Θεσσαλονίκη: Οδοιπορικό του GRTimes στην παγωμένη πόλη, πλάι στη «μητέρα» των αστέγων (VIDEO)  

Θεσσαλονίκη: Οδοιπορικό του GRTimes στην παγωμένη πόλη, πλάι στη «μητέρα» των αστέγων (VIDEO)  

Μια ζεστή μερίδα σπιτικού φαγητού, κουβέρτες για το κρύο και πάνω από όλα αγάπη, προσέφεραν για ακόμα μια φορά σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, τα μέλη της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων, στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Η ώρα είναι 8 το απόγευμα και η θερμοκρασία στη πόλη αγγίζει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ σταδιακά αναμένεται να φτάσει έως και τους -5°. Δεκάδες άνθρωποι που ζουν σε κατάσταση αστεγίας βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης και προσπαθούν να επιβιώσουν από το κρύο, να βρουν έναν τρόπο να εξασφαλίσουν το φαγητό τους και ένα σημείο λίγο πιο ζεστό για να καταφέρουν να κοιμηθούν.

Ένας από τους ανθρώπους που ζουν στο δρόμο, το μεσημέρι της Τρίτης δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή στο πλακόστρωτο της Αριστοτέλους, μια είδηση γροθιά στο στομάχι για ολόκληρη την κοινωνία.

Η Μαρία, η Σέβη, ο Δημήτρης, ο Χρήστος, η Λαμπρινή, ο Σπύρος, η Έφη και φυσικά η Κυριακή Φράγκου ή όπως είναι γνωστή στη Θεσσαλονίκη η “μητέρα” των αστέγων, που για περισσότερα από έξι χρόνια τώρα, μέσα από την Εθελοντική Διακονία Αστέγων Θεσσαλονίκης την οποία έχει δημιουργήσει, φροντίζει ασταμάτητα μαζί με τους εθελοντές, για τους άστεγους της πόλης, βρίσκονται για άλλο ένα βράδυ στους δρόμους.

Πιστοί στο ραντεβού τους όπως κάθε Κυριακή, Τρίτη και Πέμπτη, ακριβώς στις 20.00 βρίσκονται στην πλατεία της Καμάρας, με τα αυτοκίνητα φορτωμένα με φαγητό και διάφορα άλλα πράγματα. “Ο χειμώνας είναι πολύ δύσκολος”, λένε στο GRTimes.gr μερικοί από τους 40 ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες αστεγίας και περιμένουν τους εθελοντές στα σκαλιά δίπλα από την αψίδα.

Μόλις βλέπουν την Κυριακή Φράγκου πλησιάζουν γρήγορα προς το μέρος της, όχι μόνο γιατί ξέρουν ότι θα τους προσφέρει φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά για να ανταλλάξουν κουβέντες με έναν δικό τους άνθρωπο που νιώθουν ότι τους νοιάζεται πραγματικά. “Να προσέχετε. Όποιος θέλει κουβέρτες έχω. Να προσέχετε πολύ”, τους λέει με τη σειρά της ενώ μοιράζει τα τρόφιμα στον καθένα ξεχωριστά προσφωνώντας με το όνομά του τον καθένα.

Δύσκολο όταν αποχωριζόμαστε κάποιον

«Αυτά τα παγωμένα απογεύματα και τις νύχτες, η Εθελοντική Διακονία Αστέγων για έκτη χρόνια μοιράζει φαγητό, καζάνι με σούπα, τσάι, κλινοσκεπάσματα, για αυτούς τους ανθρώπους που δεν “μένουνε σπίτι” γιατί δεν έχουν σπίτι», αναφέρει η Κυριακή Φράγκου στο GRTimes.gr.

“Σήμερα συνέβη ένα θλιβερό γεγονός. Ένας άστεγος έχει πεθάνει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Αριστοτέλους, από το ψύχος, είχε πάθει ανακοπή, υποθερμία από τον παγετό. Δύσκολες συνθήκες για τους αστέγους αλλά δύσκολες και για εμάς όταν αποχωριζόμαστε κάποιον από αυτούς με αυτόν τον τρόπο”, σημειώνει μιλώντας για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργεί το υπνωτήριο αστέγων και καθημερινά φιλοξενεί περίπου 65 άτομα ενώ έχει ανοίξει και χώρος υποδοχής για αστέγους στο 4ο ΚΑΠΗ. Ρωτώντας τους ανθρώπους που ζουν στον δρόμο, γιατί δεν επιλέγουν να περάσουν το  βράδυ τους σε αυτούς τους χώρους, ειδικά με τέτοιες καιρικές συνθήκες, οι περισσότεροι που μίλησαν στο GRTimes.gr είναι αρνητικοί.

Μάλιστα, πολλοί ανέφεραν ότι πήγαν για μια φορά και ότι δε θέλουν να ξανά επισκεφτούν το υπνωτήριο αστέγων. Ωστόσο, όπως τόνισε και η κα. Φράγκου, τέτοιοι χώροι είναι απαραίτητοι και αναγκαίοι, για αυτόν τον λόγο θα πρέπει και άλλοι δήμοι να δραστηριοποιηθούν, καθώς άστεγοι δεν υπάρχουν μόνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο κόσμος μας βοηθάει όπως μπορεί

Περίπου στις 20.30 οι εθελοντές φτάνουν  στην πλατεία Τσιρογιάννη που βρίσκεται στην “σκιά” του Λευκού Πύργου και αποτελεί γνωστό σημείο όπου διαμένουν αρκετοί άστεγοι, περίπου εννέα άτομα. “Ήμασταν περισσότεροι εδώ, όμως μετά από μια διαφωνία μείναμε λιγότερα άτομα”, θα πει ένας από τους “μόνιμους κατοίκους”. Όλοι έχουν ακριβώς την ίδια αντίδραση μόλις αντικρίζουν την Κυριακή Φράγκου. Γνωρίζουν από πριν ότι σήμερα είναι Τρίτη, η ημέρα δηλαδή που τους επισκέπτεται και φαίνεται ότι την περιμένουν με ανυπομονησία. Με φαγητό, γλυκό αλλά και κουβέρτες στα χέρια οι εθελοντές καταγράφουν παράλληλα κάθε άλλη ανάγκη που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι που ζουν σε αστεγία. “Έξι χρόνια η κα. Κυριακή έχει την ίδια μεγάλη καρδιά. Είναι στο δρόμο, μας φροντίζει και μας αγαπάει, όπως και εμείς”, λέει στο GRTimes.gr ο Τηλέμαχος, ο οποίος είναι 67 ετών και ζει σε συνθήκες αστεγίας αρκετά χρόνια.

Στην ερώτηση αν τον χειμώνα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα από το καλοκαίρι απαντάει με χιούμορ ότι “η ιδέα σας είναι”. “Ευτυχώς πολύς κόσμος μας έχει φέρει κουβέρτες, κάλτσες, εσώρουχα, sleeping bang και όλα τα απαραίτητα. Δεν έχουμε παράπονο από κανέναν. Ο κόσμος είναι κοντά μας και μας βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί, παρά τα προβλήματα που έχουν οι άνθρωποι με τα οικονομικά και τα προσωπικά τους. Αυτά που μας φέρνουν μας ικανοποιούν και τους ευχαριστούμε πολύ”, τονίζει ο Τηλέμαχος. Δίπλα του ακριβώς στέκεται ο Ντέιβιντ, ο οποίος κατάγεται από την Γερμανία, μιλάει Αγγλικά και Ελληνικά και την περασμένη Κυριακή έκλεισε τα 58 του χρόνια. Ο ίδιος βρίσκεται στην Ελλάδα 12 χρόνια και ζει σε κατάσταση αστεγίας και όπως όλοι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να κοιμούνται στον δρόμο, έχει τη δικιά του ιστορία.

Πήραμε μια απόφαση, είμαστε αποφασισμένοι να τα δεχτούμε όλα

Άλλωστε αυτό φαίνεται και από τα λόγια που χρησιμοποιεί μετά από λίγο ο Τηλέμαχος, ο οποίος λέει ότι το χειμώνα μπορεί να είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα όμως “αυτό που έχουμε πράξει ως τώρα, είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να τα δεχτούμε όλα οικονομικά και σωματικά. Ξέρω, είναι δύσκολο, αλλά η απόφαση είναι απόφαση. Όταν παίρνεις μια απόφαση να κάνεις κάτι, θα δεχτείς ό,τι συνθήκες υπάρχουν. Αυτή τη βοήθεια που μας παρέχουν, η αλήθεια είναι ότι δεν την περίμενα, ούτε καν το φανταζόμουν. Πήρα αυτό που έγινε το οικογενειακό μου κι έφυγα, μετά γνώρισα την κα. Κική (σ.σ. Κυριακή Φράγκου) και κάποιους άλλους και είδα ότι η κατάσταση είναι ανθρώπινη. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι μας έχουν αγαπήσει και με τα λίγα υπάρχοντα τους κάνουν ότι μπορούν για εμάς”, αναφέρει.

Η ώρα κοντεύει 21.00 και αφού χαιρετίσουμε τους ανθρώπους της πλατείας θα ακουστεί για μια ακόμη φορά η Κυριακή Φράγκου. Ο τόνος της έχει μια κάποιου είδους αυστηρότητα αλλά ταυτόχρονα είναι και στοργική: “να προσέχετε, να προσέχετε πολύ”, ξεκινάμε για το επόμενο σημείο που είναι πίσω από την ΔΕΗ επί της οδού Τσιμισκή.

Έχω δύο τσιγάρα, είμαι καλά

Εκεί μεταξύ άλλων ζει ο Άρης που βρέθηκε όπως λέει από την Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη μετά από οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπισε και ένα ατύχημα που είχε εκτός Ελλάδος. Ο ίδιος ζει στον δρόμο αρκετά χρόνια και είναι εμφανές ότι στο πρόσωπο των εθελοντών ξεχωρίζει τους ανθρώπους που τον νοιάζονται, αφού αποτελούν τους δικούς του ανθρώπους μετά από τόσα χρόνια.

Πέρα από το φαγητό και τις κουβέρτες, στον Άρη οι εθελοντές έφεραν και δύο πακέτα τσιγάρα. Όχι γιατί τους είπε ότι δεν είχε όταν τον ρώτησαν, αλλά γιατί απάντησε ότι “έχω δύο, είμαι καλά”. Εκείνοι ήξεραν όμως ότι θα χρειαστεί περισσότερα. “Θα σου φέρουμε την Πέμπτη ό,τι άλλο χρειάζεσαι”, καταλήγει η κουβέντα η οποία είχε διάρκεια περίπου 15 λεπτών. Οι εθελοντές δεν πηγαίνουν μόνο για να αφήσουν είδη πρώτης ανάγκης και άλλα απαραίτητα, αλλά να βεβαιωθούν ότι οι άστεγοι είναι καλά στην υγεία τους και να μιλήσουν μαζί τους. Είναι δικοί τους άνθρωποι, όπως λένε και οι “δύο πλευρές”.

Η Κυριακή Φράγκου με τους εθελοντές συνέχισαν και σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται άστεγοι, ενώ αν δεν έδιναν μέχρι και την τελευταία μερίδα φαγητό δε θα μπορούσαν να επιστρέψουν σπίτι τους.  Σημειώνεται ότι το αποψινό γεύμα για περίπου 60 άστεγους της πόλης προσέφεραν οι Βετεράνοι του ΠΑΟΚ κάνοντας μια τράπεζα αγάπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top