Θεσσαλονίκη: Μαζικές ακυρώσεις σχολικών εκδρομών – Ακατάλληλα τα λεωφορεία

Θεσσαλονίκη: Μαζικές ακυρώσεις σχολικών εκδρομών – Ακατάλληλα τα λεωφορεία

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Σε ακύρωση των εκδρομών προχωράει το ένα δημοτικό σχολείο μετά το άλλο στον νομό Θεσσαλονίκης, μετά από μαζικούς ελέγχους της Τροχαίας, οι οποίοι καθιστούν τα λεωφορεία ακατάλληλα για τη μεταφορά μαθητών – Πώς το δυστύχημα στα Τέμπη άλλαξε το πλαίσιο του κανονισμού ασφαλείας.

Μαζικές είναι οι ακυρώσεις των σχολικών εκδρομών την τελευταία στιγμή, καθώς νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας έχει αυστηροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τον κανονισμό για τη μετακίνηση μαθητών, με αποτέλεσμα δεκάδες λεωφορεία που μέχρι πριν λίγους μήνες μετέφεραν μαθητές να κρίνονται ακατάλληλα και να «κόβονται».

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο GRTimes ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς «λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία – περίοδος που πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές, κατά βάση ολοήμερες – είχαμε περισσότερες από 12 σχολικές εκδρομές στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, οι οποίες ακυρώθηκαν, καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα τα λεωφορεία».

Ο ρόλος της τραγωδίας των Τεμπών

Σημαντικό παράγοντα στην αυστηροποίηση του κανονισμού και των ελέγχων των σχολικών εκδρομών από την Τροχαία, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό το δυστύχημα των Τεμπών, σύμφωνα με τον κ. Κοκονά.

«Πάντα την ευθύνη των ελέγχων είχε η Τροχαία, απλά τώρα οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και πολλαπλασιαστεί μετά τα Τέμπη, με οδηγία για αυστηρότερο κανονισμό από το υπουργείο. Ουσιαστικά μέχρι πριν λίγους μήνες με τα ίδια λεωφορεία που κρίνονται τώρα το ένα μετά το άλλο ακατάλληλα, μεταφέρονταν μαθητές, χωρίς τη λήψη κανενός μέτρου. Το είπαμε και το ξαναλέμε: ‘’το πάμε κι όπου βγει, δεν βγαίνει πουθενά’’» τόνισε.

Μπαράζ ακυρώσεων στις μικρότερες τάξεις του Δημοτικού

Οι περισσότερες ακυρώσεις εκδρομών σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας εντοπίζονται στους μαθητές 1ης – 3ης Δημοτικού, καθώς η εγκύκλιος προβλέπει για τη μετακίνηση παιδιών βάρους κάτω των 36 κιλών και ύψους κάτω του 1,5 μέτρου, τα λεωφορεία να είναι εξοπλισμένα με ειδικά καθίσματα, κατάλληλα για την ηλικία και το βάρος των πιο μικρών μαθητών.

«Δυστυχώς, τα τουριστικά λεωφορεία δεν είναι εξοπλισμένα, με άμεση συνέπεια τα πρακτορεία είτε να ζητούν από τους γονείς να προμηθευτούν καρεκλάκι για να πραγματοποιηθεί η σχολική εκδρομή, είτε -στη συντριπτική πλειοψηφία- να ακυρώνονται οι εκδρομές ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία» συμπληρώνει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας: Άμεσα μέτρα ασφαλείας για τις σχολικές εκδρομές

Αυτό είναι το λεωφορείο που πήρε φωτιά ενώ μετέφερε μαθητές σε σχολική εκδρομή (VIDEO)

Κοκονάς για φωτιά σε λεωφορείο με μαθητές: «Επιβεβαιώνονται οι φόβοι των γονιών»

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο στην Περιφερειακή Οδό (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Να επέμβει εισαγγελέας για τις σχολικές εκδρομές, ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας (VIDEO)

Σχολικές εκδρομές: Ύποπτες χρεώσεις από τα τουριστικά λεωφορεία σε περίπτωση ελέγχου από την τροχαία

Καλύβια: Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου που μετέφερε μαθητές χωρίς δίπλωμα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top