Θεσσαλονίκη: Με κατάνυξη συρρέουν οι πιστοί στις εκκλησίες σήμερα, Μ. Παρασκευή (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Με κατάνυξη συρρέουν οι πιστοί στις εκκλησίες σήμερα, Μ. Παρασκευή (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης οι πιστοί μεταβαίνουν στις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, όπου ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες και ακολουθεί ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής.

Η Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί την ημέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η Σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι πιστοί τηρούν την πιο αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής.

Πλήθος πιστών προσέγγισαν σήμερα την εκκλησία της Παναγίας Δέξιας αλλά κι τον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού που βρίσκονται επί της οδού Εγνατία στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ακολουθία και να ανάψουν ένα κεράκι, τηρώντας τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Ίδια ήταν και η εικόνα στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

Η πρώτη φορά του Επιταφίου θα ξεκινήσει από την Εκκλησία του Αγίου Μηνά, στις 17:00.

Λουλούδια, κεριά, αβγά ως φυλαχτά και αποτρεπτικά του κακού

Τα λουλούδια από τον επιτάφιο και ιδιαίτερα αυτά που ακουμπούν στο σώμα του Χριστού τα κρατούν για φυλαχτό ή στο εικονοστάσι. Τα κεριά του επιταφίου καθώς και αυτά που καίνε στο σταυρό τα μοιράζονταν μεταξύ τους οι οικογένειες, πληρώνοντας ένα ποσόν στην εκκλησία και τα κρατούσαν στο εικονοστάσι. Όταν έβρεχε ή άστραφτε ή έριχνε χαλάζι άναβαν το κερί, σταύρωναν τα σύννεφα και πίστευαν ότι σταματούσε. Κυρίως όμως το κερί το έπαιρναν μαζί τους οι ναυτικοί στο ταξίδι για να χρησιμοποιήσουν σε περιπτώσεις επικίνδυνης θαλασσοταραχής ή ανεμοστροβίλων (τρούμπας).

Σε πολλές περιοχές έφερναν στην εκκλησία την Μεγάλη Πέμπτη ή Παρασκευή ψωμί, αλάτι, αβγά, και νερό σε φιάλη για να ανανεωθούν. Τα περνούσαν όλα κάτω από τον Επιτάφιο ή τα έβαζαν κάτω από την Αγία Τράπεζα και τα έπαιρναν μετά την Ανάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top