Θεσσαλονίκη: Με το σταγονόμετρο… οι συναλλαγές σε κτηματολόγιο- υποθηκοφυλακείο

Θεσσαλονίκη: Με το σταγονόμετρο… οι συναλλαγές σε κτηματολόγιο- υποθηκοφυλακείο

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Οι ανάγκες είναι υπερδιπλάσιες από όσες εξυπηρετούνται, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας

Ασφυξία στις υπηρεσίες και ανασφάλεια στις συναλλαγές προκαλεί ο περιορισμός στη λειτουργία του υποθηκοφυλακείου και του κτηματολογίου Θεσσαλονίκης, λόγω του κορωνοϊού. Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται επειδή δεν μπορούν να καταχωρήσουν πράξεις καθώς τα ραντεβού που κλείνονται δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση.

Πρωί Δευτέρας, έξω από το κεντρικό κτηματολόγιο στο κέντρο της πόλης βρίσκονται τέσσερα γυναίκες που περιμένουν να εξυπηρετηθούν. «Δεχόμαστε 36- 38 άτομα την ημέρα, ύστερα από ραντεβού, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Αναλόγως με τι έχουν να κάνουν, λένε στους ενδιαφερόμενους ποια μέρα να έρθουν. Τα κατεπείγοντα έχουν προτεραιότητα» αναφέρει στο GRTimes ο υπάλληλος που βρίσκεται στην είσοδο της υπηρεσίας κρατώντας στα χέρια μια λίστα με ονόματα.

Ίδια είναι η κατάσταση και στο κεντρικό υποθηκοφυλακείο που δέχεται 20-25 ανθρώπους οι οποίοι, προηγουμένως (εδώ και δύο εβδομάδες) κλείνουν ραντεβού μέσω ειδικής πλατφόρμας. Το επισκέπτονται όσοι αναζητούν παλιά έγγραφα «Δεχόμαστε εκτάκτως όσους έρχονται από μακριά, όσους είναι μεγάλης ηλικίας ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Με βάση τη νέα ΚΥΑ και τους περιορισμούς, λόγω του κορωνοϊού, οι υπάλληλοι και οι ενδιαφερόμενοι έχουν συμβιβαστεί με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας. Η ροή είναι ομαλή αλλά κάποιοι γκρινιάζουν όταν πιέζονται. Οι προθεσμίες αναστέλλονται ανάλογα με την πανδημία» επισημαίνει στο GRTimes η προϊσταμένη Μαρία Ναιδου.

Στο κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης, μέσα στο 2021, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, έχουν καταχωρηθεί 1000 πράξεις και έχουν εξυπηρετηθεί 700 αιτήσεις για φύλλα και διαγράμματα. Οι ανάγκες όμως είναι υπερδιπλάσιες. Τα ραντεβού είναι ανά μισή ώρα – από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 13.30 το μεσημέρι.

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται επειδή δεν μπορούν να καταχωρήσουν τις σχετικές πράξεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός συναδέλφου τους ο οποίος απευθύνθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) και δήλωσε ότι προσπαθεί να  καταχωρήσει ένα συμβόλαιο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Την πρώτη φορά του απάντησαν ότι είχαν συμπληρωθεί τα ραντεβού μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, τη δεύτερη ότι η σχετική λίστα ήταν πλήρης και τελευταία ότι ήταν κλεισμένα για όλο τον Φεβρουάριο.

«Τα περίπου 30 έγγραφα την ημέρα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο που είχαν αρθεί μερικώς τα περιοριστικά μέτρα εξυπηρετούνταν 70-80 άτομα την ημέρα, χωρίς να υπάρχουν ραντεβού και κατεπείγοντα.  Οι καθημερινές ανάγκες μπορείς να είναι εκατοντάδες. Δεν μπορεί να τηρηθεί η αρχή της χρονικής προτεραιότητας. Ένας αγοραστής κινδυνεύει μέχρι την καταχώριση της πράξης του να εγγραφεί κάποιο βάρος στο ακίνητο ή αυτό να μεταβιβαστεί και πάλι. Είναι προφανές ότι έτσι δεν μπορούν να προχωρήσουν συναλλαγές και χάνονται επενδύσεις» αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του ΔΣΘ Ευστάθιος Κουτσοχήνας, τονίζοντας ότι το κτηματολόγιο θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά με τήρηση αυστηρών μέτρων.

«Να βάλουν εφαρμογή στα κινητά και να φαίνεται ποια νούμερα θα εξυπηρετηθούν, όπως γίνεται σε συγκεκριμένη τράπεζα, για να μην υπάρχει συνωστισμός. Τώρα, μόνο κατεπείγοντα ρυθμίζονται με ΚΥΑ  ενώ  όταν ανοίξει το κτηματολόγιο θα γίνει χαμός» επισημαίνει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top