Θεσσαλονίκη: Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης γίνεται 20 ετών-Αύριο η γιορτή με άναμμα δέντρου και μουσική (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης γίνεται 20 ετών-Αύριο η γιορτή με άναμμα δέντρου και μουσική (ΦΩΤΟ)

Ουδέν κακόν αμιγές καλού για την επετειακή διοργάνωση της γιορτής για τα 20 χρόνια του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης που λόγω βροχών άλλαξε ημέρα και ως εκ τούτου θα λάβει χώρα αύριο, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα. Στη λαμπερή εκδήλωση μάλιστα θα έχουμε και άρωμα Χριστουγέννων με το άναμμα του δέντρου αλλά και μουσικές σε ρυθμούς μπλουζ με το εκπληκτικό συγκρότημα Blues Wire.

Ρεπορτάζ: Στρατής Λημνιός 

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού, Παντελής Νιγδέλης αναφερόμενοι στην επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια σημειώνουν ότι ο Βοτανικός Κήπος που εγκαινιάστηκε το 2002 αποτελεί σημείο αναφοράς για τον δήμο Παύλου Μελά για κάθε εποχή, μια μοναδική όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό που επιτελεί κυρίως εκπαιδευτικό έργο.

Βοτανικός Κήπος, όαση ομορφιάς

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης είναι μια όαση πρασίνου μέσα στην καρδιά του αστικού μπετόν, ένα ησυχαστήριο μέσα στη φασαρία της πόλης, ένα κόσμημα υπερτοπικού ενδιαφέροντος και αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον δήμο Παύλου Μελά, αλλά και ευρύτερα, αφού στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν μόνο 10 ολοκληρωμένοι Βοτανικοί Κήποι.

Είναι ένας αστικός Βοτανικός Κήπος πέντε στρεμμάτων που περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη, Ολύμπου, Περικλέους και φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Η συνολική περιοχή έκτασης είκοσι επτά στρεμμάτων ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, αμφιθέατρο που αποτελούν συμπληρωματικούς χώρους του Βοτανικού Κήπου.

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2002 επί Δημαρχίας Σπύρου Μπαρούτα. Η δημιουργία του είχε ξεκινήσει από το 1996. Σχεδιάστηκε από τη Γεωπόνο Αθηνά Χατζηαθανασιάδου και τον Αρχιτέκτονα Γιάννη Μήρτσιο, υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του δήμου Σταυρούπολης και συνεχίζει να συντηρείται από το τμήμα πρασίνου και με πόρους αποκλειστικά του Δήμου Παύλου Μελά.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας του, έχουν ξεναγηθεί χιλιάδες μαθητές, περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι και άτομα κάθε ηλικίας, αποκομίζοντας βασικές γνώσεις για τον κόσμο των φυτών.

Ο Βοτανικός Κήπος, ένας περιφραγμένος χώρος στην Άνω Ηλιούπολη του Δήμου Παύλου Μελά, οργανώνεται εσωτερικά από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί τα φυτά από κοντά και να έχει πρόσβαση σε ειδικούς χώρους. Περιλαμβάνει βραχόκηπους, τριανταφυλλεώνα, συλλογές κωνοφόρων, όπως κέδρους, έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα, αγρωστώδη, βολβώδη και εποχιακά φυτά, κάκτους και παχύφυτα, φοινικοειδή και μεσογειακά φυτά.

Στο κέντρο δεσπόζει το ρομαντικό κιόσκι με ποικιλίες αναρριχώμενων φυτών και το θερμοκήπιο που φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, υδροχαρή και σαρκοφάγα φυτά.

Ο χώρος ενδείκνυται για εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολικών μονάδων, αλλά οι πόρτες έχουν ανοίξει και σε μέλη ΚΑΠΗ, περιβαλλοντικές ομάδες, μαθητικές αντιπροσωπείες από το εξωτερικό και για Άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και η προσβασιμότητα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις επισκέψεις των φοιτητών της σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ και των μεταπτυχιακών φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Τοπίου οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιτελέσουν άρτια τα εργαστηριακά τους μαθήματα λόγω της άριστης συνεργασίας του Βοτανικού με τους  εκπαιδευτικούς φορείς.

Επισκεφτείτε τον Βοτανικό μας Κήπο απολαμβάνοντας τα χρώματα και τα αρώματά του κάθε εποχή. Μην τον χάσετε! Υπεύθυνη του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης είναι η Γεωπόνος – Αρχιτέκτονας τοπίου Φάνια Περσάκη.

Διεύθυνση – Πρόσβαση

Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στη διεύθυνση Οδός Περικλέους 9Α Σταυρούπολη.

Η πρόσβαση γίνεται με τους εξής τρόπους:

* κατεβαίνοντας από περιφερειακή την οδό Μακρυγιάννη στο ύψος της Πλατείας Ελευθερίας κατευθυνόμαστε δεξιά στο πάρκο Σόλωνος
* από την οδό Λαγκαδά, στρίβουμε στην Καραολή & Δημητρίου (έδρα του Δημαρχείου) και στην συνέχεια επιλέγουμε την Κ. Κωνσταντινίδη (οδός πάνω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου) και οδηγούμαστε στον Βοτανικό Κήπο.
* με το λεωφορείο επιλέγοντας τη γραμμή 34 (Άνω Ηλιούπολη – Αριστοτέλους) του ΟΑΣΘ και τη στάση με το όνομα «Βοτανικός Κήπος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top