμότητά τους.

Μετά από την πρώτη παρουσία τους στη παρέλαση της Θεσσαλονίκης, τα Marder 1A3 αναμένεται στην συνέχεια να μεταφερθούν σε ΠΕΒ για τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να προωθηθούν στην περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού και να προσφέρουν αναβάθμιση των δυνατοτήτων ελιγμού του Ελληνικού Πεζικού επιχειρώντας δίπλα σε διάφορες εκδόσεις αρμάτων μάχης της Ελλάδας, όπως τα Leopard 2A4 και Leopard 2A6 HEL.

Δείτε περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες από την σημερινή διέλευση του «ΖΕΥΣ»:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσσαλονίκη: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου

Θεσσαλονίκη: Μικροί και μεγάλοι στο πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Η δοξολογία του Μητροπολίτη Άνθιμου στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: «Μπλοκαρισμένο» το κέντρο πάνω από την Εγνατία λόγω Λιτανείας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Για πρώτη φορά μέσα από το ΥΜΑΘ τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητρίου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Πανηγυρική Λιτανεία των ιερών Εικόνων του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας «Γεροντίσσης» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top