Θεσσαλονίκη – Π. Φιλιππίδης: Καταστροφικά τα νέα μέτρα για το λιανεμπόριο

Θεσσαλονίκη – Π. Φιλιππίδης: Καταστροφικά τα νέα μέτρα για το λιανεμπόριο

Με την πτώση του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης να αγγίζει το 50%, και τη γενικότερη ‘νέκρα’ που επικρατεί τον τελευταίο καιρό, η οποία έχει επιδεινωθεί με τα νέα μέτρα που αφορά τον υποχρεωτικό έλεγχο πρόσβασης επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, οι έμποροι διανύουν μια από τις χειρότερες περιόδους για τις επιχειρήσεις τους. «Εχθρός μας δεν είναι ο ανεμβολίαστος, εχθρός μας είναι ο ιός» τονίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν αστικά κέντρα πόλεων, ισχύει από σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, και συγκεκριμένα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές.

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι πολίτες που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.

Καταστροφικά θεωρεί τα μέτρα με τους ελέγχους και την επίδειξη PCR ή rapid test από ανεμβολίαστους πολίτες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) Παντελής Φιλιππίδης ο οποίος μιλώντας στο GRTimes.gr εξηγεί το γιατί. «Έχουμε πρόβλημα με τους ελέγχους, αφενός γιατί δεν έχουμε τον χρόνο, αφετέρου για τη συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος μόνο για αυτό’ όταν είσαι μόνος στο μαγαζί, δεν μπορείς και να ελέγχεις και να εξυπηρετείς» αναφέρει προσθέτοντας ότι στα εμπορικά καταστήματα ο πελάτης δεν έχει ωράριο. «Δεν κλείνει συγκεκριμένη ώρα που θα έρθει στο μαγαζί, όπως κάνει, για παράδειγμα, για το κομμωτήριο» αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης.

Ο ίδιος επισημαίνει, ότι το να μπει ένας πελάτης στο κατάστημα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο καταστηματάρχης θα κάνει και τζίρο. «Στο εστιατόριο, που ξέρεις ότι θα έρθει ο πελάτης για να φάει, εκεί, να πω, ότι θα βάλω έναν υπάλληλο» αναφέρει προσθέτοντας πως η κατάσταση δυσκολεύει το έργο τόσο του καταστηματάρχη όσο και του καταναλωτή.

«Έχουμε πτώση του τζίρου 50%’ δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ούτε ένα πελάτη» τονίζει έντονα προβληματισμένος ο πρόεδρος του ΕΣΘ.

Άτυπο lockdown

Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες και αφορούν την είσοδό τους, μεταξύ άλλων, και στα εμπορικά καταστήματα με την επίδειξη αρνητικής βεβαίωσης είτε PCR είτε rapid τεστ, σύμφωνα με τους εμπόρους είναι αποτρεπτικά για τα ταμεία τους. «Αυτά τα μέτρα δεν μας λύνουν το πρόβλημα’ εχθρός μας δεν είναι ο ανεμβολίαστος, εχθρός μας είναι ο ιός» αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μεγάλο ποσοστό οι καταναλωτές στρέφονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και σε θέματα τζίρου το 90% των πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου αφορά πολυεθνικές εταιρίες και αλυσίδες καταστημάτων.

«Μας διαλύουν, έχουμε ένα άτυπο lockdown, πώς θα επιβιώσουμε, για ποια ανάπτυξη μιλάμε» αναρωτιέται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Δεν βοήθησαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Οι λιγοστές ελπίδες που είχαν οι έμποροι να κινηθούν με τις ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις που ίσχυαν 1 – 15 Νοεμβρίου, εξανεμίστηκαν και ενώ ποντάρανε σ’ εκείνη την περίοδο, τελικά δεν τους αποζημίωσε.

«Ήταν η χειρότερη περίοδος, και επίσης, είχαμε και έναν πολύ κακό Οκτώβριο» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Φιλιππίδης λέγοντας πως η γενικότερη εικόνα στην αγορά είναι ότι μπορεί μεν να κυκλοφορεί κόσμος, δίχως ωστόσο να κρατάει σακούλες στα χέρια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Νέο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα-Πως θα λειτουργούν από αύριο, Δευτέρα

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top